Nekategorizirano

Napetost pred jutrišnjo izredno skupščino Cinkarne Celje

 Kot je bilo objavljeno s strani družbe  v drugi polovici novembra, se  bodo delničarji družbe Cinkarna Celje  na izredni skupščini 23. decembra  seznanili z odstopom Boruta Jamnika z mesta predsednika in člana nadzornega sveta družbe ter odločali o predlogu, da v nadzorni svet za petletni mandat imenujejo Franja Bobinca.  Bobinca  bi  naj podpirala največja posamezna lastnica Cinkarne, Modra zavarovalnica, predlogu pa nasprotujejo mali delničarji, domnevno pa tudi slaba banka in SDH.

Pa gre tako kot predvidevajo?

Kot kaže bo Bobinčevo imenovanje na jutrišnji izredni skupščini na položaj v nadzornem svetu Cinkarne vse prej kot gladko in rutinsko. Predlogu nadzornega sveta  bi naj zatrdno nasprotovali  namreč mali delničarji. Ti Bobinca nočejo v nadzornem svetu celjskega podjetja, ker se bojijo, da bo Cinkarna postala drugo Gorenje. Bobincu očitajo, da je Gorenje, nekoč paradnega konja slovenskega gospodarstva, pod svojim vodstvom skoraj uničil. Lani je namreč to velenjsko podjetje beležilo 127 mio evrov izgube, letos pa je te okoli 40 mio evrov.

Gorenje po njegovem »prostovoljnem« odhodu postaja socialistični mavzolej , kjer se celo sami Kitajci kot novi lastniki zgražajo nad tem da se je tam  dolga leta poslovalo  socialistično in da se morajo posloviti od te miselnosti, socialistične namreč. Če ti to povedo Kitajci ki prihajajo iz Komunistične države se je treba zamisliti. Da je bilo Gorenje vodeno slabo in neučinkovito naj bi po mnenju malih delničarje kazali vsi kazalci, sedaj pa to po njihovo potrjujejo tudi novi kitajski lastniki.

Mali delničarji pa naj ne bi bili edini, ki nasprotujejo Bobincu. Domnevno se z njegovim imenovanjem ne strinjata tudi državna slaba banka in Slovenski državni holding, ki sta prav tako lastnika Cinkarne. Država naj bi na skupščini predlagala svojega kandidata.

Iz SDH glede tega odgovrajajo, da ne razkrivajo kako bodo na skupščini glasovali, v vsakem primeru pa bodo vse kandidate preverili in se do njih opredelili. 

Druga je zgodba zakaj se Bobinca vztrajno potiska  v Cinkarno. Znano ali manj znano, gotovo pa je da je sam Bobinac učenec skupine ki se je nekaj časa nazaj imenovala »old boysi«, z drugimi besedami , je povezan z ljudmi ki so na prehodu iz ene ekonomije v drugo držali vse niti velikih gospodarskih konglomeratov v svojih rokah in obvladovali denarne  in ostale tokove in nadzirali v katero smer plava čoln pod njihovem nadzoru na katerega so naloženi njihovi paketi(beri interesi ali napajališča). Veča ali manj so  »pohrustali«  ali   pojedle razpoložljive »jedi« iz ustaljenega menija. Cinkarna pa ni in i bila »riba » ki bi sama skočila na krožnik ali bi se uvrstila  na jedilnih teh lobijev. Zato so se ti »forumaši« ali »modre glave« iz Foruma 21 odločili za ta korak, Franja Bobinca potisniti k koritu z zadosti veliko zajemalko  s katero bi stricem  delil primerne »doze« ali preko obvodov potrebne preživitvene infuzije v denarju in vplivu.  V kolikor to uspe jutri , je za pričakovati hitro izčrpavanje in v kratkem, lahko rečem v letu do dveh bo prišlo do zelo poceni prenosa na nek sklad z »parkiranim« in od prej vešče spravljen denar  od političnih kraj, ki bo uporabljen za odkup delnic Cinkarne in prilastitev  in spremljanje še enega nekoč uspešnega gospodarskega subjekt  kako na Celjske tako tudi na nivoju države , k  bridkemu koncu. To si ne želi nihče razumen in z zrnom soli pametnega in preudarnega razmišljanja in sklepanja.

Bog ne daj, da se to zgodi, ker poleg že političnega  občasno slišanega  in zaznanega slovesa o banana  republike si  bomo pridelali in  postali še banana gospodarstvo.

Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč