Nekategorizirano

Vane K. Tegov: Civilne iniciative Celja in večno zdraharski Boris Šuštar

Civilne iniciative Celja so v torek imele novinarsko konferenco. Novinarske konference so tudi tokrat izrabile za trosenje (podatki iz rokava, zbobnani po različnih kriterijev) semena nezaupanja v vse in vsakogar, ki je povezan z odloki, rešitvami, dognanji, ki jih izvaja občina ali država preko ministrstev z namenom, da dosežejo kratkoročen, za prebivalce celo strašljiv učinek ter za nekatere pa tudi kratkotrajen medijski, če že ne politični kratkoročni učinek ter ohranjanju  na  robu vidnega in slišnega ter aktualnosti za vsako ceno.

							In česa se poslužujejo, da bi nas občane prepričali, da smo po njihovem že tako rekoč »zombiji«?

“Potrebno je prepovedati gojenje in uživanje lokalno pridelanih vrtnin in mokro čistiti notranje prostore za zmanjšanje tveganja za zdravje ljudi.” To je Inštitut za varovanje zdravja RS navedel leta 2013. Zadnja analiza ZZV Celje iz leta 2013 v zaključku navaja: “Hkrati opozarjamo, da je potrebno pristopiti k reševanju problematike onesnaženosti celotnega območja stare Cinkarne takoj, celostno in naenkrat“. To območje je, kot pravijo v civilnih iniciativah,  s strani strokovnjakov imenovano slovenski Černobil.

Da bi vse to podkrepili z neko politično težo, jim zelo prav pride vsak, ki je opravičeno in manj opravičeno, celo popolnoma  neopravičeno, da si vzame občino in njene službe kot tarčo za »rafalno« streljanje na posameznike  ali kar na vse, kar biva, deluje odloča in dela po najboljših močeh , da bi Celjanke in Celjani  živeli bolje, varneje in bolj zdravo. Tukaj ima glavno vlogo Sandi Sendelbach,  podpornik,  predsednik, predstavnik neuspešne in  na napačnih postulatih zastavljena stranka, lista ali kar koli želijo biti na zadnjih lokalnih volitev.  Stranka z imenom Odprto Celje. Njegova terapija zajema  tudi to,  da podpira  in da je podpora večnim nezadovoljnežem v mestu, ki razen  »športa« pretežnega pljuvanja v daljavo proti občini, ministrstev in vsakokratne sestave v Mestnem svetu, kaj drugega konkretnega ne premorejo. Žal. In takšni ljudje, ki podatke »nabirmajo« na podlagi enega ali dveh z težo, ostalo pa namečejo ali kot pravijo » jih z fračo nastreljajo skupaj« in začnejo svoj »frontalni« napad, Na koga, ja na občino vendar. In kdo je glavni  polnilec topov z senzacionalističnim  podatkovnim »strelivom«?


Ja Boris Šuštar vendar. Gospod ki obvlada sceno, okoljevarstveno, celjsko, predsednik civilnih iniciativ, ki jih predstavlja, poznamo  jih pa ne, mi Celjanke in Celjani, tako rekoč zombiji, po navadi je sam, zelo verjetno je da je včlanjen v vseh tej iniciativ, mogoče pa ima celo še kakšnega člana več, le da ga mi ne poznamo. Kar mu pa zagotovo priznamo,  je njegovo izprofilirano  pozerstvo, javno nastopanje, z tradicionalno modro kravato in poslovno obleko s katero se udinja vsem novim gibanjem, strankam, ki so nastala  v zadnjem desetletju(od takrat avtor spremlja njegovo prisotnost v javnosti),  pa tudi kakšnega  ministrskega obska je  izrabil  za promocijo in predstavitev svojih »dolgoletnih« dosežkov ne področju ekologije, zaščite okolja in boj za zdravo in dolgovečno življenje prebivalcev knežjega mesta. Ni da ni.

Kdo je še zraven njega bil na »tiskovki«? Nekaj njih, znanih po svojem specifičnem  pristopu ali razmišljanju o posameznih problematikah, od odnosa do dreves  in rastlin v mestu, do problematike Vasi Lopata in predstavnika stanovalcev Delavske ulice v Celju. Zbobnano z vseh vetrov. Mnogo njih je že poskušalo reševati določeno problematike pa so si zobe polomili zaradi nepoznavanja prav te, ki so jo predstavljali. Celo preveč idealistično, kot v nekih drugih časih, da vse morajo reševati drugi, občina ali država.

In kaj pravijo na Mestni občini Celje?

»Kljub navedbam nekaterih govorcev na predvčerajšnji novinarski konferenci združenih Civilnih iniciativ Celje še enkrat poudarjamo, da smo ponosni na to, da je Celje tako zeleno in lepo urejeno mesto. To znajo povedati tudi številni obiskovalci, tako iz drugih slovenskih mesto kot iz tujine. Naša prizadevanja so usmerjena v optimalne okoljske rešitve, kar dokazujejo tudi številni trajnostni projekti. Splošno prikazovanje Mestne občine Celje kot glavnega krivca za okoljske probleme odločno zavračamo, saj so stara bremena dediščina prejšnjih generacij, podobno kot v nekaterih drugih slovenskih okoljih«

Kot po navadi taista Civilna iniciativa je vedno znova  glasna, da je treba nemudoma sanirati zemljišča Stare Cinkarne, ne pove pa, kakšna ogromna finančna vlaganja so potrebna (grobe ocene predvidevajo okoli 60 milijonov evrov), da bi območje uredili do meje sprejemljivosti. Tu pa so bosi, pri tem kako to doseči. Občina je v nenehnih stikih z državo o nujnosti sanacije celjske kotline, ter da je vsakomur jasno da sama lokalna skupnost to ne more izpeljati. Primerjava našega mesta s Černobilom, kjer se je zgodila najhujša nesreča v zgodovini jedrske energije, je zastrašujoča, absurdna in povsem neprimerna. Senzacionalistične primerjave s Černobilom strašijo ljudi in v ničemer ne prispevajo k prizadevanjem za čistejše okolje in k izboljšanju stanja v Celju in okolici.

Tovrstne novinarske konference z takšnim pristopom in  strašenje prebivalstva z obsegom in nevarnostjo problematike dela medvedjo uslugo prebivalcem. Naredili so, predvsem Šuštar in Sendelbach, vsem drugim, ki so jih zvabili  zraven, da sedaj pretrgajo ali težko ponovno  zgradijo most komunikacije in sodelovanja z mestno občino, tudi  s tem  da bodo preko njih dosegli preboj, idealistično naivno, tako kot v najnovejšem  »partizanskem » filmu 21 stoletja.

Vsako mesto, vsaka problematika, vsaka dilema o tem kaj  je najboljše za občane, občanke, za naše mesto potrebuje nasprotno mnenje,  da bi na koncu  bila možna skupna dobra ali optimalna rešitev. Vsak razumen, bi temu pritrdil. Vsak naiven, premalo seznanjen z načinom delovanja pri reševanju tovrstnih zadev in problematik bo nasedel in gradil svoja pričakovanja na napačnih predpostavkah. To na »žalost« skoraj vsakokrat  »uspe«  glavnemu ekologu in »skrbniku« za zdravje Celjank in Celjanov, Borisu Šuštarju.

Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč