Nekategorizirano

FANFEST – literarni festival domišljije

V sosednjih državah imajo vsako leto veliko več dogodkov, ki so posvečeni domišljijskim svetovom in s tem povezano ustvarjalnostjo. Nekateri med njimi, predvsem na Hrvaškem, imajo za seboj deset in več letno tradicijo. V zadnjih letih smo se s tem trendom končno začeli ukvarjati tudi Slovenci. Navdušenci so pričeli prirejati konvencije in podobne dogodke, ki nas zapeljejo v domišljijske svetove in spodbujajo nastanek spekulativne literature. V to zvrst štejemo dela s področja znanstvene fantastike, fantazije in fantazijskih grozljivk.

Leta 2012 je s tem začela konvencija SI.CON v Celju. Leto dni kasneje so v Ljubljani začeli s festivalom NMN (Na meji nevidnega), ki je hitro prerastel v zelo veliko prireditev. Letos je bila konec septembra in obiskalo jo je več kakor 2000 obiskovalcev. Leta 2015 so na Jesenicah začeli z Meteorito, ki so odvija vedno 1.aprila. Zadnji festival pa je velenjski Kunikon, ki je bil letos konec avgusta.

Manjkal nam je le še mednarodni regionalni festival domišljijske literature. In zdaj ga imamo. V Celju se bo od 10.11. do 12.11.2017 odvijal prvi mednarodni slovenski festival FANFEST. Ob slovenskih avtorjih (Maja Mlakar, Tatjana Jamnik /prevajalka, urednica/, Martin Vavpotič, Samo Petančič, Bojan Ekselenski, Andrej Ivanuša) so svoj prihod napovedali iz Hrvaške Mirko Grdinić, iz Črne gore Dragić Rabrenović in iz Srbije Tihomir Jovanović – Tika ter dr.Zoran Živković. Slednji je evropsko in svetovno znan avtor, ki je napisal več kot 20 knjig s področja znanstvene fantastike. Velja za srbskega pisatelja, ki ima največ knjig prevedenih v tuje jezike. Njegova dela je mogoče prebirati v več kakor dvajsetih jezikih, tudi v slovenščini. Je prejemnik mnogih nagrad za literaturo. V letu 2003 je njegova novela Knjižnica (Biblioteka) prejela Svetovno nagrado za fantazijo  (World Fantasy Award) za najboljšo novelo. Letos pa so ga počastili z nagrado »Evropski veliki mojster znanstvene fantastike« (The ESFS Grand Master Award) na konvenciji evropskih ljubiteljev znanstvene fantastike, ki je bila junija v Dortmundu v Nemčiji.

dr.Zoran Živković, srbski pisatelj spekulativne literature

Dr.Zoran Živković (foto Zorana Baković)

Organizator festivala je Celjsko literarno društvo, gostitelj pa je slovenski avtor fantazijskega epa Vitezi in Čarovniki Bojan Ekselenski. Podpornika festivala sta Mestna občina Celje in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Program festivala je razdeljen na dve polovici, ena je srečanje avtoric in avtorjev, druga pa javni nastop in okrogla miza. Program se prične v petek popoldan, ko se udeleženci srečajo v hotelu Celeia v Celju. V soboto so dopoldanske ure namenjene ogledu celjskih znamenitosti. Nato se bodo avtorji zbrali v Celjski kulturnici, kjer se bodo posvetili temama »Pomen tovrstnih festivalov v regiji« in »Prihodnost znanstvene fantastike  – je res njen čas minil?« Ob 17:00 se bodo predstavili zainteresirani javnosti v knjigarni Antika v Celju. Najprej bo predstavljena revija za spekulativno umetnost Supernova in spregovorili bodo o pomenu malih knjigarn pri trženju domišljijske kulture domačih avtorjev. Ob 19:30 sledi večer z dr. Zoranom Živkovićem v Kulturnici. Nedelja se bo nadaljevala v Kulturnici s predstavitvijo tematskega razpisa za 2. festival fantazijske književnosti. Spregovorili pa bodo še o samozaložniških servisih in o literarni kritiki v domišljijski literaturi. Festival se bo zaključil sredi dneva.

Pripravil Andy

Mogoče vam bo všeč