Nekategorizirano

Intervju s kandidatom za župana MO Velenje Darkom Koželjem

Mestna občina Velenje leži v vzhodnem delu Šaleške doline na nadmorski višini 396 m. Osrednji del občine predstavlja dolinski del ob reki Paki. Ves vzhodni dolinski del Šaleške doline je urbaniziran, saj se je mesto, ki je po številu prebivalcev osmo največje v Sloveniji.

Prav v tem mestu Šaleške doline se po smrti Bojana Kontiča, odvija boj za župana mestne občine! Kandidat strank SDS, SLS, NSi, SMC in GAS, je Peter Koželj. Intervju z njim je opravila mag. Alenka Gortan.

Gospod Koželj, v volilno tekmo v Velenju ste vnesli nov veter. Kdo ste, od kod prihajate?
Hvala za povabilo. Pišem se Koželj, in rojen sem v Velenju pod hribom z istim imenom (Koželj z naglasom na o). Sem sedmi otrok v stari velenjski rudarski družini. Ni nam bilo z rožicami postlano, lahko si predstavljate, da je bilo v družini s sedmimi otroki življenje trdo. Danes sem mož, oče, dedi, gasilec, podjetnik, sedaj pa že dve leti tudi upokojenec. Sem ljubitelj gora, smučar, tenisač, hišni obrtnik in še in še. Skozi življenje me vodijo poštenost, spoštovanje zakonov, spoštovanje in pomoč človeku v stiski in nesreči.  Vsi me sprašujejo, zakaj sem se podal v volilno tekmo. Preprosto zato, ker sem prepričan, da lahko damo Velenju nov zagon.

2. Doslej ste kot gasilec in kot človek pomagali na stotine ljudem v stiski. Se vas je kakšna zgodba še posebej dotaknila?

Res je, da sem v življenju v več kot petdeset letni gasilski karieri pomagal ljudem v stiski ob naravnih in drugih nesrečah, največkrat sem sodeloval v gasilskih intervencijah pri reševanju domov in človeških življenj. Težkih zgodb, ki so jih pisale katastrofe, je veliko in vsaka se me je dotaknila na svoj način in se globoko vrezala vame. Ko prideš po tragični intervenciji domov, še dolgo podoživljaš travme ljudi, ki so bil udeleženi v nesreči. Hkrati pa je dober občutek, da sem lahko pomagal človeku v nesreči.

3. Kakšna je bila vaša poklicna pot?

Kot je nekoč zahtevala družinska tradicija, sem začel na Premogovniku. Pot me je nato vodila v Gorenje in že leta 1984 sem se podal v podjetniške vode in to naprej na področju gozdnih posek. Nekaj časa sem bil tudi kooperant Gorenja. Kot rečeno, sem bil najprej strokovni delavec, nato podjetnik, slednjič direktor, sedaj pa sem že dve leti upokojenec. In ves čas sem bil z vsem srcem tudi gasilec. Resno podjetniško pot pa sem začel leta 1996, ko sem se podal v trgovske vode.

4. Omenili ste, da ste diplomirali na fakulteti življenja. Pravzaprav ste se veliko izobraževali tudi v tujini. Kaj bi želeli izpostaviti? Kaj vam je najbolj koristilo na vaši poklicni poti?

Moje izven šolsko izobraževanje se je pričelo v poznih najstniških letih, ko sem bil vpet v izobraževanje v sistemu zaščite in reševanja. Hvaležen sem, da sem skozi gasilsko kariero dobil priložnost tudi za izobraževanje v tujini. Usposabljal sem se v Avstriji, Nemčiji, Italiji, celo v Ameriki. Vse te izkušnje in izpopolnjevanja so kasneje ogromno pripomogli tudi v moji podjetniški karieri. V podjetništvu sem imel priložnost sodelovati z različnimi občinami, državnimi institucijami, malimi, večjimi in velikimi podjetji, ter ministrstvi.

