Nekategorizirano

Dr. Vinko Gorenak: POKVARJEN DVOLIČNEŽ DANILO TÜRK

Bivšega predsednika države dr. Danila Türka sem osebno srečal le dvakrat. Sva se pa zato večkrat »srečala« na družbenih omrežjih, seveda sem bil v tem primeru jaz njegov kritik.

Zato najprej o najinih osebnih srečanjih. Leta 2012, ko sem bil notranji minister, on pa predsednik države, sva se prvič osebno srečala. Seveda ne zaradi kakšne osebne naklonjenosti, ampak zaradi povsem protokolarnih razlogov. Bilo je za Dan državnosti junija 2012. Protokolarni običaj je, da takrat predsednik države v spremstvu notranjega in obrambnega ministra položi venec pred spomenik padlim v vojni za Slovenijo na Žalah v Ljubljani. Tudi leta 2012 je bilo tako. Protokolarna pravila velevajo, da notranji in obrambni minister, nekaj deset metrov pred omenjenim spomenikom, pričakata predsednika države. Tudi leta 2012 je bilo tako. Z Alešem Hojsom, takrat je bil obrambni minister, sva ga seveda pričakala. Sledilo je kratko rokovanje in nato smo naredili nekaj korakov do omenjenega spomenika. Nikoli v življenju pa ne bom pozabil omenjenega rokovanja. Danilo Türk mi je ponudil roko (dogodek so snemale kamere), bolje rečeno tri konice prstov svoje roke, niti slučajno mi ni pogledal v oči, ampak je svoj pogled usmeril nad mojo glavo nekam v Kamniške Alpe. Tudi slovo je bilo povsem enako. Najino drugo srečanje pa je bilo leta 2013 v okolici Maximarketa v Ljubljani, kjer sva se srečala povsem naključno. Bil je bivši predsednik države, jaz pa bivši minister in kulturno obnašanje narekuje, da sem ga jaz prvi pozdravil z »dober dan«. Pričakoval sem, da ne bo odzdravil, a na moje presenečenje je s stisnjenimi zobmi odzdravil.

Morda se sprašujete zakaj ta uvod? Zaradi osebne note prispevka, nič drugega. Moj namen pa je pisati o dr. Danilu Türku kot o pokvarjenemu dvoličnemu politiku, kar bom utemeljil v nadaljevanju.

Leta 2011 in 2012 je bil dr. Danilo Türk predsednik države. V razvitih demokracijah zahodnega tipa se predsedniki držav, zlasti v primerih kakršen je naš, da so v kakršnikoli vlogi pri imenovanju predsednika vlade, absolutno vzdržijo kakršnihkoli komentarjev, ki bi lahko vplivali na izide volitev. Dr. Danilo Türk v tistem času omenjenega pravila sploh ni spoštoval. Za MMC RTV SLO je že februarja 2011, ko še ni bilo znano, da bo prišlo do predčasnih volitev dejal:  »Janševi politiki je treba reči ne in prekiniti z navlako tranzicije. Mednje štejem tudi nerazčiščene orožarske zgodbe, zaničevanje pravosodja in cinično manipuliranje z naivnimi razlagami trga in kapitalizma«. Kako pokvarjeno. Omenil je celo »nerazčiščene orožarske zgodbe«, kot da ne bi vedel, da je pravosodje že več kot deset let pred tem zadevo zaključilo brez obsodb. Govoril je tudi o »zaničevanju pravosodja«, takrat je potekalo sojenje Janezu Janši, kar je zlorabil, mislil je na to, kasnejše sodne odločitve pa so šle v korist Janeza Janše.

Leta 2011/2012 je potekalo sestavljanje nove vlade. Prvo priložnost je imel zmagovalec volitev Zoran Jankovič, ki ga je za predsednika vlade predlagal dr. Danilo Türk, kar je povsem v skladu z demokratičnimi pravili. Ko pa je Zoran Jankovič v Državnem zboru pogorel, bi bilo demokratično in pričakovano, da bo za predsednika vlade predlagal drugo uvrščenega Janeza Janšo. Toda niti slučajno, dr. Danilo Türk tega ni zmogel. Še več, potem ko smo poslanci SDS, NSI, DL in DESUS predlagali Janeza Janšo za predsednika vlade, je  dr. Danilo Türk udaril nazaj. Takole je dejal za Dnevnik: »Janez Janša nima polne legitimnosti za sestavo vlade. Janeza Janšo bremeni pravnomočni obtožni predlog, je razložil in dodal, da vsak kandidat, ki ga bremeni pravnomočno obtožni predlog, mora vedeti, da nima polne legitimnosti. Ob tem je poudaril, da če bi bil Janković formalno obtožen, tudi njega ne bi predlagal za mandatarja za sestavo vlade«. Ste dobro prebrali? Dr. Danilo Türk je torej leta 2012 povedal, da nebi podprl niti Zorana Jankoviča za predsednika vlade, če bi bil ta pravnomočno obtožen storitve kaznivega dejanja. Kaj pa leta 2018?

Seveda ste uganili. Dvoličnež dr. Danilo Türk, si je premislil. Ali ste zasledili, da bi se dr. Danilo Türk oglasil in Zorana Jankoviča opomnil, da je v njegovih okoliščinah, ko je pravnomočno obtožen storitve več kaznivih dejanj, nespodobno kandidirati za župana Ljubljane? Niti slučajno.  Zoran Jankovič se je letos pred lokalnimi volitvami pohvalil s podporo  dr. Danila Türka, ki je dejal tole (povzeto po Nova24TV): “V Ljubljani spoštujemo delo Zorana Jankovića, našega župana. Župan Janković je naredil veliko za Ljubljano, Ljubljana se je spremenila in spremenila se je na bolje in verjamemo, da bo tako tudi vnaprej. Župan Janković je naredil veliko več kot mnogi njegovi predhodniki. Na prihodnjih volitvah se bomo odločali o tem, ali naj nadaljuje. Vsekakor sem za to, da bi nadaljeval, in zato bom volil Zorana Jankovića in upam, da se mi bo pridružilo veliko Ljubljančank in Ljubljančanov”.

Potrebujete še kakšno utemeljitev naslova tega prispevka.

https://www.vinkogorenak.net

Mogoče vam bo všeč