osveščanje potrošnikovSlovenijaZdravjeŽivljenje

Ekologija v kopalnici: znebite se plastike!

Nikoli ni prepozno za razmislek o tem, kaj lahko storimo sami za manjšo obremenitev okolja. Preverite naše nasvete, kako lahko z izbiro izdelkov za nego in s svojim ravnanjem v kopalnici (ne da bi se na ta račun bistveno odpovedali udobju), prispevate k bolj trajnostni potrošnji.

V Sloveniji na leto nastane več kot 500 kilogramov komunalnih odpadkov na prebivalca, odpadki, še posebej tisti, ki končajo na odlagališčih, pa so veliko breme za okolje.

Potratna embalaža

Kozmetika je področje, kjer proizvajalci najpogosteje zavajajo s preveliko embalažo glede na vsebino. Ne samo dvojno pakiranje (plastični lonček ali tuba in papirnata škatla), tudi dvojno dno ni tako redek pojav. »Kaznujte« takšno prakso in ne kupujte takšnih izdelkov.

Porabite do konca!

Če je le mogoče, embalažo prerežite in izdelek porabite do konca. Na testih kozmetičnih izdelkov pogostokrat preverimo, koliko neporabljene vsebine ostane v embalaži. Najbolj »kritični« so izdelki s pumpico – v nepoškodovani embalaži lahko ostane tudi petina neporabljenega izdelka.

ekologija-v-kopalnici-2

Seveda je treba zobno krtačko redno menjati, glavnika pa ne tako pogosto. Enako velja za čopiče za ličenje. Pomembno je, da skrbite za ustrezno higieno pripomočkov za ličenje, uporabljate pa jih lahko vrsto let.

Izdelki imajo rok uporabe

Prepričani smo, da ste že opazili piktogram, ki označuje rok trajanja izdelka po odprtju (nekateri izdelki so označeni celo z datumom roka trajanja).
Takšne označbe niso predpisane kar tako, saj imajo izdelki za nego omejen rok trajanja, v okviru katerega zagotavljajo varno uporabo. Zato velja nasvet: ne kupujte (in ne odpirajte) izdelkov na zalogo, vsaka neporabljena šminka in napačno izbran odtenek ličila za veke obremenjuje okolje.

Okoljska marjetica ali drug zaupanja vreden certifikat

Večkrat pišemo o tem, informacije so dostopne tudi na naši spletni strani, zato ne bomo ponavljali na dolgo: okoljska marjetica se bo v prihodnje pojavila na večjem številu kozmetičnih izdelkov, saj se širi področje njene uporabe tudi na kozmetične izdelke, ki se ne spirajo.

okoljska marjetica logo

Nordijski labod, Natrue (z dvema ali s tremi zvezdicami), slovenski IKC, Ecocert in Cosmos spadajo med zaupanja vredne certifikate na kozmetičnih izdelkih, ki dokazujejo, da je bil izdelek proizveden na okolju prijazen način.

favicon Preberite več: Evropski znak za okolje na kozmetičnih izdelkih

6 nasvetov za bolj trajnostno uporabo kozmetike in nego telesa

Največ lahko za okolje naredimo tako, da ne kupujemo izdelkov, ki jih ne potrebujemo, in omejimo potrošnjo.

Britje

Tudi pri britju so na voljo okolju bolj prijazne alternative, na primer brivska pena ali gel v pločevinki s potisnim plinom.

britje

Izberite milo za britje, kremo ali gel v tubi. Ne uporabljajte britvic za enkratno uporabo, saj spadajo med izdelke, ki po nepotrebnem obremenjujejo okolje.

Tuširanje in kopanje

Zamenjajte tekoči gel za tuširanje s trdim milom. Embalaža trdih mil je večinoma okolju bolj prijazna kot plastenke, v katerih je tekoč gel za tuširanje.

tusiranje

Ali ste vedeli? Trdo milo se praviloma lažje in bolje spira kot tekoče: porabimo manj vode in manj škodujemo koži.

Ne kupujte (otroških) kopeli v pakiranjih za enkratno uporabo.

Umivanje las

Alternativa tekočim šamponom so trdi šamponi, ki zaradi embalaže manj obremenjujejo okolje. Na trgu jih je vedno več in kot kažejo testi naših kolegov iz tujine, dobro operejo lase.
Kupujete nov glavnik? Izberite lesenega.

umivanje-las

Bleščice v gelih za umivanje, šamponih in ličilih? Praviloma so iz mikroplastike. Izberite izdelke, ki ne vsebujejo bleščic oziroma nimajo t. i. bisernega učinka.

Umivanje (rok)

Zakaj ne bi raje uporabili trdega mila?

umivanje-rok

Če že uporabljate tekočega, izberite takšnega v embalaži, ki omogoča ponovno polnjenje.

Umivanje zob

Na našem zadnjem testu smo preizkusili tablete za umivanje zob, ki so se izkazale enako dobro kot klasične zobne paste, poleg tega so pakirane v okolju prijaznejši embalaži.

umivanje-zobČe še niste pripravljeni na alternativo zobnim pastam, vsekakor izberite pasto, ki ni v dvojnem pakiranju, torej v plastični embalaži in papirnati škatli. Zobne paste v tubi so praviloma v okolju prijaznejši embalaži kot tiste s pumpico.

In ne pozabite: da bo zobna pasta učinkovala proti zobni gnilobi, mora vsebovati dovolj fluora – za odrasle približno 1400 ppm.
Lesene zobne krtačke so vsekakor prijaznejše do okolja kot plastične. Če razmišljate o krtački iz bambusa, pozor: na testih se je večkrat izkazalo, da izdelki iz bambusa vsebujejo nevarne snovi (melamin, formaldehid), zato niso najboljša izbira.

Zobna nitka spada med obvezno opremo v kopalnici. Na trgu so biorazgradljive zobne nitke, tudi v embalaži, ki omogoča ponovno polnjenje.

Tamponi, vložki, vata

Menstrualne skodelice so okolju prijaznejša izbira. Na testu menstrualnih skodelic, ki smo ga objavili pred tremi leti, sta se dve izkazali zelo dobro, kar se na testih kozmetičnih in higienskih izdelkov ne zgodi ravno pogosto. Veliko drugih izdelkov na testu je dobilo dobro oceno.

tamponi

Ste prepričani, da so higienski vložki in vata iz bombaža okolju in zdravju prijaznejša izbira? Ni ravno tako, pridelava bombaža je eno izmed kmetijskih področij, ki najbolj obremenjuje okolje, poleg tega se je na testu higienskih vložkov in tamponov (2016) izkazalo, da zaradi načina pridelave bombaža skoraj vsi tovrstni izdelki vsebujejo glifosat (vsaj v sledeh).

Namesto vate lahko uporabite blazinice za večkratno uporabo. Pri uporabi mleka in/ali tonika za obraz se lahko vati popolnoma odpoveste – izdelek nanesite na (čiste) roke in potem na obraz.

Ste do konca porabili izdelek v pršilu? Embalažo dobro operite, vanjo prelijte tonik ali vodico za obraz in prišilo za obraz je pripravljeno. Seveda lahko takšno embalažo vedno znova napolnite.

Besedilo: Urša Šmid Božičevič

vir: https://www.zps.si/osebna-nega/kozmetika/11107-ekologija-v-kopalnici-znebite-se-plastike

 

Mogoče vam bo všeč