Nekategorizirano

Dr. Vinko Gorenak: Sodnik Zvezdan Radonjič je povedal vse in še več!

Na moj rojstni dan, leta 2014 je bil umorjen direktor kemijskega inštituta Janko Jamnik. Osebno sem ga spoznal dobro leto pred njegovo smrtjo. Milka Noviča nikoli nisem osebno spoznal, tudi danes ga ne poznam. Kmalu po umoru Janka Jamnika, je odjeknila novica, da je prav on njegov  morilec. Da sem ta primer začel še podrobneje spremljati, je vplivalo tudi naslednje pomembno dejstvo. Na oblačilih Milka Noviča naj bi kriminalisti našli mikro sledove streljanja iz pištole, ki naj bi jo Milko Novič uporabil za umor Janka Jamnika. Mikroskop ali kako se že reče tisti napravi kriminalistov, s katerim naj bi to ugotovili, je bil nabavljen v času, ko sem bil notranji minister. To je bil še dodatni razlog za moje podrobno spremljanje te zadeve.

Kot že vemo je bil tako na prvi stopnji, kot na pritožbenem sodišču Milko Novič obsojen za umor Janka Jamnika na 25 let zapora, Vrhovno sodišče RS pa je sodbo razveljavilo in zahtevalo novo sojenje. To se je tudi zgodilo in novo sojenje je izpeljal Zvezdan Radonjić, sodnik Okrožnega sodišča v Ljubljani. Manj pomembna je njegova včerajšnja odločitev, da je Milko Novič nedolžen, bolj pomembno je to, kaj je sodnik  Zvezdan Radonjič, v zvezi s tem povedal. Povedal je, da »ne samo, da ni dokazov, da je Milko Novič kriv, ampak je popolnoma jasno in dokazano, da Milko Novič ni storilec kaznivega dejanja umora Janka Jamnika«.

Toda včeraj se je zgodilo še nekaj več, nekaj kar do sedaj nismo bili vajeni. Do sedaj smo poznali veliko primerov problematiziranja takih ali drugačnih primerov vplivanja na pravosodne odločitve. Samo spomnimo se primera Branka Masleše, ki je bil pred leti predsednik Vrhovnega sodišča RS, in je kar v gostilni razlagal, kako je treba Janeza Janšo v primeru Patria »zjebati«. Še več, sam sebe je določil v senat, ki je na Vrhovnem sodišču RS o tem odločal. Da o drugih primerih niti ne govorim. Torej vedno smo bili priča tako imenovanim zunanjim opozorilom o nepravilnostih v pravosodju.

Včeraj pa se je zgodilo nekaj, kar se do sedaj še nikoli ni zgodilo. Sodnik Zvezdan Radonjić, je v obrazložitvi oprostilne sodbe Milku Noviču opozoril na »hude pritiske, ki jih je bil deležen, želelo da se ga je disciplinirati, diskreditirati«Že takoj po prvih narokih so se namreč po njegovih besedah začeli pritiski na predsednika Okrožnega sodišča v Ljubljani Marjana Pogačnika, naj ga disciplinira in da naj začne soditi, kot je treba. Med drugim naj bi njegovo kaznovanje predlagal vodja Specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan. Deležen je bil tudi številnih izmišljotin v medijih in brskanja po njegovem zasebnem življenju, je dejal. Sporočilo vseh teh pritiskov je bilo po njegovih besedah jasno: to je, da kot sodnik ne sme soditi pošteno. Kdo je v ozadju vsega tega, ne ve, je pa prepričan, da odločitve segajo v same vrhove pravosodja. Napovedal je, da zaradi tega, ker je Noviču želel zagotoviti pošteno sojenje, ne bo nikoli napredoval, čez mesec dni pa, da bo verjetno tudi v suspenzu. To, da je imel Novič pošteno sojenje, je pogojeno z odločitvijo, da si uničim kariero, je dodal (povzeto po  poročanju STA).

Ne vem, če se zavedate pomembnosti te izjave sodnika Zvezdana Radonjića ali ne, toda naj vas opozorim, da je to po mojem vedenju prva tako imenovana notranja izjava iz pravosodnih vrst, ki jasno opozori na vso tragiko stanja v našem pravosodju. Kot že rečeno, nikoli do sedaj se ne spomnim, da bi iz vrst pravosodja prišlo tako jasno in glasno sporočilo sodnika samega.

Me pa sploh ni presenetilo današnje sporočilo Marjana Pogačnika, predsednika Okrožnega sodišča v Ljubljani, ali poenostavljeno povedano šefa sodnika Zvezdana Radonjića. Ta je zanikal navedbe sebi podrejenega sodnika Zvezdana Radonjića, da bi kdorkoli pritiskal nanj v tej zadevi in da se nihče od sodnikov ne sme bati nobenih sankcij zaradi odločitev v konkretnem pravosodnem postopku.

Toda, kako naj Marjanu Pogačniku verjamemo? Kar se mene tiče vanj nimam nobenega zaupanja. Marjana Pogačnika poznam od leta 1997. Takrat sem vodil kadrovsko službo notranjega ministrstva. Takratni notranji minister Mirko Bandelj si je zaželel, da ga postavi na vrh kriminalistične policije. Mene pa je zadolžil, da izpeljem kadrovske postopke za njegovo imenovanje. Marjan Pogačnik je postal šef slovenskih kriminalistov, brez da bi imel kakršnokoli kriminalistično izobrazbo. Verjetno prvi in upam zadnji v zgodovini naših kriminalistov. Toda to o njem še ne pove praktično nič. Leta 2000 smo v predalih kriminalistične službe našli okoli 1.500.000 nemških mark gotovine, uradno neznanega izvora. Toda jasno smo ugotovili, da gre za popolnoma nezakonito posedovanje te gotovine, ki naj bi izhajala iz kriminalnega dejanja kriminalistov, kar nismo mogli v popolnosti dokazati.

Kakorkoli že, toda izjava sodnika Zvezdana Radonjiča, sodi v zgodovino našega pravosodja. V aktualnih pravosodnih in političnih razmerah pa kliče po ukrepanju iz Bruslja, kakršnega se je poslužila Evropska komisija v primeru Madžarske in Poljske. Argumentov za ukrepanje je še več, saj  gre v tem primeru za opozorilo iz notranjih sodniških vrst. Vsekakor pa besede sodnika Zvezdana Radonjića naravnost kličejo po ukrepanju vseh vrst s strani parlamentarne opozicije, točneje SDS in NSI. LEVICA in SNS, glede na glasovanja, nista opozicija.

https://www.vinkogorenak.net

Mogoče vam bo všeč