hranaosveščanje potrošnikovSlovenija

Čaj: vedno priljubljena in koristna pijača skozi vse leto

Čaj je brezalkoholna pijača, ki se uživa v vseh letnih časih, največ pa prav v času zimskih mesecev. V slovenščini se beseda čaj uporablja za katerikoli poparek čajevca, zelišč ali sadja. Za čaj iz listov čajevca se uporablja izraz pravi čaj, za ostale pa ustrezno zeliščni ali sadni čaj.

Od kod izvira beseda čaj?

Zgodba o čaju se je pričela na Kitajskem, kjer je po spletu dogodkov nastala brezalkoholna pijača, ki ji danes pravimo pravi čaj. Beseda čaj prav zato izvira iz kitajske besede chá.

V nekaterih kitajskih pokrajinah se beseda izgovarja kot té, kar se je preneslo tudi v mnogo drugih jezikov: angleško tea, italijansko tè, nemško Tee …

caj-priljubljena-pijaca-2

Čaj se uživa skoraj po vsem svetu, večino pravega čaja pa pridelajo le v nekaterih državah sveta: na Kitajskem, Japonskem, v Indiji, na Tajvanu in še v nekaterih drugih državah.

Čaji se med seboj razlikujejo

Poznamo torej več vrst čajev, a pravi čaj je narejen iz čajevca (Camellia sinesis Linaeus O. Kuntze). Če je fermentiran, ga poimenujemo črni čaj, nefermentiranega pa zeleni čaj.

Poznamo še zeliščni čaj, ki je pripravljen iz posušenih cvetov, listov, nadzemnih delov, korenin, plodov, sadežev, semen in drugih delov rastlinskih surovin ter sadni čaj iz posušenega sadja.

caj-priljubljena-pijaca-3

Mate čaj je narejen iz listov in mladih poganjkov drevesa oz. manjšega grma, imenovanega mate (Ilex paraguariensis St. Hil), ki raste v Južni Ameriki.

Na prodajnih policah pogosto najdemo aromatizirane čaje, pripravljene iz pravega čaja ali mešanice pravega, zeliščnega ali sadnega čaja, ki so mu dodane različne arome in se mora označiti kot “aromatiziran čaj”. Sem spadajo čaji z gozdnimi sadeži, jagodni čaji, brusnični čaji …

pravni nasveti potrosnikom v casu koranavirusa odgovor

Vas zanima kaj se skriva v aromatiziranih sadnih čajih? Preverite rezultate ocenjevanja na spletni strani Potrošnikov Zoom, v katerem smo pod drobnogled postavili jagodne čaje.

Besedilo: Melita Kogovšek

vir: https://www.zps.si/hrana-in-pijaa-topmenu-327/kakovost-ivil/11122-caj-priljubljena-pijaca-skozi-vse-leto

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:hrana