Nekategorizirano

DTS odpravil suzpenz zoper Zvonka Fišerja?

Dne 24. 10. 2017 sem na tej spletni strani pisal o tem, da bosta nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar in nekdanji prvi tožilec Zvonko Fišer, zaradi zlorabe položaja, stopila pred sodnike.Spraševal sem se tudi ali je Zvonko Fišer že v suspenzu. Izkazalo se je, da je sedanji prvi tožilec Drago Šketa resnično uvedel suspenz zoper svojega predhodnika Zvonka Fišerja. Razlog je seveda v tem, da je Zvonko Fišer tudi uradno osumljen storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja, in da postopek pred sodiščem že teče. Več o tem si lahko preberete TUKAJ.

No, danes pa je po mojih informacijah Državnotožilski svet (DTS) suspenz Fišerja odpravil. Na njihovi spletni strani o tem poročajo, a do vročitve sklepa Fišerju vsebine uradno ne povedo. Kaj sploh je DTS?  DTS sestavlja devet članov, od tega štirje člani, ki so jih izvolili državni tožilci izmed sebe, štiri člane izvoli Državni zbor, enega pa imenuje minister izmed tožilcev. Imenovani so za dobo šestih let.

Sodeč po podatkih spletne strani DTS so to: Hinko Jernull – tožilec; Diana Šeruga Sagadin – tožilka; dr. Matjaž Jager – profesor na Pravni fakulteti v Ljubljani ; Alenka Mežnar – upokojena tožilka; Primož Suknaič – tožilec; dr. Katja Šugman Stubbs – profesorica na Pravni fakulteti v Ljubljani; Jože Tratnik – nekdanji ustavni sodnik; Boštjan Valenčič – tožilec. Tako uradna spletna stran DTS. Ne vem kdo je deveti član, v Državnem zboru se je v imenu DTS pogosto pojavljal Boris Ostruh – tožilec.

Če dodamo še to, da je bila ta sestava DTS imenovana še za časa Pahorjeve vlade, ko je tožilsko organizacijo vodil Zvonko Fišer, potem je vse jasno. Ta sestava DTS je sestava Zvonku Fišerju podrejenih tožilcev in njegovih kolegov profesorjev na Pravni fakulteti ali ustavnih sodnikov, saj je bil tudi sam ustavni sodnik. V tej luči pa je današnja odločitev DTS, da odpravi suspenz Zvonka Fišerja povsem logična in pričakovana. Zvonku Fišerju lojalni in podrejeni tožilci in njegovi profesorski kolegi in nekdanji sodelavci ustavni sodniki, so že drugič »rešili kožo« Zvonka Fišerja. In kdaj so jo prvič?

Že spomladi 2015 smo v SDS DTS predlagali da začne postopek razrešitve Zvonka Fišerja z mesta generalnega državnega tožilca iz povsem istega razloga – suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja. DTS je takrat odločil, da je Zvonko Fišer res ravnal nezakonito in nepravilno, da pa ta nepravilnost ni bila take narave, da bi začeli postopek njegove razrešitve.

Iz vsega tega se lahko naučimo vsaj nekaj. Takrat ko vam govorijo o neodvisnih in strokovnih organih kakršen je DTS po zakonu, takih in podobnih pa imamo v tej državi nešteto, takrat gre običajno za največje zlorabe zakona in sistema samega. V večini to seveda niso neodvisni in strokovni organi, ampak običajno pravo nasprotje tega. Tipičen primer tega je prav DTS. Levo politično motivirana struktura DTS se je v primeru Zvonka Fišerja uprla sedanjemu prvemu tožilcu Dragu Šketi, ki očitno skuša tožilsko organizacijo vsaj približati temu kar naj bi bila.

https://www.vinkogorenak.net/2017/11/07/suspenz-zoper-fiserja-odpravljen/

Mogoče vam bo všeč