Nekategorizirano

Ekskluzivno iz Makedonije: Direktor Makedonske agencije za film bo odstopil

Nekaj dni nazaj smo v spletnem časopisu V Fokusu objavili novico, ki je bila zelo kmalu povzeta  v spletni Demokraciji, o Gorjanu Toziji, visokem vladnem funkcionarju RS Makedonije, ki je v neki spletni debati poleg mnogo  grdih, netaktnih in za  visokega strankarskega predstavnika  in vladnega  uslužbenca nesprejemljivih zapisov, s katerimi je žalil poleg Hrvaškega predsednika Vlade Andreja Plenkovića, še Madžarskega  Orbana in slovenskega premierja Janšo- Oba premiera je  imenoval  kar za člane kluba kriminalcev.

Novico  o tem  je sporočil portal Lokalno.mk, ki kot navaja vir,  ima zelo zanesljive informacije za situacijo  o odstopu zaradi nesprejemljivih izjav povezanimi z predstavniki prijateljskih držav do Makedonije in vseh makedonskih državljanov.  Najbolj burna  je bila reakcija hrvaške vlade. Njihov zunanji minister  Gordan Grlić, ki bi se naj telefonsko pogovarjal z Nikolom Dimitrovom,  vodjem diplomacije RS Makedonije, ki ga je opozoril na nesprejemljivo ter da naj ne bi predstavljal stališča   do hrvaške države. Nadejamo se da bo mo kmalu deležni tudi opravičila    v smeri Slovenije ter od njenega predsednika Vlade, ki je celo med prvimi odreagiral ko ej bilo potrebno v prvem valu epidemije z COVID 19 in je  v imenu Slovenije nesebično odstopil del opreme kot pomoč Makedoniji. Da izjave ne odražajo  mnenje makedonske države, to moramo slišati in zvedeti na za to primeren način kot je praksa v takšnih situacijah.

Najbolj zaskrbljujoče je tudi to  da je temu nesprejemljivemu in brezsramnemu  početju  makedonskega filmarja in direktorja agencije za film ter njegovi  izjavi pritrdil in dal prav Rade Šerbedžija, znan kot stalen gost slovenskih kulturniških krogih ter kot »češnja« na torti, da je celo deležen slovenske izjemne kulturniške pokojnine kot direktne obremenitve  slovenskega pokojninskega sklada brez da bi kar koli prispeval vanj. Sočasno je potrebno prečesati tudi vse posle odstopajočega makedonskega direktorja za film, ki mi jih bilo kar nekaj povezanimi z produkcijo ali koprodukcijo  določenih »izdelkov«  na področju filma.

Vsekakor nas veseli, da se po skoraj dvotedenskem molku da so se oglasili  in nek način premaknili kolesje naprej, ki je  pripeljal  do  pričakovanega epiloga, odstopa Gorjana Tozije.

V.K.T.

Mogoče vam bo všeč