Nekategorizirano

Helikopterska nujna medicinska pomoč na mariborskem letališča ostaja

Izvajanje helikopterske nujne medicinske pomoči z mariborskega letališča, ki se je novembra lani pridružilo prej edini takšni bazi na Brniku, se je izkazalo za upravičeno, zato se je vlada odločila, da ostane pri tem tudi po izteku poskusnega obdobja. Zaenkrat bo notranje ministrstvo podaljšalo najem hangarja do konca leta 2018.

Na ministrstvu za zdravje ocenjujejo, da je bila vzpostavitev baze helikopterske nujne medicinske pomoči na Letališču Edvarda Rusjana Maribor upravičena, saj prebivalcem vzhodnega dela države omogoča enakovreden dostop do helikopterske pomoči. Pred tem so namreč helikopterji vzletali le z brniškega letališča, kar je bilo za učinkovito posredovanje na vzhodu Slovenije predaleč.

 

Helikopterska nujna medicinska pomoč Maribor je v prvem letu delovanja izvedla 171 intervencij, so pojasnili na ministrstvu. Skupno je bil helikopter na mariborskem letališču aktiviran 231-krat, vendar mu neugodne vremenske razmere niso vedno omogočale izvedbe

intervencije. Večino bolnikov so prepeljali v UKC Maribor, poleg posredovanja ob nesrečah pa so pomembno vlogo odigrali tudi pri prevozih bolnikov med bolnišnicami.

 

Nosilec dejavnosti je mariborski zdravstveni dom, ki letno za to prejme 450.000 evrov. Po besedah predstojnika enote nujne medicinske pomoči v zdravstvenem domu Štefana Mallyja jim je helikopter močno olajšal dostop do bolnikov, še posebej v odročnejših predelih, ki so jih prej lahko dosegli le z reševalnimi vozili ali pa so morali za pomoč prositi gorsko  reševalno službo.

 

Plovila za helikoptersko nujno medicinsko pomoč tako v Mariboru kot na Brniku zagotavlja policija ali vojska. Tako bo sodeč po sklepu vlade tudi v prihodnje. “Izvajanje helikopterske nujne medicinske pomoči in sekundarnih prevozov se določa kot državna aktivnost, ki se izvaja z državnimi zrakoplovi, in sicer zrakoplovi ministrstva za notranje zadeve – policije in ministrstva za obrambo – Slovenske vojske,” piše v vladnem sklepu.

 

  

Za zdaj ima UKC Maribor le nekoliko večje parkirišče ob UKC. Heliport je predviden v drugi fazi urgence, kar pomeni, da paciente z vozičkom od pristajališča vozimo z vozičkom oziroma z vozilom ob slabem vremenu,”

 

Bolniki in zdravniki se zavedajo kako pomembne so sekunde, ko je potreben hiter prevoz do bolnice.

Mogoče vam bo všeč