Nekategorizirano

Edina zapuščina župana Fištravca je vse več revnih v Mariboru?!

Čeprav naj bi se na ravni Evropske unije in Slovenije revščina nekoliko zmanjšala, pa to ne velja za mesto Maribor, kjer humanitarne organizacije opozarjajo, da pomoč ne iščejo le brezposelni, ampak vedno pogosteje tudi zaposleni z nizkimi prihodki. Tako se je revščina kljub temu, da nekateri govorijo o gospodarski rasti, celo poglobila, poroča spletni portal  e-maribor.si.

Najbolj žalostne zgodbe se odvijajo ravno pred humanitarnimi centri v Mariboru.
Vsako sredo je vrsta pred vrati humanitarnim skladiščem Rdečega križa na Ljubljanski cesti v Mariboru večja. Tam razdeljujejo pakete pomoči s hrano, najbolj ogroženim osebam. V povprečju naj bi po pakete hrane prihajalo med 500 in 600 ljudi, kar pomeni v teži hrane nekje med sedem in osem ton. Toliko hrane se razdeli vsako sredo.

V paketu sklada Evropske unije, ki na osebo vsebuje štirje litre mleka in liter olja ter po kilogram moke, riža, testenin, pa še konzervirana paradižnik in fižol.

Tu je še razdeljevanje hrane, ki jo pripravlja mariborski Karitas, ki jo razdeljuje vsak dan razen četrtka na Strossmayerjev1 15 v Mariboru. V njihovem skladišču na Ljubljanski cesti v Mariboru pa sprejemajo in razdelijo tudi veliko oblačil in obutve. Poleg tega pa nadškofijska Karitas Maribor išče nove prostovoljce v okviru izvajanja projekta Donirana hrana. Prostovoljsko delo poteka vsak večer med 20. in 22. uro, ko s Karitasovimi avtomobili po trgovskih centrih v Mariboru prostovoljci Karitas prevzamejo hrano ter jo pripeljejo v hišo Karitas, kjer je naslednji dan predana družinam ter posameznikom v socialni stiski. Včasih je te hrane za vse prosilce in odjemalce hrane premalo.

Treba je omeniti tudi mariborsko humanitarno društvo Up-ornik, ki je pomagal že mnogim. Tudi ti humanitarci imajo polne roke dela, saj dnevno skušajo reševati stisko ljudi.

Medtem ko se aktualni župan Fištravec hvali o novih delavnih mestih in zmanjšanju brezposelnosti si Mariborčani kruh iščejo predvsem v Avstriji. Naj bo pa ta članek namenjen vsem županskim kandidatom in kandidatkam, saj je grozljivo dejstvo, da Maribor premore toliko revežev in da se to popravi.

MZ

e-maribor.si

Mogoče vam bo všeč