Nekategorizirano

Hostl Celica je slovenski kulturni in zgodovinski spomenik

Protestu zoper nameravano prodajo objekta Hostel Celica in pripadajočega muzeja so se pridružili tudi člani društva političnih zapornikov in drugih žrtev komunističnega režima. 

“Gre za nesprejemljiv in aroganten odnos Mestne občine Ljubljana do slovenske polpretekle zgodovine. Hostel Celica v sedanji obliki  in njen muzej predstavljata slovensko kulturno in zgodovinsko dediščino Slovenije, sta živ spomenik nekega časa, za katerega želimo, da se ne bi nikdar več ponovil.

Prodaja Celice komurkoli,  ki bi sledil zgolj logiki profita, bi pomenila zelo verjetno uničenje tega dragocenega spomina na žrtve absolutističnih in totalitarnih režimov, in tega preprosto ne smemo dovoliti,” je zapisano v sporočilu za javnost, ki ga je podpisal predsednik David Tasič, predsednik društva političnih zapornikov. 

Kot so zapisali na spletnem Reporterju, je David Tasič namero o prodaji pospremil z besedami, da gre za  za nesprejemljiv in aroganten odnos MOL do slovenske polpretekle zgodovine. »Hostel Celica v sedanji obliki in njen muzej predstavljata kulturno in zgodovinsko dediščino Slovenije. Sta živ spomenik nekega časa, za katerega želimo, da se ne bi nikdar več ponovil.« Dodal je, da bi prodaja Celice komurkoli, ki bi sledil zgolj logiki profita, pomenila zelo verjetno uničenje tega dragocenega spomina na žrtve absolutističnih in totalitarnih režimov, česar ne smemo dovoliti. 

Ustvarjalci Celice in KUD Sestava pa so v odprtem pismu od župana Zorana Jankoviča in odgovornih MOL  zahtevali, da takoj ustavijo sporen postopek prodaje, ki ogroža turistično znamenitost, kulturno vrednoto in  prostor spomina ter enega redkih svetovno uspešnih projektov samostojne Slovenije. Osnovna naloga mesta je, da varuje in nadgrajuje, ne pa uničuje  kulturno dediščino. Mestni svetniki so leta 1998 na našo pobudo zapisali, da se bivši zapor “ohrani kot mestni, državni, zgodovinski in pričevalni spomenik”, ki se mu da “ ustrezna osnovna programska in vsebinska dejavnost”. Strokovnjaki Guardiana so lani, 18 let kasneje poudarili: “ Težko si je predstavljati boljšo uporabo nekdanjega zapora od tega, kar si je zamislila ekipa Hostla Celica v Sloveniji”. Takšna vrednota in točka spomina ne more in ne sme biti uničena. Številne kulturne vsebine, ne smejo ostati brez strehe nad glavo

Na MOL do 14. decembra zbirajo prijave zainteresiranih kupcev, izklicna cena pa je 2,34 milijona evrov. Velika verjetnost je, da bo ljubljanski župan Zoran Janković prodajo tudi izvedel. Konec koncev je njegov glavni politični pokrovitelj Milan Kučan, ki ga spremlja senca njegove negativne vloge v zadevi JBTZ. Kučanu gotovo ni v interesu ohranitev spomina na žrtve totalitarnih režimov, saj je bil prav on na čelu komunističnega režima v Sloveniji.

Mogoče vam bo všeč