Nekategorizirano

Ekskluzivno: Vse kaže, da Lojze Peterle ne bo dočakal 4. mandata in 6100 EUR “jackpota” evropske penzije

Ravs v Toninovi NSi, kdo bo strankin “spitzenkandidat” na letošnjih majskih volitvah v Evropski parlament, je minuli teden dosegel vreliščno točko. Čeprav se je vedelo, da je bilo ob njenem sestopu s predsedniške funkcije Ljudmili Novak obljubljeno, da bo nosilka liste NSi na letošnjih evropskih volitvah, se je lanskega septembra dosedanji evropski poslanec NSi Lojze Peterle znova stranki “pravočasno” ponudil za edinega in pravega nosilca liste.

Pri Peterletu smo takih potez vajeni že iz preteklosti. Spomnimo, leta 2007, ko je že grel stol evropskega poslanca, se je še pred dogovorom koalicijskih strank prve Janševe vlade (SDS, SLS, NSi) o morebitnem skupnem kandidatu na volitvah za predsednika republike, kar sam napovedal kandidaturo. Da ga je v drugem krogu porazil levičarski kandidat Danilo Türk, ki je dobil kar 68 odstotno podporo volivcev. Tudi pri zadnjih evropskih volitvah, na katere sta se NSi in SLS odpravili s skupno listo, si ni pustil vzeti položaja nosilca liste.

»Pričakujem, da me bo NSI imenovala za nosilca, zato ne vidim potrebe, da bi razmišljal o tem. Sem pa slišal, da bodo nekateri drugi nastopili s svojo listo,« je bil septembra lani Peterletov odgovor na vprašanje ali bo sestavil svojo listo za letošnje evropske volitve, če bi slučajno NSi položaj nosilca liste zaupala Ljudmili Novak. Kakor koli že, vse od jeseni do današnjih dni se je znotraj strankarskih omrežij NSi, v lokalnih in občinskih odborih, pa tudi pri tistih,ki imajo na kopncu  zadnjo besedo, bil lobistični boj med Ljudmilo Novak in Lojzetom Peterletom. Je tudi zaradi notranjega trenja, kdo bo zasedel stol edinega in zveličano izvoljivega poslanca NSi v EU parlament, Ljdmila ali Lojze, propadel poskus dogovora s Podobnikovo SLS o “ponovitvi volilne vaje” iz leta 2014?

Odločala naj bi torej baza, lokalni oziroma občinski odbori NSi, naj bi z izrekanjem podpore določili, kdo bo zasedel tron nosilca liste. Pisala jim je Ljudmila, pisal jim je Lojze, oba s prošnjo, da njo oziroma njega “baza” prepozna in podpre v boju za številko 1. na kandidacijski listi. Pretekli teden so se zgodile Dolenjske Toplice. Na strankinem posvetu so na mizo položili obračun lobiranja Ljudmile in Lojzeta pri strankini “bazi.” Izkazalo se je, da je med njima neoidločen izid, kar se podpore tiče. Torej ne Ljudmila in ne Lozte pri strankarski “bazi” nista dobila prepričljive podpore za umestitev na sedež nosilca liste. 

Strankin IO je tako predlagal, da naj bi položaj nosilca liste NSi za EU volitve zasedel prekmurski poslanec DZ Jožef Horvat. Menda je ta predlog Peterletu vzel sapo, proti predlogu pa naj bi se izrekla tudi Ljudmila Novak in celo odstopila od kandidature!? Že to, da naj bi Horvata predlagal le en občinski odbor, je bilo za Lojzeta in Ljudmilo skorajda ponižujoče. Je pa za oba povsem nepomembno, da je Jožef Horvat že sedem let član odbora za mednarodne odnose in predsednik odbora za zadeve EU.  Šoku je sledila večerja pomiritve, na kateri naj bi se v odkritem pogovoru, mediator je bil Milan Matos, Ljudmila, Lojze in Nace Polajnar  dogovorili, da bo šla stranka na volitve z listo, ki jo bo vodil Peterle, na drugem mestu pa bo Ljudmila. Menda naj bi Tonin tak dogovor pozdravil in obljubil, da ga bo umestil na prvo sejo IO NSi. 

Štala  naj bi nastala, ko je na zadnji seji IO NSi zavrnil mediacijski dogovor in s tem po Peterletovem mnenju samovoljno povozil dogovor iz Dolenjskih Toplic. Zgrožen, ker mu ni bil zaupan “od boga dan” položaj nosilca liste, ker “je lahko samo on pravi nosilec,”  Ljudmila pa na položaju številka 2, je tako rekoč obtožil IO in Tonina, da so ga pretentali in s tem praktično zrušili prizadevanja za zmago na evropskih volitvah. “Če smo se prej ukvarjali s političnim problemom, imamo sedaj precej hujšega, etičnega. Gre za verodostojnost. Zakaj tako, bodo morali pojasniti tisti, ki jim očitno ne gre v prvi vrsti za krščansko demokracijo,” je verjetno tudi v Ljudmilinem imenu v posebnem pismu predsednikom lokalnih in občinskih odborov NSi zapisal Lojze Peterle.

Kakšne poteze bo v naslednjih dneh potegnil predsednik NSi Tonin? Se bo IO uklonil skorajda izsiljevalskemu pisanju Peterleta in Horvata umaknil kot nosilca liste?! Ker sta le on (Peterle) in Ljudmila porok zmage NSi na evropskih volitvah, je zapisal Peterle. “Recept za uspeh je jasen: lista z nama z Ljudmilo kot močnima kandidatoma. To sva razumela in pustila zamere, ki jih je ustvarjal in jih še vedno ustvarja nekdo drug, ob strani. Sam pa ne želim, da ostaja kakršen koli dvom, da z Ljudmilo nisva premogla dovolj politične modrosti in se bila na željo vodstva sposobna dogovoriti.”

Bo njuno “prerivanje” prvi dve poziciji na listi omajalo strankine apetite pred majskimi volitvami, bosta “užaljena” Lojze in Ljudmila stopila na svojo pot, če vodstvo stranke ne bo zmožno preseči novo in nepotrebno zadrego oziroma jima prepustiti številki 1. in 2. na listi NSi za EU volitve?! 

Jackpot oziroma 6100 evrov evropske penzije pa tudi ni kar tako!

Boris Cipot 

Mogoče vam bo všeč