Nekategorizirano

Hrvaška bo kmalu na RDEČEM seznamu držav

Končne številke za zadnjih 24 ur bo hrvaški štab civilne zaščite objavil pozno, po podatkih, ki so jih objavile posamezne županije, pa je že zdaj jasno, da se je število okužb povzpelo za najmanj 40. 

 Iz Dubrovačko-neretvanske županije poročajo o 2 novih okužbah. Gre za dva mlajša moška iz Dubrovnika. Eden od njiju je povezan s skupkom okužb iz Zagreba, s katerim je povezanih še osem že pred tem potrjenih okužb. V drugem primeru gre za stik osebe, ki so ji pred časom potrdili okužbo z novim koronavirusom. Tri osebe so hospitalizirane v bolnišnici v Dubrovniku. 

Šest potrjenih primerov imajo na območju Šibensko-kninske županije. Gre za štiri osebe, ki so bile v samoizolaciji zaradi stika z okuženo osebo. V primeru mlajšega moškega epidemiološka preiskava še poteka. V drugem primeru, prav tako gre za mlajšega moškega, je vir okužbe zelo verjetno oseba iz širšega sorodstva, ki se je pred kratkim vrnila iz tujine. Trenutno imajo na tem območju 16 aktivnih primerov, 9 v Kninu, 2 na območju Vodic, 3 v Šibeniku, 1 v Tinsomu in 1 v Drnišu. 

Hrvati so v zadnjih 14 dneh zaznali 866 okužb (v zadnjih 24 urah 69). Kazalnik 14-dnevne incidence na 100.000 prebivalcev, ki ga za tuje države izračunava slovenski Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in na podlagi katerega sodijo o (ne)varnosti držav, je danes prvič presegel vrednost 20 in po novem znaša 21,09 (za Slovenijo isti kazalnik znaša 9,43).

 Pomembno je vedeti, da je meja, do katere je NIJZ do nedavnega presojal, ali je država varna, bila 10. Na ravni EU je vrednost kazalnika za varne države resda nekoliko višja, in sicer so države do 20 vrgli v isti koš. A tudi to vrednost je Hrvaška presegla in se tako z novo vrednostjo v razred od 20 pa do manj kot 59,9, v katerem je denimo tudi Srbija, ki je na slovenskem rdečem seznamu držav (to pomeni, da je ob povratku obvezna karantena).

Mogoče vam bo všeč