Nekategorizirano

Svetovni dan boja proti AIDS, 1. december

Ker je stopnja testiranja na okužbe z virusom HIV ter hepatitisom B in C v Sloveniji zelo nizka, strokovnjaki priporočajo testiranje. Tako so se mariborski infektologi odločili, da bodo ob prvem decembru, svetovnem dnevu boja proti AIDS (HIV), pripravili anonimno in brezplačno testiranje oseb na okužbo z omenjenimi virusi.

Ker ni možno anonimno obveščati vse populacije po običajnih poteh, so se odločili za javni poziv. Tako želijo zajeti čim več oseb, ki jim omogočijo brezplačno testiranje. Ob tem pripravljajo tudi kratka predavanja, da se poveča ozaveščenost prebivalstva o okužbah z virusi HIV ter hepatitisa B in C.

Tako bo v petek, 1.decembra med 10. in 13. uro v avli klinike za kirurgijo (kirurška stolpnica) v Mariboru (Univerzitetni klinični center) potekalo brezplačno in anonimno testiranje.

Ob tem je še možno testiranje na okužbo z virusom HIV 
vsak ponedeljek med 10:00 in 12:00 uro
na Oddelku za infekcijske bolezni v UKC Maribor. 

Kontaktni podatki:
Center za odnose z javnostmi in marketing UKC Maribor
Telefon: 02 321 28 13
E-pošta: [email protected]

Špela Škerlak, univ. dipl. kom.

*****

V letošnjem letu smo v Sloveniji po podatkih NIJZ zabeležili manjše število novo odkritih bolnikov, okuženih s HIV kot prejšnje leto. Spodbuden je tudi podatek, da je bilo letos odkritih manj bolnikov z zelo napredovalo okužbo, kjer je uspešnost zdravljenja manjša.

Želimo si, da bi osebe, ki so okužene z virusom HIV, odkrili čim prej, saj je zdravljenje učinkovitejše, pomembno pa je tudi iz epidemiološkega stališča. S poznavanjem HIV statusa in odgovornim obnašanjem lažje zajezimo širjenje virusa. Še vedno se v Sloveniji testira relativno malo ljudi glede na število prebivalcev v primerjavi z ostalimi državami EU, vendar si želimo, da bi se testirali zlasti ljudje s tveganim življenjskim slogom.

Testiranje je najbolj smiselno pri osebah, ki imajo višje tveganje za okužbo (osebe z več spolnimi partnerji, moški, ki imajo spolne odnose z moškimi, intravenski uživalci drog, osebe, ki se zdravijo zaradi drugih spolno  prenosljivih okužb). Ob novo odkriti okužbi z virusom HIV so bolnikom na voljo vsa sodobna protiretrovirusna zdravila, zdravljenje se vodi na Infekcijski kliniki v Ljubljani in je ob dobrem sodelovanju bolnika zelo učinkovito.

Ker v Evropi vsako leto umre skoraj 10 krat več oseb zaradi okužbe s hepatitisom C kot zaradi okužbe z virusom HIV, smo se odločili, da v okviru akcije brezplačnega in anonimnega testiranje, ponudimo tudi možnost testiranja na okužbo z virusom hepatitisa C in B. Obe okužbi lahko povzročata kronično obolenje jeter, vodita v cirozo jeter, razvije se lahko tudi rak na jetrih. Na voljo imamo učinkovita zdravila za zdravljenje hepatitisa C, zdravimo pa tudi hepatitis B. Ker se okužbi pojavljata pogosteje pri osebah s tveganim življenjskim slogom (podobno kot okužba s HIV), je smiselno hkratno testiranje tudi na hepatitis B in C.

Javnost želimo ob svetovnem dnevu boja proti AIDSU obvestiti, da je bistvenega pomena odgovorno in varno spolno vedenje, ob sumu na okužbo pa čimprejšnje testiranje na okužbo z virusom HIV, ki je sicer možno vsak ponedeljek med 10:00 in 12:00 uro na Oddelku za infekcijske bolezni v UKC Maribor. 

Doc. dr. Nina Gorišek Miksić, dr. med., specialist infektolog,
Oddelek za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Maribor

Mogoče vam bo všeč