Nekategorizirano

Franc Bogovič: Zaradi napadov zveri so razmere alarmantne

Ljubljana, 28. maj 2019 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) po novih napadih volkov in šakalov na živino, ki so se zgodili te dni na območju Blok, Idrijskega in drugod, poziva pristojne, da nemudoma z interventnim odstrelom ljudem na podeželju zagotovijo varnost in zaščitijo njihovo premoženje. V nasprotnem primeru so celotna območja po Sloveniji dobesedno obsojena na izpraznjenje.
 
“Vrag je že dolgo nazaj vzel šalo in zadnji čas je, da v zvezi z nenehnimi napadi na živino reagirajo pristojne službe Vlade Republike Slovenije in zaščitijo svoje državljane in davkoplačevalce, njihova življenja ter njihovo imetje in vir dohodka! Posvet o problematiki napadov divjih zveri, ki so ga prejšnji teden organizirali na pristojnem Ministrstvu za okolje in prostor RS, več kot očitno ni prinesel nobenega dogovora, nobene rešitve, kar je žalostno in zaskrbljujoče. Na prizadetih območjih, kjer se zaradi prevelikega staleža divjih zveri dnevno dogajajo napadi, niso ogrožene le živali, ki živinorejcem in njihovim družinam zagotavljajo preživetje, ampak so ogrožena tudi življenja ljudi. Napadi se že dogajajo v neposredni bližini vrtcev in šol, na kar so me opozorili na Blokah. Ali moramo res počakati, da bodo volkovi napadli kakšnega otroka, da se bomo zganili?”, ostro opozarja Bogovič in dodaja, da Vlada RS s tako ignorantskim odnosom de facto deli svoje državljane na prvo- in drugorazredne ter prebivalce podeželja, med katerimi so številni tudi najbolj odgovorni za zdravo, varno in lokalno pridelano hrano prebivalcev mest, dobesedno sili k opuščanju dejavnosti in izseljevanju v mesta.
 
”Ali res želimo izprazniti slovensko podeželje?”, se sprašuje Bogovič in dodaja: “Neustrezno ukrepanje pristojnih ima lahko veliko širše in bolj daljnosežne posledice za slovensko podeželje, turizem, pohodništvo in gospodarsko aktivnost, kot si marsikdo predstavlja, saj se na prizadetih območjih, ob takšnem stanju, noben mladi kmet ne bo odločal za kmetovanje. Kaj to pomeni, vemo. Zaraščanje kmetijskih zemljišč, še več zveri, izseljevanje ljudi s podeželja in še nižja samooskrba s hrano. Razmere so alarmantne, zato je treba ukrepati takoj in nemudoma začeti izvajati izredni odstrel populacije volkov in medvedov, ter tudi šakala proglasiti za lovno divjad. V nasprotnem primeru bodo kmetje, kot napovedujejo, res prisiljeni vzeti stvari v svoje roke.”
 

Bogovič tudi podpira skupen poziv civilnih iniciativ iz zgoraj omenjenih območij, ki so ga te včeraj naslovile na premierja Marjana Šarca in pristojnega ministra za okolje, v katerem so iniciative izrazile svoje zahteve ter premierja tudi povabile na srečanje na Bloke. “Prejšnji teden sem se na Blokah na lastne oči prepričal o tem, kako resna je zadeva. Politiki smo zato, da rešujemo probleme tam kjer nastanejo, ne pa, da iz udobnih soban dajemo pavšalne izjave o stanju na terenu. Zato tudi sam pozivam pristojne na ministrstvu za okolje in prostor, na čelu z ministrom in njegovo ekipo, da pridejo med ljudi, v kraje, kjer se ti napadi dogajajo ter se pred njimi jasno zavežejo, da takšnega stanja ne bodo več dopuščali. To je najmanj, kar si prebivalci prizadetih območij zaslužijo,” zaključuje Bogovič

Mogoče vam bo všeč