Nekategorizirano

Murska Sobota: Kruta bilanca županovanja reformiranega komunista Aleksandra Jevška

V teh dneh so lokalni, pa tudi nacionalni mediji, ki jih obvladuje SD Dejana Židana, polni poročil o uspehih štiriletnega županovanja Aleksandra Jevška. Otvoritve krožišč, pločnikov, na sveže asfaltiranih lokalnih cest, motoričnega parka ob Soboškem jezeru, balinišč ter še česa, da o najrazličnejših proslavah ne govorimo, se kar vrstijo. Povsod svečani govorec sam župan Aleksander Jevšek, ki mu po nareku Dejana Židana “delajo družbo” ministri in državni sekretarji iz kvote SD, pa tudi sam Dejan Židan je vedno nekje blizu, da o Milanu Kučanu ne izgubljamo besed. Plavi je res vesel, da se njegov scenarij o tem, kako “narediti” Mursko Soboto povsem “rdečo,” tako uspešno uresničuje.

V Jevškovih “pravovernih” medijih seveda ni prostora za kritične zapise, ki bi opozarjali na realno podobo Murske Sobote in njenih prebivalcev. Nikjer ne boste prebrali, da se je v času županovanja Aleksandra Jevška izjemno razbohotil kriminal, da so statistični podatki o mestni občini naravnost katastrofalni. 

Na podlagi podatkov, ki jih je pripravil spletni portal finance.si, murskosoboška občina ne sodi med varne občine. Med 212 občinami se je uvrstila šele na 168. mesto, kar je tudi posledica visoke stopnje brezposelnosti, nizkih pokojnin, nizkih dohodkov iz naslova zaposlitve in drugih socialnih stisk. Z varnostno oceno za leto 2017 so se murskosoboški svetniki seznanili v marcu 2018.

Sicer pa varno okolje bistveno pripomore h kvaliteti življenja v občini, kjer je ključno odlično sodelovanje različnih deležnikov. Le to je v marcu 2018 na eni izmed konferenc izpostavila neodvisna komisija Inštituta za korporativne varnostne študije v sodelovanju s slovenskim združenjem korporativne varnosti med mesti. Pri tem je upoštevala statistične podatke v mestnih občinah o številu kaznivih dejanj, gospodarske kriminalitete, prometne varnosti, aktivnosti na področju preventive in inovativnih pristopov pri skrbi za varnost občanov.

Zaskrbljujoče je tudi zdravstveno stanje občanov v mestni občini Murska Sobota. Občani Občine Murska Sobota preživijo na bolniški nadpovprečnih 16,9 delovnih dni. Med kazalnike, na podlagi katerih se ocenjuje njihovo zdravstveno stanje, štejemo delež prejemnikov zdravil zaradi: sladkorne bolezni, povišanega krvnega pritiska ali duševnih motenj.

Podatek, ki povzroča skrbi in občino uvršča na sam rep med slovenskimi občinami je tudi povprečna starost občanov te občine. Ta znaša 46 let, kar jo uvršča na 199. mesto med slovenskimi občinami (v Sloveniji je 212 občin), poroča vir finance.si.

Seveda o tem lokalni mediji modro molčijo, za kar so seveda primerno nagrajeni z denarjem iz mestne blagajne.

Mogoče vam bo všeč