IntervjuSlovenija

Intervju ob slovenskem kulturnem prazniku – glasbena legenda, Marijan Smode

Ob slovenskem kulturnem prazniku, smo se tokrat pogovarjali z domoljubom in znanim glasbenikom, lahko rečemo kar glasbeno legendo, Marijanom Smodetom.

Intervju ob slovenskem kulturnem prazniku – Marijan Smode

Generacije ljudi so odraščale in prepevale zimzelene pesmi koroškega kantavtorja Marijana Smodeta. Še vedno ljudje ob brenkanju kitare pojejo Mrtvo reko in Jožico. V teh dneh je Smode praznoval 60. rojstni dan. Se pa Marijan Smode posveča domovinskim pesmim, saj je izšel CD z naslovom MOJA DOMOVINA. Kaj nam je o tem povedal pa si preberite v spodnjem intervjuju.

Marijan Smode

Marijan Smode (zajem zaslona)

Kako je prišlo do ideje o projektu Moja domovina?

Do pesmi Moja domovina je prišlo povsem spontano. Nahajamo se v težkem času tako za nas kakor za našo domovino. Mislim, da smo v eni najtežjih preizkušenj v naši zgodovini. V takih trenutkih se še posebej zavemo koliko nam pomeni ta mali košček zemlje , ki je moral v preteklosti toliko pretrpeti, da smo lahko danes tu, na svoji zemlji,  da se sliši slovenska beseda, slovenska pesem in da mnogi težki trenutki naših prednikov niso bili zaman.

Kaj si s to pesmijo Moja domovina želel povedati

Gre za domoljubno pesem  s katero želim predvsem povezovati vse Slovence za skupni cilj in to je , da ohranimo to našo domovino tudi našim zanamcem, da jim zapustimo deželo v kateri bodo lahko še v naslednjih stoletjih, sejali, želi, delali, se veselili v naši prelepi naravi in da bo ta naša domovina živela v srcih vsakega izmed nas, kot roža , ki nikoli ne zveni.

Zakaj si se odločil za tak domoljubni projekt?

Vsak izmed nas ima v svoji družini ali v svoji okolici nekoga, ki je v preteklosti žrtvoval vse kar ima, svoje življenje, da bi lahko njegovi otroci živeli v miru in sožitju. V današnjem skomercializiranem svetu prepogosto pozabljamo na to, pozabljamo , da vse to kar imamo danes ni nekaj samoumevnega, da je bilo za današnje stanje prelite veliko krvi in veliko trpljenja.

Marijan Smode

Marijan Smode (zajem zaslona)

Domovini si poslal sporočilo s pesmijo…

V trenutkih kot je sedanji je prav, da se tega še bolj zavemo in prav je da storimo to tudi s pesmijo, kot najbolj univerzalnim jezikom, ki ga ljudje najlažje razumejo. Pesem je tisti jezik, ki se najlažje doseže naša srca in v njih vzbudi občutje, ki nam pomagajo v lepši dan v lepšo prihodnost. Dolžnost nas glasbenikov je, da ustvarjamo pesmi, ki jih ljudje začutijo, jih vzamejo  za svoje, predpogoj za to pa je da smo ustvarjalci v tem iskreni. Upam, da sem z največjo mero iskrenosti ustvaril pesmi Na albumu MOJA DOMOVINA. Prav vse pesmi so tako ali drugače povezani s to MOJO DOMOVINO.

Leto 2020 je bilo za glasbenike bolj žalostno, kakšni pa so načrti za letos?

Leto 2020 si želimo vsi glasbeniki čim hitreje pozabiti. Vsi vemo, da glasbeniki resnično zaživimo prav na odru, kar pa nam je bilo v tem čudnem obdobju zaradi virusa odvzeto. Sam sem se odločil, da vsak večer na terasi zapojem mojim prijateljem po Sloveniji po eno pesem, tako…na prvo žogo, kot se reče, saj vem, da imajo poslušalci moje pesmi najraje prav ob spremljavi kitare.

Posted by Smode Marijan uradna stran on Tuesday, February 2, 2021

To je le majhen nadomestek, za vse vesele in sproščene koncerte preživete na koncertih, zabavah, a nekaj je le .Po odzivih vem, da je mnogim to veliko pomenilo, kakor je to veliko pomenilo tudi meni, saj vemo koliko nam pomenijo druženja, beseda sočloveka, še posebej v teh težkih časih, pesem pa se še posebej prileže.

Lahko pričakujemo kakšne domoljubne koncerte?

S to pesmijo kakor tudi z vsem tem projektom imam v prihodnosti velike načrte, saj je izjemen odziv na pesem, za katero menim, da se bo dolgoročno po uspešnosti in priljubljenosti močno približala celo Mrtvi reki, porok za to, da nas čaka veliko lepih druženj, kjer bomo družno zapeli pristne in iskrene slovenske pesmi, ki nam toliko pomenijo, bodo koncerti, bodo druženje, ki naj povežejo slovenski narod v ljubezni do svoje domovine.

Kako bo potekala promocija projekta?

Vesel sem, da projekt doživlja izredno podporo pri slovenskih medijih, da so uredniki v njem našli pozitivnost, neobremenjenost in da je namenjen zgolj in samo povezovanju slovenskega naroda  in tkanju prijateljskih vezi , kar še kako potrebujemo, saj si vsi želimo živeti v miru in slogi,v prizadevanjih za lepši in prijaznejši nov dan za vsakega izmed nas, kjer ne bo prostora za krivice, nesporazume ,dan , kibo ponujal vsakemu izmed nas svetlo in optimistično prihodnost, kjer ne bo lačnih in osamljenih, ampak bo poštena pesem povezovala vse v prijateljstvu in razumevanju.

Posted by Smode Marijan uradna stran on Saturday, January 30, 2021

Kakšno sporočilo daješ svojim poslušalcem s tem projektom?

Vsaka izmed pesmi na albumu MOJA DOMOVINA nosi globoko sporočilo vsem poslušalcem  in vsem ljudem naše prelepe dežele, katerega širim že vso svojo kariero s poročilom, ki se ga lahko prebere tudi na moji legendarni kitari in to je “LJUBEZEN IN MIR.”  To je pot po kateri si moramo vsi prizadevati, saj na svetu ni lepšega kot to, da se imajo ljudje radi, da se razumejo, si pomagajo, naš narod je z vsemi humanitarnimi akcijami že ničkolikokrat  dokazal in pokazal tako svetu kot sebi, da nam v prsih bije veliko in sočutno srce, da smo dobri ljudje in, da nam sočutje ni tuje, skratka, da smo odličen narod, ki je veliko prestal a nikoli ni izgubil upanja v lepši jutri.

Kako bodo potekala kot sam praviš, tematska snemanja videospotov?

Ko se stanje nekoliko umiri nameravam posneti serijo tematskih videospotih po posameznih skladbah na plošči, s katerimi bom poskušal, mojim poslušalcem tudi s sliko prikazati , kaj sem imel v mislim, ko sem ustvarjal svoje pesmi in tako bodo pesmi ob vse lepotah naše dežele še pridobile na svoji globini in izpovednosti…

Hvala Marjan, da si si vzel čas za nas in za ta praznični intervju, ter veliko glasbenih uspehov še naprej!

Hvala tebi ter lepo praznovanje kulturnega praznika.

Z Marijanom Smodetom se je pogovarjal Mitja Grmovšek

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Intervju