hranaSlovenijaZdravje

V pečici pečen kostanj

Oktober je mesec ko nam narava ponuja že jedilne kostanje.

V pečici pečen kostanj je hitro pripravljen in prav tako slasten kot tisti, ki ga spečemo na žerjavici. V njegovem odličnem okusu tako lahko uživajo tudi vsi tisti, ki nimajo svojega vrta, dvorišča ali drugega prostora, kjer bi lahko zakurili ogenj.

 

SESTAVINE

1 kg kostanja

POSTOPEK

PRIPRAVA: 30 min
KUHANJE: 30 min
SKUPAJ: 1 h 00 min

Pečico vključimo in nastavimo na 220 stopinj Celzija. Kostanj pred peko obvezno zarežemo po ravnem delu ali zaobljenem delu ploda v obliki križa ali po širini skozi celo stranico ploda. Zareza mora biti ravno toliko globoka, da predre trdo lupino in kožico pod njo. Pazimo, da ne zarežemo v meso kostanja, saj lahko med peko razpade.

Zarezane kostanje v eni plasti razporedimo po pekaču, poškropimo z vodo in pečemo na najvišjem vodilu 25 do 35 minut. Med peko jih dva do trikrat dobro premešamo, da se enakomerno zapečejo. Ko želimo oceniti, ali je kostanj dovolj pečen, poskusimo najbolj debel plod.

Pečene kostanje stresemo na krpo, ki jo testo zavijemo in pustimo stati 5 do 10 minut. Kostanj nato stresemo v skledo in si ga takoj privoščimo, saj je najboljši, dokler je še vroč.

Dodatni nasvet

Kostanj bo okusnejši, če ga pustimo “odležati” kakšen dan ali dva, najbolje kar razgrnjenega na papirju. Pred tem ga pregledamo in izločimo črvive kostanje, saj lahko črvi napadejo tudi zdrave plodove. Odležan kostanj se tudi lažje lupi.

Kostanj lahko pred rezanjem za nekaj časa namočimo v mlačno vodo, da se lupina malo zmehča in nabrekne.

Kostanj lahko spečemo tudi v ponvi na štedilniku. Recept je TUKAJ.

Recept za kuhan kostanj najdete TUKAJ.

vir: https://okusno.je/recept/v-pecici-pecen-kostanj

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:hrana