Nekategorizirano

Kaos v Ameriki: Demokrati proti Republikancem

Pred dnevi je vodilni švicarski dnevnik “Die Neue Zuercher Zeitung” (NZZ) objavil prispevek z naslovom: »Samo petina smrtnih žrtev Covid-19 je v republikanskih zveznih državah«. V ZDA trenutno beležijo 30 smrtnih žrtev na 100.000 prebivalcev, kar je občutno manj kot v razvitih evropskih državah kot so Švedska, Španija, Francija ali Velika Britanija.

Pri tem pa moramo dodati to, da je pandemija v ZDA veliko bolj prizadela trdnjavo Demokratov kot pa Republikancev. Tako ima samo zvezna država New York, s tradicionalno demokratskim guvernerjem (trenutno Andrew Cuomo) in županov največjega mesta, kar okoli 370.000 okuženih in okoli 24.000 smrtnih žrtev, če primerjamo samo smrti opazimo, da je to kar četrtina vseh smrtnih žrtev v ZDA, čeprav v Zvezdna država New York živi samo eno šestnajstino(okoli 20 milijonov) celotnega prebivalstva ZDA.

V primerjavi s tem ima Florida, v kateri biva približno 22 milijonov ljudi, potrjenih 57.000 okužb in okoli 2500 smrtnih primerov. Tukaj moramo prav tako omeniti Teksas, kjer trenutno živi okoli 30 milijonov Američanov in beležijo 65.000 okužb ter 1700 smrti za COVID-19. Guvernerji v obeh pa so tradicionalno Republikanci. Trenutno sta na položajih Ron DeSantis (Florida) in Greg Abbott (Teksas).

Podobno situacijo lahko opazimo tudi v primeru množičnih nemirov – lahko bi kar rekli: »polomija na vsej črti«.

Voditelj najbolj gledane informativne oddaje ameriških kabelskih mrež, Sean Hanntiy, je v istoimenski oddaji obtožil liberalne oziroma demokratske guvernerje zveznih držav in župane mest, da so v ključnih trenutkih, ko bi morali ukrepati proti radikalnim protestnikov, popolnoma odpovedali. Pri tem je naštel mesta: Philadelphia, Minneapolis, Chicago, New York, Los Angeles, San Francisco, Oakland in druga velika mesta, katera vsa uničuje kaos in v katerih »že desetletja vladajo Demokrati«. Pojavljajo se prizori, ki smo jih priča na bojiščih. Na ulicah vlada popolna anarhija, na kar se je predsednik Trump odzval s vpoklicem vojske. Ta je uspela obvladati razmere, ampak kako dolgo bo takšen »status quo« trajal, je vprašanje, ki trenutno pesti številne Američane. 

Pretresel pa nas je tudi posnetek, kjer se nad nedolžno gospo znesejo protestiki samo zato, ker je želela zaščititi svojo prodajalno. Ob teh posnetkih se lahko samo vprašamo : »So to sploh ljudje?«

Poglejte posnetek!

Guvernerja Minnesote Tom Walz-a in župana Minneapolisa Jacob Frey-a so že pozvali k odstopu zaradi prepoznega in preslabega ukrepanja. V nekaterih manjših mestih so se ljudje oborožili že samo zato, da bi lahko preprečili škodo, ki jo povzročajo radikalci in člani teroristične organizacije Antifa.

Če povzamemo, lahko vidimo, da liberalci oz. Demokrati niso kos izzivom, ki jih prinaša leto 2020. Na drugi strani pa lahko pogledamo prerojene Republikance, ki so se s predsednikom Donaldom Trumpom vstali kot feniks iz pepela in strnili svoje vrste takrat, ko jih je ZDA najbolj potrebovala. Končal pa bi z izjavo predsednika Trumpa: »Moji kolegi Američani. Moja prva in najvišja dolžnost predsednika je braniti našo veliko državo in ameriški narod. Prisegel sem, da bom varoval in  spoštoval zakone naše države – in točno to bom tudi storil …«

Pripravil LuS

Mogoče vam bo všeč