Nekategorizirano

Eksplozija epidemije Covid 19 v Rusiji, moskovske bolnišnice prenatrpane

V Rusiji že drugi dan zapored dnevni porast okuženih čez 10.000, samo včeraj 10.581 na novo okuženih, skupaj je okuženih že 145.268 ljudi. V Moskvi sta s  COVID-19 okužena  2% prebivalcev. To ne omogoča niti razvijanje kolektivne imunosti niti hitrega izkoreninjenja virusa. 

V Moskvi je zaradi zapletov zaradi koronavirusnih okužb do včeraj umrlo 35 ljudi, v regijah pa še 41 bolnikov. Ruska bilanca umrlih je 1.356 ljudi s čimer se umešča že na 7. mesto na svetu.

Po podatkih ruskega operativnega štaba za boj proti Covid 19 je  bilo število novo  okuženih 10.581 oseb. Takšen neprijeten obraz Covid 19 kaže že drugi dan zapored, prejšnji dan se je števec ustavil  pri  dodatnih okuženih 10.663. V ruski bilanci 145.268 Moskva z okolico prispeva 10% ali  14.939. Ruski problem je neupoštevanje novih zaostrenih pogojih na območju, kjer je prisoten koronavirus. Socialna komunikacija  med ljudmi je nespremenjena, kot da  epidemija ne obstaja. Starim ljudem in delu prebivalstva morajo, ki imajo kronične bolezni, zdravstvene oblasti še posebej opozarjajo, da spoštujejo omejitve,  ker so oni najbolj dojemljivi za virus.Možnosti okužbe tudi potem, ko ne bodo veljali posamezni ukrepi, bo za to skupino oseb še dolgo  potrebna samo izolacija.

Glavno žarišče Moskva in Primoskovje

Pred dnevi je moskovski župan izjavil, da je v prestolnici potencialno okuženih 2% od celotnega 12. 7 milijonskega prebivalstva. To kaže na zelo velika možnost soočenja mesta in njegove okolice z resno in globoko zdravstveno krizo zaradi koronavirusa. Njihovi epidemiologi so prišli do verjetnostne ocene, da na enega  trenutno okuženega se okuži še dodatnih 2 do 2.5 oseb. To je pesimistična ocena. Ni pa daleč od tega, če se upošteva  da je nemogoče ugotoviti,  kako se ljudje spoštujejo omejitev. To bo jasno in možno šele ob odkritju cepiva in uporabe in zadostnega števila cepljenih. Kot kaže tudi drugje cepiva ne bo vsaj do konca lata 2020. Nevarno je, da je težko zajeti okuženost v začetni fazi. Ta nevarnost je zelo verjetna tudi za ostala velika mesta v Rusiji. Dokler je nevarnost okužbe za Rusijo prihajala od zunaj, je bilo veliko lažje. Zaprli so meje, dva okužen dali v karanteno za 14 dni  in je bilo rešeno. Potem, ko se je širjenje bolezni začelo znotraj Rusije, so takšni ukrepi postali popolnoma nezadostni. V družbi je že veliko okuženih ljudi, kar potrjujejo moskovskega župana to potrjujejo.

Obvezne  nošenje mask, razdalja med ljudmi, testiranje imunosti in tehnologije sledenja stikov so eksperimentalni in nepopolni ukrepi za obvladovanje pandemije. 12. maja Rusija namerava olajšati epidemiološke omejitve, učinkovitost teh ukrepov pa bo podvržena resnim preizkusom. Toda danes je nemogoče napovedovati, kakšne težave bodo nastale na tej stopnji. Še sam predsednik Vlade Mikhail Mishutin se je okužil s Covid 19. Podpora Putina mu pomeni toliko kot ruski čaj, ki ga tako ali tako mora piti doma. Rešitve ni, razen krepitve imunosti same os sebe. Za vse ostale pa čakanje, da se jih ne loti in čimprejšnje odkritje cepiva.

Kako se rešiti pred nevarnostjo  širjenja »korone«?

Sprva nošenje mask in vzdrževanje razdalje, ki pa zahtevata visoko samodisciplino in medsebojno disciplino. Žal, v Rusiji ne obstaja ne eno ne drugo, kar bi zadostovalo za varno izvajanje blage različice epidemioloških omejitev. Trgovine z industrijskim blagom bi danes lahko odprli, če bi ljudje upoštevali navodila prodajalcev in pri tem poskrbeli, da ne bo preveč obiskovalcev. Toda v globoko hierarhični družbi prodajalci ne bodo poslušni in ne morete postaviti policista v vsako trgovino.

Močan argument bo morebitno dosledno sankcioniranje epidemioloških zahtev, sočasno pa krepitev zdravstvene mreže za obvladovanje pandemije v obliki ogromnega navala. Do sredine aprila so imeli za zaveznika v mrzlem ruskem podnebju, sedaj tega zaveznika ni.

Zelo verjetno je,  da  bodo morali  za dolgo časa odmisliti tako potovanja v druge države, pa  tudi množično  sprejemanje  tujih gostov. Rusom samim še težje pade. ker bi oni radi šli ven. Prihodnji meseci bodo zelo negotovi. Tudi »vladarjeva« samozavest jim tukaj bore malo pomaga. vsemogočni Vladimir  je pri Covid 19 povsem nemočen!

Hitre rešitve ni. Se bodo tudi Rusi  v nečem za vedno  spremenili?

V.K.T.

Mogoče vam bo všeč