Nekategorizirano

INTERVJU Z URŠKO BAČOVNIK JANŠA NA TV SLOVENIJA

Gostjo intervjuja Urško Bačovnik Janša kljub temu, da gre za ženo predsednika vlade, javnost slabo pozna. Tokratni intervju na TV Slovenija, ki ga je pripravil dr. Jože Možina, je sploh njen prvi daljši pogovor za kak televizijski medij. Sprehodimo se od njenega otroštva na kmetiji v Šentilju pri Velenju, do odločitve za študij medicine in uspešnega dela v zdravniškem poklicu, ki ga ima posebej rada.

V pogovoru spregovori tudi o razmerah po izbruhu epidemije, ko so jo kolegi rotili, naj pomaga, ker imajo le za tri dni zaščitne opreme. V tej luči pojasni svojo komunikacijo v zvezi z nabavo zaščitne opreme. Pravi, da ničesar ne obžaluje in bi podobno storila še enkrat, ker se je zavedala stiske zdravstvenega osebja ob izbruhu epidemije, ko so na primer v celjski bolnišnici razpolagali z zaščitno opremo le za tri dni. Na svoje kolege zdravnike in medicinske sestre je ponosna, prav tako na delo tistih, ki so skrbeli za oskrbovance domov za ostarele. V pogovoru se gostja dotakne tudi širše problematike razmer v zdravstvu, ki ga pesti pomanjkanje zdravnikov in medicinskih sester. Ob tem ko je soprog Janez Janša prevzel vodenje vlade, se je zavedala, da prihaja zelo zahtevno obdobje in vnovičen pritisk na celo družino. V nadaljevanju odgovarja na novinarjevo vprašanje, kako se je soočila z organiziranim blatenjem njene družine v preteklih letih, ko so politični nasprotniki širili celo zlonamerne govorice o njenih otrocih. Kot temno obdobje izpostavi možev odhod v zapor in s tem povezane velike preizkušnje. Gostja pove, da se je Janezu Janši in celi družini takrat zgodila velika krivica. Žal ji je, da zaradi medijske gonje javnost ne pozna..

V nedeljskem intervjuju na RTV Slovenija je premierjeva soproga povedala, da takšne zadeve pospravi nekam zadaj v možganih in da je bilo obdobje, ko je njen mož prestajal kazen na Dobu, morbidno: »Takrat sem bila sama z dvema otrokoma, osemmesečnim in dveletnim, ki je vedno jokal, ko je šel od očeta. Imeli smo dovoljene obiske dvakrat na teden in smo se vozili tja. Janezu in družini se je zgodila krivica. Velika krivica.« To obdobje je za njimi, a od tedaj se ne želi voziti blizu tistega dela Slovenije, proti Mirni: »Zelo mračen kraj je to.«

Povedala je tudi, da doma telefonov ne sme biti na mizi, da so umaknjeni: »Ko sem rodila, sem vztrajala, da svojih otrok ne bova objavljala. Janez se sicer najprej ni najbolj strinjal, a potem je pristal. Potem se je izkazalo, da morda to ni najboljše, ker potem mislijo, da kaj skrivaš.«

 
»Naši možgani so super narejeni, da kar pozabimo,« je odgovorila na vprašanje žena predsednika vlade Urška Bačovnik Janša, kako je sprejemala govorice, da je delala samomor in da ima enega otroka z downovim sindromom. »Hvala bogu, imam zdrava otroka. V bistvu je vseeno, kaj ljudje govorijo, pomembno je, kaj ti misliš.« Ob takšnih govoricah ji ni bilo vseeno. »Ko me je klicala prijateljica, novinarka in rekla, da mora preveriti, ali sem hospitalizirana. Rekla je, da so dobili izvid, da sem delala samomor. Joj, jaz sem pa ravno iz službe prišla. To me je zelo prizadelo.

 

Intevju si lahko ogledate na tem naslovu: (https://4d.rtvslo.si/arhiv/intervju-tv/174700125)

Mogoče vam bo všeč