Nekategorizirano

Hrvati prevzeli polletni mandat predsedovanja EU, odmev slovenskih EU poslancev

Hrvaška je 1. januarja 2020 prevzela šestmesečno predsedovanje Svetu Evropske unije. Hrvaški premier Andrej Plenković je danes v Strasbourgu EU  poslancem predstavil program hrvaškega predsedovanja. 

Slogan, ki si ga je Hrvaška izbrala za svoje šestmesečno predsedovanje, je „Močna Evropa v svetu izzivov“. Najnovejša članica EU želi usmeriti svoja prizadevanja v trajnostni razvoj, omrežno gospodarstvo, varnost in položaj Evrope kot svetovne vodilne sile.

Odmev slovenskih EU poslancev ELS/EPP na hrvaško predsedovanje

Evropska poslanka  Romana Tomc je v razpravi pozdravila program hrvaškega predsedstva in zaželela vse dobro pri prevzemu predsedovanja. Spomnila je na težko nalogo, ki jo ima nova država članica, ko prevzema tako pomembno vlogo in Plenkoviču zaželela vse dobro.

Izmed štirih prioritet je Romana Tomc pozdravila usmeritev na Evropo, ki se razvija: “Uravnotežen razvoj je pomemben, kot so pomembna tudi kohezijska sredstva. Ne le za manj razvite države članice, ampak za vse. Če bodo države okrepile svojo konkurenčnost, bomo tudi kot Unija močnejši.”

Romana Tomc je poudarila pomembnost demografije in njenih izzivov, ki so trenutno bolj pereči v vzhodnih državah: “Želim si več poudarka na problematiki starejše populacije v povezavi s šibko rodnostjo in odhajanjem mladih v bolj razvite države. Prepričana sem, da boste z vašo komisarko, Dubravko Šuico, na tem področju še posebej aktivni.”

Mogoče vam bo všeč