5. Ko razmišljate o Velenju, kaj vas boli in kaj vas veseli?

Velenje ima veliko neizkoriščenih potencialov in mladi se po študiju žal le redko vračajo domov v Šaleško dolino. Zato se kot mnogi sprašujem, kako je mogoče, da je Mestna občina Velenje brez strategije razvoja. Na podlagi dolgoletnih izkušenj v gasilstvu in podjetništvu sem prve korake za nov zagon za Velenje zastavil v skrbi za boljšo zdravstveno oskrbo, medgeneracijsko sodelovanje in gospodarstvo. Uspešno gospodarstvo prinaša blaginjo vsem, zato bom s podjetji vzpostavil konstruktivni dialog. Boli me to, da v Velenju vlada prepričanje, da se prav nič ne da spremeniti. Boli me tudi to, da izobraženi mladi ljudje odhajajo s trebuhom za kruhom iz Velenja tja, kjer najdejo boljše pogoje za delo in tudi boljši zaslužek. Boli me tudi to, da ljudje nimajo več upanja in zaupanja v boljšo prihodnost v Velenju.

Veseli pa me to, da večina ljudi zna zdravo razmišljati in da si želijo sprememb, ki jih zagotovo lahko skupaj izpeljemo. Dve leti je resnično kratek čas za velike spremembe. Je pa to čas, v katerem lahko zastavimo cilje, ki bodo našim vnukom in pravnukom omogočali lepše življenje.

6. Kandidirate za župana – podpira vas pet političnih strank (SDS, SLS, NSi, SMC, GAS). Vendar pa gre za nadomestne volitve. Kaj je mogoče narediti v dveh letih?

Podpora petih političnih strank pomeni, da so stranke in ne nazadnje ljudje prepoznali meni kandidata za župana, ki resnično verjame v boljši in lepši jutri.Velenje potrebuje pri vodenju več odločnosti, preudarnosti, predvsem pa jasno vizijo razvoja. Ustvarili bomo infrastrukturne in administrativne pogoje za razvoj in za zagon novih podjetij.

Izboljšali bomo zdravstvo na primarni ravni in imenovali podžupana/njo, ki bo odgovoren/na za področje zdravstva in socialnega zdravstva.
Izdelali bomo celovito strategijo razvoja zaščite in reševanja ter v opuščeno klasirnico umestili državni učni vadbeni center.
Ustvarili bomo pogoje za izgradnjo novega gasilsko reševalnega medgeneracijskega centra.
Gasilcem in drugim prostovoljnim organizacijam bomo zagotovili boljše prostorske pogoje in sredstva za delo z mladimi in starejšimi.
Na ravni občine bomo poenotili zavarovanje gasilskih organizacij in poskrbeli za ustrezen status operativnih gasilcev.
Krajevnim skupnostim in mestnim četrtim bomo omogočili večjo samostojnost.
Razširili bomo brezplačno wi fi omrežje.

7. Kaj bi si želeli spremeniti v Velenju?

Ko se pogovarjam z ljudmi, v ospredje silijo vprašanja:
Ali imamo dobre cestne povezave z večjimi slovenskimi središči?
Se mladi po študiju vračajo domov?
Je Velenje privlačno za gospodarska vlaganja, nova podjetja in nova delovna mesta?
Nam javne storitve (vodo, ogrevanje, odvoz smeti) mesto zaračunava po pošteni ceni?
Je Velenje dobro poskrbelo za zdravstveno in zobozdravstveno oskrbo meščanov?
Ali Velenje omogoča kakovostno življenje starejšim, ki potrebujejo oskrbo v domu?
Ali ima mestna uprava ničelno stopnjo tolerance do korupcije?
Ali turisti množično obiskujejo Velenje?
Je pripravljena strategija razvoja Velenja?
Velenjčani odgovarjamo z NE. Prišel čas za spremembo, čas, da dovolimo več raznolikosti in svežine, ki jo Velenje potrebuje za svojo prihodnost.
Samo sprememba v vodenju občine lahko prinese nov zagon za Velenje.
Zaključil bi z mislijo Alberta Einsteina “Problema ne more rešiti enaka miselnost, kot ga je ustvarila”.

Gospod Koželj, hvala za vaš čas.

 

Mogoče vam bo všeč