Nekategorizirano

Franc Bogovič: Za spopadanje s koronavirusom moramo najti skupni evropski odgovor in stati ob strani zdravstvenemu sektorju

Bruselj, 10. marec 2020 – Na današnjem zasedanju Evropskega parlamenta, ki zaradi razmer s koronavirusom poteka v posebnih okoliščinah in v zelo skrajšani obliki, je evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) pritrdil priporočilu evropskih komisarjev za krizno upravljanje in zdravstvo – Janezu Lenarčiču in Steli Kyriakides, da je treba biti odgovoren, da moramo ravnati učinkovito in pa tudi sorazmerno.

»Nikakor se ne smemo prepustiti paniki, poiskati moramo rešitve z vidika zdravstvenega stanja v Evropi, ki je v nekaterih delih alarmantno, v drugih pa še lahko pričakujemo, da se ta virus razširi. Hkrati pa ne smemo pozabiti tudi na naša podjetja, gospodarstvo, ki bo zagotovo utrpelo zelo veliko škodo,« je v razpravi dejal Bogovič.

Vsi ukrepi morajo po Bogovičevih besedah biti najprej učinkoviti znotraj posameznih držav v EU, predvsem pa potrebujemo tudi učinkovit in odgovoren skupni evropski odgovor. Nujno je odgovorno, usklajeno in sorazmerno ukrepanje v EU. V razpravi je bilo danes večkrat izpostavljeno še, da se je treba izogibati histeriji, izražena je bila tudi potreba po večji solidarnosti med državami, nujnost podpore razvoju cepiva ter nujnost večje samooskrbe EU na področju zaščitne opreme, zdravil in hrane.

Bogovič verjame, da bo do tega skupnega evropskega odziva na spopadanje s koronavirusom prišlo in da je nujno, da Evropski parlament obravnava to vprašanje ter stoji ob strani tistim, ki za naše ljudi veliko naredijo, to je primarno in še posebej najbolj izpostavljeni zdravstveni sektor.

Mogoče vam bo všeč