Nekategorizirano

Hren – hrana, zdravilo, simbolika

OD KOD PRIHAJA HREN?
Hren ni samo ostra priloga k hrani. To je tudi zdravilo. V času velike noči je pomemben še njegov simbolični pomen.

V Evropi svetu se hren uporablja predvsem kot začimba, pravzaprav kot živilo za popestritev okusa različnih jedi. Na vzhodu in v Aziji pa je hren cenjen predvsem kot zdravilna rastlina, ki lahko pomaga pri številnih težavah. Hren je primeren za zmanjševanje tveganja za različne bolezni in je naravna rešitev za ublažitev mnogih bolezenskih simptomov.

Navadni hren je sicer trajnica iz družine križnic, kamor spadata na primer tudi gorčica in zelje. Rastlina najverjetneje izvira iz jugovzhodne Evrope in zahodne Azije, razširili pa so jo po vsem svetu. V srednji Evropi jo uporabljajo od srednjega veka, v Slovenijo je prišel iz Rusije, od koder izvira tudi njegovo ime. Ko poper še ni bil splošno dostopen in dovolj poceni, je bil hren z gorčico edina ostra začimba v Evropi.

HREN KOT HRANA

K velikonočnim dobrotam tradicionalno sodi hren. Nadvse zdravo živilo, ki marsikoga ob velikonočnem zajtrku spravi v jok, pa lahko postrežemo na kar nekaj načinov. A vemo, da se ljudje delimo na tiste, ki ga imamo nadvse radi, in na one, ki ga ne prenesejo. Korenina ostrega okusa se je zaradi pekočega okusa marsikomu zamerila že v otroških letih in ga zato ne želi več na svojem krožniku.

Vendar ne smemo pretiravati s količino. Raje ga uživajmo večkrat po malo. Nariban hren začne hitro temneti, saj na zraku oksidira, gorčična olja začnejo izgubljati učinek, zato ga je treba zmešati z drugimi živili (smetano, majonezo, jabolki …) ali pa pokapljati z limono ali kisom.

Okus hrena se odlično ujema s kisom, rdečim vinom, medom, skuto, smetano, jogurtom, jabolki in jajci. Iz hrena lahko pripravljamo različne tople in hladne omake, liste lahko uporabljamo kot dodatek solatam ali kot ovoje za sarme.

Zaradi zdravilnosti in vsestranske uporabe ga ne uživajte zgolj za praznike, ampak skozi vse leto. Če ga imamo na vrtu, ga lahko izkopavamo od septembra do aprila. S pravilno pripravo in shranjevanjem pa ga lahko jemo še dalje. Pomemben je pri lažji prebavi in pri drugih zdravstvenih tegobah.

HREN KOT ZDRAVILO

Zdravilne lastnosti hrena so povezane predvsem z visoko vsebnostjo vitamina C in folata ter mineralov, kot so kalij, kalcij, magnezij, cink in mangan. Hren koristi tudi zato, ker vsebuje encime in olja. Kombinacija omenjenih snovi poskrbi za zelo široko uporabnost hrena tudi takrat, ko nas ne zanima le okus jedi, ampak predvsem zdravstvene koristi.

V hrenu najdemo ogromno koristnih hranilnih snovi in fitokemikalij. Nekatere izmed teh so »krive« tudi za značilen oster okus hrena, pogosto pa so to tudi antioksidanti, torej snovi, ki lahko izničijo škodo, povezano z negativnim vplivom prostih radikalov na naš organizem. Antioksidanti poskrbijo za okrepitev imunskega sistema in spodbujajo aktivnost belih krvničk oziroma levkocitov, ki so izjemno pomembne za našo naravno zaščito pred škodljivimi tujki.

Na zmanjševanje tveganja za različne vrste raka vpliva predvsem sinigrin, ki spada med glukozinate, specifično vrsto antioksidantov, ki preprečujejo razrast rakavih celic. Uživanje hrena lahko tako zmanjša možnost za mutacijo zdravih celic, do katere pogosto pride zaradi že omenjenih prostih radikalov, stranskih produktov celičnega metabolizma, ki jih mora naše telo stalno odstranjevati.

Tako nam hren pomaga krepiti imunski sistem in zmanjšuje tveganje za raka, znižuje previsok krvni pritisk, omogoča boljšo prebavo in deluje protibakterijsko.

A opozorilo ni odveč! Ne zaužijte preveč hrena, saj v tem primeru lahko povzroči draženje želodca, ledvic in črevesja. Odsvetujejo ga tudi pri vnetjih prebavil ali razjedah. Neželeni učinki lahko nastanejo tudi pri ljudeh, ki uživajo zdravila za redčenje krvi.

SIMBOLIKA HRENA – kaj predstavljajo jedi, ki se jih nese k blagoslovu?

Šunka in meso predstavljata Jezusovo telo. Potica predstavlja Kristusovo krono, pet rdečih pirhov spominja na kaplje krvi in Jezusove rane, hren pa simbolizira žeblje, s katerimi so Jezusa pribili na križ. Ob tem ponekod dajo v velikonočno košaro pomaranče, ki so simbol gobe, s katero so Jezusu dali piti kis.

 

Pripravil Andy

 

 

 

Mogoče vam bo všeč