Kyriakos Mitsotakis-Zmagovalec in novi/stari premeier grške vlade(foto: Xsinhua)
BalkanEvropaPolitikaVolitve

Grčija po nedeljskih parlamentarnih volitvah: »Mitsotakis, novi-stari premier bo posegel po obsežnih reformah. Zelo kmalu.«

Novi/stari grški premier Kyriakos Mitsotakis je danes ob nastopu drugega mandata na čelu vlade napovedal velike reforme.

Po nedeljski prepričljivi zmagi Nove demokracije na parlamentarnih volitvah in osvojitvi 158 poslanskih sedežev, ki zagotavljajo parlamentarno večino za sestavo vlade, bo vodja stranke Kyriakos Mitsotakis danes slovesno zaprisegel in prevzel mesto predsednika vlade. ponovno minister, je poročal e-kathimerini iz Aten.

Grška predsednica Katerina Sakellaropoulou se bo sprva srečala s predsednikom parlamenta Konstantinosom Tasoulasom, ki jo bo najprej  seznanil z razporeditvijo sil po včerajšnjih volitvah, nato pa bo v skladu z ustavnimi določili sprejela vodjo zmagovalno stranko in mu podeli mandat za sestavo vlade.

Dve uri pozneje je v predsedniški palači predvidena slovesna prisega Mitsotakisa, s katero bo voditelj Nove demokracije začel svoj drugi štiriletni mandat. Možnost, da bo nova sestava vlade znana danes, ni izključena.

Nova demokracija je na včerajšnjih parlamentarnih volitvah v Grčiji dobila 40,56 odstotka glasov, kar je 22,73 odstotka več od opozicijske Sirize, ki je dobila 17,83 odstotka, na tretjem mestu pa je PASOK z 11,86 odstotka.

Komunistična partija je prejela 7,67 odstotka, sledile pa so radikalno desne stranke: Špartanci s 4,67 odstotka, Grška rešitev s 4,45 odstotka in Pobeda s 3,69 odstotka. Na zadnjem mestu je Kurs  svobode nekdanje predsednice parlamenta iz vrst Sirize Zoe Konstantopoulou s 3,17 odstotka.

 

Kar zadeva sedeže v grškem parlamentu, ima Nova demokracija od skupno 300 sedežev 158, Siriza 47, PASOK 32, Komunistična partija 20, Špartanci 13 sedežev, Grška rešitev 12, Pobeda deset in Freedom Course osem. .

 

Od desnih strank je bila Grška rešitev tudi del prejšnje parlamentarne sestave, medtem ko se bodo v grški parlament  prvič uvrstili  in usedli vanj Solunska zmaga in radikalni desni Špartanci, ki jih podpira obsojeni nekdanji poslanec Zlate zore Ilias Kasidiaris.

Volilna udeležba na državnozborskih volitvah je bila 52,78-odstotna.

Na prejšnjih volitvah 21. maja letos je Nova demokracija dobila 40,79 odstotka glasov, druga je bila Siriza z 20,07 odstotka, PASOK 11,46 odstotka, sedeže v parlamentu pa si je zagotovilo pet strank, ki so dosegle potrebni volilni prag treh odstotkov. za vstop.

Kyriakos Mitsotakis(Foto: Xinhua)

Nova demokracija je  včerajšnjo zmago proslavila s shodom, ognjemetom in razobešenimi strankarskimi ter grškimi zastavami pred osrednjimi uradi, simpatizerje in privržence pa je pozdravil voditelj Kyriakos Mitsotakis, ki je napovedal, da “bo predsednik vlade vseh Grkov”.

Sicer pa je predsednik Sirize po volilnem rezultatu dejal, da se je zanje “sklenil velik in ustvarjalen zgodovinski cikel”, a tudi, da bo treba do evropskih volitev prihodnje leto v stranki narediti spremembe.

Spremembe so tukaj, stabilizacija tudi,  Grki niso dovolili  levim in anarhističnim skupinam razgradnjo družbe. Desna usmeritev, dobro vodenje in trdno držanje vajeti v rokah in bdenje nad zdravjem grške družbe je za Grke garancija ta preostalo Evropo kam in v katero smer iti in pluti.  V desno, zdravo in pravo smer.

Vane T. Costa

 

Vir: e-cathimerini

Foto: Xinhua

Mogoče vam bo všeč

Več v:Balkan