Vir: Avaz.ba
zanimivoŽivljenje

Faze odraščanja otrok, kako jih premagati

Otrok v obdobju od drugega do petega leta hitro spremeni svoje navade, vedenja in izbire. Nekaj ​​njegovega vedenja je le prehodna faza, nekaj pa neverbalno sporočilo, poslano staršem. Včasih bo težko ločiti, kaj je kaj in na kaj je treba posvetiti posebno pozornost. Najpogostejše faze v različnih starostnih obdobjih so naslednje:

Izbruhi jeze

  • Med drugim in petim letom so pogosti različni izbruhi jeze. Spremlja jih lahko histeričen krik, pogosto pa tudi metanje po tleh, udarjanje po tleh ali steni z rokami in nogami, včasih celo izpuščanje las.
  • Jezo običajno spremlja hrup, cviljenje, kričanje in jok. Čeprav takšno vedenje otroka pogosto prestraši starše, če otroku pokažete odziv, ki ga pričakuje od svojega nastopa, pomislite, da ste mu dali zeleno luč, da se še naprej vede na tak način. Ravno ste mu pokazali novo sredstvo za dosego želenega cilja.
  • Kolikor je težko, poskušajte ostati mirni. Dokler je zdravo, nimate razloga, da bi bili pozorni na njegove napade.
  • Bolj ko jih ignorirate, prej bo malček odnehal. Otroci hitro vidijo, kaj lahko njihovo vedenje »mine« in kaj ne.
  • V tej starosti lahko otrok postane mojster v uničevanju igrač, trganju knjig …

Navadne hudomušnosti

Ne glede na to, kaj počne vaš otrok, ne skrbite! Najpogosteje gre za preprosto nagajivost, in ne za slabo vzgojo ali skrito nezadovoljstvo. Konec koncev, če ne bi bili omejeni s standardi, bi bilo idealno, da ko otroku damo igračo, popolnoma pozabimo nanjo, torej mu dovolimo, da z njo počne, kar hoče. Tudi če ga isti trenutek zlomi.

Avtor: A.M.

Mogoče vam bo všeč

Več v:zanimivo