Nekategorizirano

Dunaj: Za sinočnjim terorističnim napadom albanski ekstremisti iz Severne Makedonije

Avstrijski notranji minister Karl Nehammer je razkril identiteto terostov, ki so sinoči nekaj po 20. uri na Dunaju izvedli več napadov, pri čemer naj bi bile ubite tri osebe, eden od teroristov pa se je razstrelil, drugega pa je policija ubila. Nehammer je dejal, da je bil napadalec, ki ga je policija ubila, star 20 let, makedonskega izvora in da je bil obsojen zaradi terorističnega združevanja. Za agencijo APA je povedal, da je imel terorist avstrijsko in severno makedonsko državljanstvo.

Glavni urednik dunajske revije “Falter” Florian Klenk trdi, da gre za mladega Dunajčana Fejzula Kujtima, albanskega porekla iz severne Makedonije.

“Njegovo ime je Kurtin S, rojen je bil leta 2000 na Dunaju, kjer je odraščal. Po rodu je Albanec, starši pa so iz Severne Makedonije in nimajo nič skupnega z islamizmom,” je na Twitterju zapisal ta znani avstrijski preiskovalni novinar.

Da je bil mladi Albanec, ki je ubil štiri ljudi in ga je v strelskem spopadu pri cerkvi svetega Ruperta ubila policija, znan v Protiteroristični službi (BVT), ker je bil eden izmed 90 avstrijskih islamistov, ki so poskušali potovati v Sirijo, dodaja Klenk. “Vendar oblasti niso verjele, da bi lahko načrtoval teroristični napad ma avstrijskih tleh,” je dodal Klenk.

Pred terorističnim napadom na Dunaju, v katerem so umrle tri osebe, naj bi se na Instagramu pojavila slika džihadista z zelo podobnim orožjem, kot je dunajski terorist. Sicer pa je policija  že ponoči preiskala njegovo stanovanje, poleg tega pa je do zdaj izvedla že več obsežnih racij v njegovem okolju. Preiskali so 15 stanovanj in pridržali več ljudi, je še povedal Nehammer. Kronen Zeitung pa poroča, da je 20-letni Albanec pred  prisegel zvestobo novemu vodji skrajne islamistične skupine Islamska država Abuju Ibrahimu al Hašemiju al Kurašiju.

Mogoče vam bo všeč