šolstvo in znanjeSvetzanimivo

Nova futuristična knjižnica v kitajskem mestu Tianjin

V kitajskem mestu Tianjin so odprli novo knjižico.

Kulturno središče s površino 33.700 kvadratnih metrov s svetlečo sferično dvorano in kaskadnimi knjižnimi omaricami od tal do stropa deluje ne le kot izobraževalni center, temveč tudi kot družabni prostor in povezuje park s kulturno četrtjo.

Ovalno odprtino, prebodeno skozi stavbo, odpira Oko, svetlobna krogla z avditorijem, ki zavzame glavni oder v atriju in poveča zaznavanje prostora znotraj. Terasaste knjižne police, ki odmevajo v obliki krogle, ustvarjajo notranjost, topografsko pokrajino, katere konture segajo in se ovijajo okoli fasade. Na ta način so stopničaste police v notranjosti predstavljene na zunanji strani, pri čemer se vsaka raven podvoji.

Futuristična knjižnica leži v zaščiteni galeriji, na vrhu pa so obokani oboki, podobni katedrali, ki se vijejo skozi shemo. Stavba knjižnice (Projekt MVRDV) je obkrožena še s štirimi drugimi kulturnimi stavbami, ki jih je zasnovala mednarodna ekipa arhitektov, med njimi Bernard Tschumi Architects in Bing Thom Architects.
Več informacij na https://www.mvrdv.nl/projects/246/tianjin-binhai-library
in na
https://www.archdaily.com/882819/tianjin-binhai-library-mvrdv-plus-tianjin-urban-planning-and-design-institute/59fb061fb22e3822460001c8-tianjin-binhai-library-mvrdv-plus-tianjin-urban-planning-and-design-institute-photo
mib

Mogoče vam bo všeč