Nekategorizirano

Franjo Bobinac ni postal član nadzornega svet Cinkarne Celje, kandidaturo pravočasno umaknil

Izvedeli smo, da so se delničarji Cinkarne Celje, med katerimi prevladujejo Modra zavarovalnica, SDH in DUTB,  na današnji izredni skupščini seznanili z odstopom Boruta Jamnika iz nadzornega sveta in namesto njega med nadzornike imenovali Maria Gobba. Gobbo, ki je bil skupen kandidat Modre zavarovalnice in skladov Generali Investments. Gobbo je  rojen Američan, živeč v Italiji, in upokojen finančni strokovnjak z bogatimi izkušnjami, trenutno pa je tudi nadzornik Zavarovalnice Triglav. Prvotni kandidat za to funkcijo je bil nekdanji prvi mož Gorenja Franjo Bobinac, a je od kandidature odstopil.

Do menjave oziroma umiku Jamnika,  je prišlo tudi zaradi tega ker po zakonu o bančništvu se  prepoveduje opravljanje nadzorniške funkcije v banki, Jamnik pa je član  nadzorništva NKBM,  če član že opravlja eno izvršilno direktorsko funkcijo (članstvo v upravi gospodarske družbe) in dve neizvršilni (članstvo v nadzornem svetu). Modra zavarovalnica je sicer s petinskim deležem največji posamični lastnik Cinkarne Celje. Pa malo  ali dosti, prav zaradi pritiska in da je preveč direktnega vpliva.

 Ob objavi , kot je bilo za zaznati v javnosti in v medijih so se kmalu v medijih in nekaterih krogih začeli pojavljati pomisleki glede njegovega imenovanja. Pri tem je bil kot eden ključnih argumentov njegova odgovornost za nezavidljiv položaj, ozirma velikanske več kot 150 milijonske  izgube ali  kot se nekje omenja, da je dejansko razgrajevalec zgodbe o uspehu Gorenja, kar je dolga leta veljalo. Grdo rečeno tudi preko neizbire ali  »odstopa« od kandidature, so se v Cinkarni za enkrat izognili »grobarjeve«lopate.

Spremembe v celjski Cinkarnise se obetajo poleti. Generalni direktor Cinkarne Celje Tomaž Benčina namreč junija po izteku tretjega mandata zapušča Cinkarno Celje, ki jo vodi od julija leta 2005, v njej pa je zaposlen že 30 let. Ali to pomeni konkretno ozadje, umik zaradi pritiska ali je enostavno podlegel ponujenim ugodnostim pri »prostovoljni« izbiri naslednjega izziva, ostaja  da zvemo v naslednjem  obdobju. Glede na ponujeno opcijo o mestu   vodenja Regionalne gospodarske zbornice Celje. To je približno kot vloga angleške kraljice v angleškem parlamentarizmu, ko je visoko gor brez vsebinskega vpliva. Tomaž Benčina, po tridesetih letih v Cinkarni in treh mandatih kot predsednik uprave,  bo poleti deležen » brce navzgor« in se bo parkiral  na prej omenjenem položaju, kjer bo »intenzivni« opazovalec dogajanja na gospodarski sceni.

Še enkrat, v kolikor je tukaj čista gospodarska matematika brez čustev in ozadij v zgodbi zaporednih sprememb, v redu, če pa je to samo »finta« za umik motečih faktorjev in odprtega lova na Cinkarno v smislu prodaje, delitev in lomljene pogače za in zabrisovanja nečednosti do sedaj in prosto pot za naslednje, je pa skrb vzbujajoče. Celjani  lahko ostanejo še brez zadnjega konkretnega poslovnega subjekta, ki  je nesel sloves Celja in Slovenije  daleč v svet.

Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč