Nekategorizirano

Ilegalnih migracij ne gre podcenjevati, nadzorni mehanizmi morajo delovati v popolnosti

Kot je po seji komisije v izjavi za javnost pojasnil predsednik mag. Branko Grims, je povod za omenjeno sejo predstavljalo poročilo Evropske komisije, iz katerega izhaja, da je v enem samem tednu preko meje z Italijo iz Slovenije šlo bistveno večje število ilegalnih migrantov kot preko italijanske kopenske meje z vsemi ostalimi sosednjimi državami. »To zagotovo  ni dober podatek za Slovenijo, predstavniki ministrstva za notranje zadeve in Sove pa so te podatke nekoliko relativizirali, ker pravijo, da gre za različno seštevanje teh podatkov,« je povedal mag. Grims. Ob tem je dodal, da je bilo samo v letošnjem letu v Evropi na novo vloženih v obravnavo več kot 620.000 zahtevkov za priznanje statusa azilanta, od tega je približno ena tretjina tistih, ki so na območje Evrope prišli ilegalno in letos.

»Slovenijo mora posebej skrbeti dejstvo, da  se je dotok novih migrantov v Grčijo v času od poletja potrojil,« je povzel mag. Grims. Dodal je, da glede na situacijo od prej, od vzpostavitve sporazuma med Turčijo in Evropsko unijo, to pomeni precej višje število in da tudi izvajanje sporazuma postaja bolj ohlapno. »Žal je sedaj  problematična doba pred prihodnjimi turškimi volitvami, ko postaja tudi vprašanje azilantov in migrantov tam veliko politično vprašanje, in to lahko pomeni, da  se bo ta sporazum še dalje bolj ohlapno izvajal, kar pa za Slovenijo predstavlja velik problem,« je dejal mag. Grims. Dodal je, da se tok migrantov ponovno lahko usmerja proti Bolgariji in preko Bolgarije na Madžarsko, kar pa je zaradi Orbanove zaščite proti klasični balkanski poti, za Slovenijo lahko toliko bolj problematično

Mag. Grims je dodal, da nas lahko skrbi tudi dogajanje v Makedoniji, kjer nova vlada politično obračunava s prejšnjo namesto, da bi bolj skrbela za siceršnjo varnost države. »Vemo, da je prejšnja makedonska vlada zaustavila migrantski tok in nastavila hrbet množičnim migracijam, kljub temu, da jo je Evropska unija pri tem pustila na cedilu,« je dejal mag. Grims in obenem izrekel pohvale nekdanji makedonski vladi.

»V zadnjem obdobju je rezultat tega dogajanja ta, da je bilo v Sloveniji zabeleženih 1863 ilegalnih migrantov oziroma ilegalnih vstopov, kar glede na enako obdobje lani predstavlja približno 100% povečanje. Lani v tem času je bila številka namreč nekaj čez 900,« je povzel mag. Grims. Dodal je, da to dejstvo sovpada tudi z opozorili ostalih služb v Evropski uniji, ki opozarjajo tudi na povratnike iz območij spopadov z ISIS. »Izpostavil bi besede šefa nemške obveščevalne službe, ki opozarja pred vračilom družinskih članov vseh tistih, ki so kakorkoli sodelovali z ISIS v tem obdobju v Evropo, pri čemer je omenjeni dejal, da so ženske in otroci dostikrat bolj nevarni kot borci ISIS, saj so prav ženske in otroci biti izpostavljeni pranju možganov in nasilnim situacijam,« je dejal predsednik KNOVS. Ob tem je opozoril, da se v Evropo vračajo tisti, ki so  evropski državljani, »zato je ta nadzor še toliko težji in jih je težko zavrniti in obvladovati, po drugi strani pa je opazen tudi tok neidentificiranih posameznikov, ki jih obveščevalne službe še niso zajele. Vse to predstavlja veliko potencialno  nevarnost – v zadnjih dneh so bile na primer prestrežene nekatere eksplozivne naprave tudi na otroških igralih – in treba se je zavedati, da živimo v Evropi, kjer je možen prost prehod posameznikov, še zlasti tistih, ki so državljani, ne glede na to, kje so se nahajali v zadnjem letu.«

Mag. Grims je ob tem še povzel, da slovenske pristojne službe po zagotovilih delajo po najboljših močeh. »So pa ilegalne migracije in varnostna situacija v Evropski uniji zadevi, s katerima se bomo soočali še dolgo časa in ki ju ne gre podcenjevati, zlasti sedaj, ko so božična in novoletna srečanja in tako ni odveč opozorilo, da je treba imeti odprte oči in zdrav razum ter da previdnost ni odveč,« je dejal mag. Grims.

Obenem je še povedal, da je Slovenija v tem trenutku manj izpostavljena kot druge evropske države, »a ilegalni prehodi jasno povedo, da smo daleč od tega, da bi bili imuni na to dogajanje.« »Veljamo tudi za sorazmerno varno državo za vse tiste, ki so sodelovali z radikalnim islamom, kar ni dobro, ker prej ali slej se bo zgodilo, da se bo tok obrnil in da bodo nekateri, ki bi sicer šli v drugo evropsko državo, pristali pri nas.«  

Predsednik KNOVS je še dejal, da kar se tiče zunanjih meja, vlada ne predvideva sprememb in se zanaša na sodelovanje z drugimi službami ter na običajno preventivno delo obmejnih organov, služb in policije. »Tudi Sova opravlja svoje naloge skladno z zakonom in cilj je, da se v Sloveniji zagotovi največja možna mera varnosti v prednovoletnem in božičnem obdobju,« je dejal mag. Grims.

Obenem je še povedal, da so se na KNOVS na kratko pogovorili tudi o situaciji ilegalnega migranta Ahmada Šamija. »Pristojni so povedali, da v tem primeru ni nobenih bistvenih sprememb, da je status quo, saj je omenjeni še vedno v bolnišnici, zaradi česar postopki mirujejo,« je dejal mag. Grims in dodal, da komisija danes ni prejela tudi nobenih novic v zvezi z dogajanjem na kemijskem inštitutu.

Mogoče vam bo všeč