Nekategorizirano

Žan Mahnič: Preiskovalna komisija bo kljub odločitvi ustavnega sodišča nadaljevala s svojim delom

Žan Mahnič, predsednik preiskovalne komisije za ugotavljanje zlorab v zadevi Franc Kangler in drugi, se je danes odzval na odločitev ustavnega sodišča za zadržanje izvajanja zakona in poslovnika o parlamentarni preiskavi. Glede na odločitev Ustavnega sodišča preiskovalna komisija v zadevi Kangler do končne odločitve ustavnega sodišča ne bo smela izvajati preiskovalnih dejanj, ki se nanašajo na sodnike.

»Preiskovalna komisija, ki jo vodim, nadaljuje s svojim delom, tako kot je delo že bilo zastavljeno, torej zaslišanja, ki so napovedana za ponedeljek, ostajajo, enako velja za priče, ki smo jih določili in bodo v prihodnjih dneh oziroma tednih zaslišane,« je povedal Mahnič in nadaljeval, da se odločitev Ustavnega sodišča, ki jo bo upošteval, nanaša na to, da se zadrži izvrševanje zakona v primerih sodnikov. »Kar se sodnikov tiče, smo zaenkrat zahtevali samo dokumentacijo s strani okrajnega in okrožnega sodišča v Mariboru in dokumentacijo s strani Vrhovnega sodišča RS. Tudi od njih smo že prejeli odgovor, da nam dokumentacije do končne odločitve ustavnega sodišča ne bodo posredovali, zato smo imeli pripravljen opomin, ki pa ga ne bomo poslali naprej, saj bom upošteval odločitev Ustavnega sodišča,« je še povedal predsednik preiskovalne komisije in dodal, da komisija doslej tudi še ni vabila nobenega sodnika na zaslišanje »Na seznamu prič, ki smo jih zaenkrat potrdili za zaslišanje so posamezniki, ki niso sodniki, tako da v ničemer, v kolikor nadaljujemo s svojim delom, ne bomo kršili odločitve ustavnega sodišča,« je še ocenil Mahnič. »Za razliko od koalicijskih strank sam sodbe upoštevam in pri meni ne bo trajalo kršenje odločitve Ustavnega sodišča 5 let, kar počne koalicija v primeru financiranja zasebnega šolstva,« je še komentiral poslanec.  

Ob tem je opozoril tudi na veliko spornost dveh ustavnih sodnikov, ki sta odločala v tej zadevi. To sta Matej Accetto in predsednik Ustavnega sodišča Rajko Knez. Oba sodnika bi se po mnenju poslanca morala izločiti zaradi sodelovanja s Stranko modernega centra. »Sodnik Accetto je kompromitiran zaradi sodelovanja s Stranko modernega centra, in po mojem osebnem prepričanju in tudi prepričanju uglednih pravnih strokovnjakov, ki so nastopali v medijih, vključno z nekaterimi nekdanjimi ustavnimi sodniki, je teža za Accetta prevelika in ne more več opravljat funkcije ustavnega sodnika. Sporen pa je tudi predsednik Knez, saj gre za osebno poznanstvo s Francem Kanglerjem,« je povedal Mahnič in dejal, da ga tudi zato odločitev sodišča skrbi. Ob tem je opomnil tudi na povezave s sodnikom mariborskega sodišča Janeza Žirovnika, ki je obiskal štab mariborskega kandidata za župana iz vrst SMC.

Tudi zaradi teh povezav bo preiskovalna komisija preverila, ali obstajajo kakršnikoli mehanizmi, ki jih lahko uporabi, zato da bo nadaljnji postopek ustavnega sodišča nepristransko pripeljal do končne odločitve. »Če bosta v nadaljnjem postopku še naprej sodelovala Matej Accetto in Rajko Knez, potem ne bo niti videza nepristranskosti, in bo treba poseči tudi po ustreznih in predpisanih pravnih možnostih, da se ta dva sodnika izloči,« je še navedel Mahnič.

Na novinarsko vprašanje, kako bo predsednik komisije ravnal v primeru, če ustavno sodišče zadrži izvajanje zakona o parlamentarni preiskavi tudi v primeru tožilcev, je Mahnič odvrnil, da obstaja sodba Ustavnega sodišča iz leta 1994, kjer piše, da tožilci niso del sodne veje oblasti, ampak so del izvršne veje oblasti.

Poslanec je tudi komentiral dejstvo, da Državni zbor kot stranka v postopku ni podal konkretnega mnenja na ustavno pobudo Sodnega sveta. »Ker vladajoča koalicija ščiti sodniško kasto, na pristojnem odboru nismo mogli potrditi mnenja Zakonodajno pravne službe,« je povedal Mahnič in ob tem dodal, da če drži, kar je v pričanju povedal  Franc Kangler »imamo resen problem«. Ob tem je še izpostavil, da Zakonodajno pravna služba pripravi mnenje za vsak zakon, a kadar koaliciji mnenje ZPS ne ustreza, mnenja ne upošteva. »Prejšnji mandat je bilo to v primeru odvzema mandata Janezu Janši, enako se je zgodilo z novelo ZOFVI in sedaj, v tem zadnjem primeru, ko smo bili s strani Ustavnega sodišča pozvani, da se opredelimo v tej zadevi. Tako je torej državni zbor stranka postopku, ki pa uradnega mnenja uradnega nima, ker ga vladajoča koalicija skupaj z Levico blokira,« je bil kritičen Mahnič.

Predsednik preiskovalne komisije je še komentiral vprašanje, kako je mogoče, da je ustavno sodišče v tem primeru tako hitro odločilo. » Kadar se mudi in kadar gre za njih, se hitro odločijo, za druge pa vemo, kako se vleče. Prav zato bi ustavne sodnike vprašal, zakaj tako zavlačujejo z ustavno presojo državnega proračuna?« je vprašal Mahnič. Nazadnje je še povedal, da za ponedeljkovo sejo komisije, ko komisija namerava zaslišati Zorana Šariča, Željka Vogrina Jožeta Jerovška, Franca Pukšiča, Srečka Hvauca in Roka Gerloviča, ni prejel opravičil.

VIDEO: Tiskovna konferenca Žana Mahniča, predsednika preiskovalne komisije

Mogoče vam bo všeč