Nekategorizirano

Dr. Vladimir Kos, jezuit, misionar, pesnik in filozof: rad se vrača v svoje Prekmurje, umreti pa želi na Japonskem

Izjemno topel in prijeten literarni večer so v sredo pripravili v novi Kleklovi knjigarni pri soboški stolnici, na katerem je bil osrednji gost jezuit pater dr. Vladimir Koso, misijonar na Japonskem, upokojeni profesor na tokijski univerzi, pesnik in filozof. Junija letos je dopolnil 95 let, prihodnje leto pa bo 70 let, odkar je prišel na Japonsko. Rodil se je v Prekmurju in tam preživel prva leta življenja, na prekmurske ravnice pa se rad vrača vsakič, ko pride na obisk v Slovenijo. Poleg dobrega prijatelja, duhovnika Jožeta Hozjana, ki je že dolga leta njegov prekmurski gostitelj, ima p. Kos v Prekmurju še številne druge prijatelje ali pa “bralce” njegovih misli in poezije, kar se je pokazalo na samem literarnem večeru, saj je bila Družinina knjigarna sredi Murske Sobote premajhna za vse, ki so mu želeli prisluhniti. Pater Kos je odgovarjal na vprašanja Manice Ferenc in vprašanja občinstva. 

				95-letni misijonar p. Kos je bil v družbi Prekmurcev in Prlekov v pogovoru sproščen, med številnim občinstvom mu je družbo delal tudi dober prijatelj, duhovnik Jože Hozjan			95-letni misijonar p. Kos je bil v družbi Prekmurcev in Prlekov v pogovoru sproščen, med številnim občinstvom mu je družbo delal tudi dober prijatelj, duhovnik Jože Hozjan. Večer je povezovala Manica Ferenc.

Pater Kos je s precejšnjo mero humorja odgovarjal na vprašanja o življenju na Japonskem, o svojem profesorskem delu, pesniškem ustvarjanju, skrbi za najbolj revne, o japonski kulturi in veri pa tudi, h kateri podobi Matere Božje želi romati za 100. rojstni dan in zakaj bo ostal na Japonskem do smrti. Japonsko si je zeželel tudi kot kraj večnega počitka.

Sicer pa je bil literarni večer s patrom Kosom povezan tudi z otvoritvijo razstave fotografij upokojenega fotografa Jožeta Potrpina, posvečeno 100 letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Potrpin je na svečanem bogoslužju v Beltincih naredikl več kot tisoč fotografij, kar nekaj jih je na ogled v Kleklovi knjigarni. 

Razstavo fotografij je odprl soboški škof Peter Štumpf, ki je že pri maši – pred večernim dogodkom v Kleklovi knjigarni jo je daroval skupaj s p. Vladimirjem Kosom, osrednjim gostom tega večera, z Jožetom Hozjanom in Goranom Kuharjem v soboški stolnici – potem pa tudi na odprtju poudaril, da so »fotografski utrinki zanimivi že danes, mnogi jih bodo gledali in občudovali v Kleklovi knjigarni in najbrž pozneje še kje drugje, marsikdo se bo na fotografijah tudi našel …

Vladimir Kos je študiral teologijo v Ljubljani in Rimu, kjer je 1953 doktoriral. Leta 1944 se je pridružil domobrancem. Maja 1945 je moral emigrirati. Prek begunskih taborišč v Avstriji je najprej prišel v Italijo, kjer je na begunski teološki fakulteti v Praglii dokončal študij filozofije z nazivom bakalaureat, nato pa na Gregoriani v Rimu nadgradil ta študij z nazivom licenciat ter doktoriral iz teologije.Po končanem študiju je stopil v jezuitski red in 1956 odšel v Tokio kot misijonar. Deloval je kot profesor filozofije in karitativno pomagal ubogim in revnim. Izdal je več pesniških zbirk. Njegova poezija v slovenskem in japonskem jeziku je verske in domoljubne narave. Njegov nadvse bogat literarni opus je uradna slovenska literarna stroka prepoznala šele pred nekaj leti in ga uvršča med največje živeče slovenske poetike.

VIDEO: Literarni večer s patrom dr. Vladimirjem Kosom

Mogoče vam bo všeč