Nekategorizirano

Društvo Moris: Pilot Mrlak je bil 1991 žrtvovan, danes pa nizkotno zlorabljen

IZJAVA ZA JAVNOST Društvo Moris Kočevska Reka
V Sloveniji smo zadnja leta priča sramotnim poskusom onečaščanja osamosvojitvene vojne in njenih nosilcev za vsako ceno. To počnejo tisti, ki jim samostojna Slovenska država nikoli ni bila intimna opcija, hkrati pa paradoksalno pripadajo opciji, ki se je z osamosvojitvijo najbolj okoristila tako, da danes obvladuje večino gospodarstva in politike. Na imenu pilota Mrlaka, ki je bil kot pripadnik agresorske armade sestreljen nad Ljubljano v času osamosvojitvene vojne, skušajo očrniti tiste, ki imajo največje zasluge za bleščečo zmago v vojni za Slovenijo.
Slovenska osamosvojitev je kljub določenemu zaostajanju za pričakovanji, najuspešnejši zgodovinski projekt Slovencev. Tako, kot je nekatere v preteklosti motil in so mu nasprotovali, bi se ga radi danes polastili in na njem gradili svojo politično in ekonomsko prihodnost. Pri tem ne izbirajo sredstev.
Vse vojaške priprave na osamosvojitev in njihova izvedba so potekale pod načelom največje možne zaščite človeških življenj. Kljub temu je bilo treba sprejeti tudi ukrepe za najvišjo možno zaščito političnega in vojaškega vodstva 26. junija 1991 osamosvojene Slovenije. To je vključevalo tudi zračno zaščito ključnih objektov. To je bilo natančno znano tudi vodstvu JLA in politiki, ki je stala za njim.
Da bi preizkusili in ponižali slovensko TO, so načrtno izbrali Slovenca Tonija Mrlaka in makedonskega mehanika, pripadnika neprivilegiranih jugoslovanskih narodov, in ju z ukazom preleta najbolj zaščitenih stavb v Ljubljani načrtno in zavestno poslali v smrt. Ti in njihovi, vsem znani slovenski somišljeniki in sodelavci, nosijo za to tragedijo tudi pravno, moralno, politično in vojaško odgovornost.
Veliko je bilo govora, da se je Mrlak želel predati slovenski strani. Zakaj mu niso pomagali – to vedo samo oni. So ga tisti, ki ga sedaj zlorabljajo ali njihovi botri, načrtno žrtvovali? Mar ni zanimivo, da so se nasprotniki slovenske osamosvojitve več kot 20 let po vojni spomnili na Mrlaka in ga začeli zlorabljati za kompromitiranje udeležencev Vojne za Slovenijo? Svoje umazano dejanje, moralno in politično krivdo hočejo naprtiti borcem za slovensko osamosvojitev. Politično lahko kratkoročno uspejo, moralno in zgodovinsko nikoli.
Slovenska osamosvojitvena vojna je bila čista, kar gre zahvala njenim voditeljem in vsem pripadnikom vojske in policije. Ni si mazala rok z zločini, kot to od vsega začetka velja za armado rdeče zvezde, ki je v svoji zgodovini pobila več lastnih državljanov kot pa tujih vojakov. Svoj prvi poraz je doživela v vojni za Slovenijo in s tem se jugonostalgiki in častilci rdeče zvezde še vedno težko sprijaznijo.
Kočevska Reka, na 6. dan obletnice Vojne za slovenijo ter obletnico smrti Tonija Mrlaka in njegovega mehanika.

Mogoče vam bo všeč