Jelka Godec(Foto: sds)
PolitikaSlovenijaZdravje

Danijel Bešič Loredan pred interpelacijo. Ne gre drugače. Sam ne upošteva svojih časovnic.

Ali je potrebno še čakati in na lastne oči gledati kako se sistem zdravstva sesuva. Ne, ni potrebno čakati in spet postavljati nove časovnice o časovnici.

Zato so se v poslanski  skupini  SDS odločili, da  bodo  še ta teden vložili  interpelacijo zoper ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana zaradi “vedno slabših razmer v zdravstvu ter serije neizpolnjenih in prelomljenih obljub o njihovem reševanju” s strani ministra in predsednika vlade Roberta Golob, so sporočili iz stranke. V  največji opozicijski stranki pravzaprav želijo pospešiti razpravo o realnosti koalicijskih obljub ter sposobnosti aktualne vlade za reševanje najbolj perečih problemov v državi. Da dane obljube meso postanejo in ne časovnice, ki bodo izpolnjene s pomočjo drugih časovnic. Postopkovno s čem in  kako bodo reševali nekaj česar ne poznajo vsebine stvarnega problema.

Velja se spomniti, da je vladna koalicija v svojih predvolilnih napovedih napovedovala reformo zdravstva, že celo leto mandata pa se dogaja njegov razpad.  Slišali smo lahko visoko leteče besede o “30 dneh do specialista”,  pa smo prišli šele do telefonista “vsakdo bo imel osebnega zdravnika” pa imamo delne zdravnike pod “mus” za tiste,  ki še nimajo zdravnika “zdravstvo bomo očistili korupcije”, pa postavljajo svoje prijatelje s koncesijo, ki so jo imeli v predalu 14 let in jo ravno sedaj uveljavljajo. Nič od tega ni uresničenega, zmeda se povečuje, preglednosti ni,  učinkovitosti prav tako ne.  Še mnogo hujše je, stanje se je občutno poslabšalo, čakalne dobe so le še daljše, videvali smo vrste zaradi pomanjkanja družinskih zdravnikov, prav tako se ni se počistilo s korupcijo in dobavitelji zdravstvene opreme. Zdravstvo kričeče potrebuje nove zdravstvene kadre, ki jih ni od nikoder. Celo priča smo temu  ko strokovni direktor ene od slovenski bolnišnic prosi ostalo zdravstveno osebje, da preko podjemnih pogodb pridejo pomagati  javnemu zdravstvu. Pa ni učinka.  Minister,  ki ne ponuja rešitve in ne doseže nič ne sme biti več  minister.  V realnem in odgovornem svetu.  Ta zagotovo ni pri nas in ne  v tej vladi.

Kako kaže glede možnosti uspeha?

Reševanje zdravstva vidijo v vladajoči koaliciji v brezciljnem  tavanju in uvajanju  kozmetičnih  rešitev brez ustreznih ukrepov. Starejše bi evtanazirali, ukinili bi dopolnilno zavarovanje in ga naredili obveznega in še dražjega.

Neodločni premier in problematični minister (foto: VladaRS)

V največji opozicijski stranki želijo pospešiti razpravo o realnosti koalicijskih obljub ter sposobnosti aktualne vlade za reševanje najbolj perečih problemov v državi.  Koalicijska SD ne  “vidi” razloga za podporo interpelaciji. Levica jo   tudi ne misli podpreti, želijo pa si  da se  v  koaliciji resno pogovorijo o ministru in poteku zdravstvene reforme. Kot da do sedaj ni bilo časa.  Celo opozicijska NSi ne kaže nekega posebnega žara da bi podprla interpelacijo.

Od stanja glasov za in proti ne kaže zelo veliko verjetnost k  morebitnemu uspehu. Le če bi premier imel prave svetovalce za tovrstna vprašanja glede primernosti ministra za nadaljevanje, bi zagotovo premier imel prav zdaj  več kot odlično priložnost za zamenjavo problematičnega ministra.  Zelo dobra popotnica za poletne počitnice.

Kaj ne?

Vane T. Costa

vir: vtc@sds

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika