Nekategorizirano

Celje: Sprejeta strategija razvoja in trženja turizma – bo zaživela v polni meri?

Včeraj popoldne je potekala 6. seja Mestnega sveta MO Celje, predzadnja pred poletnimi počitnicami. Mestni svetniki so večji del točk, materije ki je bila obravnavana tukaj, uskladili na delovnih telesih. Pomemben poudarek seje se je nanašal na varnostno problematiko, ki jo obravnava, izvaja in ureja ter kreira policija.

Tukaj je prišel do besede in do izraza  Martin Kumer, komandir PP Celje. Nanizal je mnoštvo podatkov in povzetkov po posameznih področjih kriminalitete in javnega reda in miru. Temeljna ugotovitev je da je situacija obvladljiva ter da se beleži upad v odstotkih kakor  tudi  v absolutnem številu  varnostnih dogodkov, kar nakazuje na sklep da Celjani živimo varno in da se lahko sprehajamo v zbranem času ne glede na del dneva. Brezskrbni pa ne smemo biti. Po njegovih besedah nas ni popolnoma zaobšel niti migrantski val kar se izkazuje s tem da so dobili osem migrantov globoko v notranjosti države na območju naše Policijske uprave.

Da občina ni tista ki samo jemlje pridelano in privarčevano  strani javnih zavodov in podjetij katerih ustanoviteljica je, pove tudi sklep ki daje »soglasje k razporeditvi presežka prihodkov nad odhodki«, posebej če vemo da je to skorajda praksa pri presežkih do 10.000  EUR.

Pomemben, skorajda osrednji del poteka seje MS MO Celje je bila razprava, predstavitev strategije razvoja in trženja turizma v  Mestni občini Celje.  Marketinška agencija »Nea culpa« in njena direktorica  Neja Petek, sicer rojena Celjanka, pa glavna snovalka  marketinške strategije za preboj celjskega turizma  v drugo orbito, orbito kvalitetnega bogatejšega, pestrejšega, bolj drznega in seveda bolj donosnega za Celje,  za celjsko gospodarstvo in vse kar sodi v širši krog dejavnikov pri  snovanju in izvedbi zgodbe o celjskem turizmu v okviru strategije za naslednje 4 letno obdobje.

In kako kaže?

Najprej je treba zastaviti ključni cilj strategije-razvojni in promocijski preboj destinacije Celje kot mesto grofov na mednarodnih turističnih trgih. Seveda preko spremembe strukture gostov iz sedaj skoraj izključno  odvisne od poslovnega turizma  z ostajanjem do 2 dni v bolj doživljajskega turizma z dvigom   števila nočitev  ter seveda vključitev grofovskih doživetij v vseh segmentih turizma.

Da bi zgodbo peljali naprej je potrebno vztrajati pri zastavljeni zgodbi ter se zgledovati po primerljivih  mestih in območij v tujini. To prednost ki jo ima Celje kot mesto od koder izhaja  najmočnejša vladarska dinastija na teh prostorih,  mora izkoristiti in približati skozi določene segmente, ki se gostom, odjemalcem turističnega produkta v sprejemljivi, manj obremenjujoči, tako rekoč zabavni obliki.

To je zgodba z nazivom »Pridi špilat grofe«.

Uspeh je lahko možen skozi široko partnersko povezovanje vseh deležnikov-družine grofovskih gostiteljev, ki bi bili vključeni v zgodbo ki sliši na ime  strategija razvoja in trženja turizma. Vedoč da se turizem danes »šahira drugače je treba umestiti v slovenske in globalne turistične tokove.

Mesto kot glavni deležnik v tej zgodbi mora narediti vse da zgodba resnično zaživi v polnem sijaju in vsebini. Lokalni prebivalci in ponudniki morajo zgodbo vzeti kot svojo in jo živeti. Odločevalci pa si ne smejo postavljati lastne spotike v obliki  pretiranega razčlenjevanja  in dodajanja  stranskih zgodb ne vedoč ali so kompaktibilni z osnovno zgodbo. Izboljšave so možne tudi za to ker se bodo določene finese dodelovale z sprotnimi dopolnitvami v letnih akcijskih načrtih. Do takrat pa pustimo zgodbi dovolj kvalitetnega zagonskega »zraka« ali poslovnega »bencina«, ki ga zgodba rabi da za kvaliteten preboj in štart.

Na koncu koncev še vedno drži naš brezčasni slogan »Turizem smo ljudje«. Tako kot mi čutimo Slovenijo( I feel Slovenija)naj se to zgodi tudi našim dosedanjim ter seveda še  bolj našim bodočim gostom in častilcem vsega lepega kar lahko doživijo pri nas.

Pustimo se vživeti v zgodbo in jo živeti in soustvarjati.
 »Pridite špilat grofe«!

Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč