Nekategorizirano

Celje: Šmartinsko jezero, park adrenalinskih doživetij ali veter v jadra celjskemu vodnemu turizmu

Šmartinsko jezero, ki je nastalo leta 1970, je poleg svoje prvotne funkcije zadrževalnika visoke vode postalo priljubljena rekreacijska, športna in turistična točka. Urejene pešpoti do in okoli dela Šmartinskega jezera ponujajo odlične pogoje za rekreativne športnike in sprehajalce. S svojimi 113 hektarji vodne površine in razgibano obalo ponuja še nekatere neizkoriščene priložnosti. »Mestna občina Celje je lani v bližini Brkatega soma zgradila javne sanitarije, letos pa bodo v neposredni bližini postavili skladiščni objekt za športne rekvizite. V naslednjih letih je predvidena tudi izgradnja objekta z garderobami in tuši, ki bo prišla prav vsem, ki se na tem območju udeležujejo športno-rekreativnih prireditev« pravijo  na Mestni občini Celje.

 

Mestna občina Celje je novembra letos z g. Robertom  Stepišnikom, družbo Pravi Gušt, d.o.o., in Društvom vodnih in obvodnih športov Sailor Club Celje sprejela dogovor, na podlagi katerega bo mogoče trenutno stanje urediti. Zaključili se bodo vsi sodni postopki, ko so mimogrede  zavirali, ampak resnično zavirali razvoj ne samo tega dela obale in okolice Šmartinskega jezera kjer so bili objekti, ki jih je »vodil« in upravljal taisti »upravitelj, ampak mnogo več. Upajmo da smo tej jari kači  zavrli  daljšanje življenja.

 

Hkrati pa bodo v lasti Mestne občine Celje prešli objekt in obe plovili v pristanu Šmartinskega jezera. Načrte glede obstoječih plovil usmerjajo odločbe Pomorske inšpekcije, Inšpektorata za plovbo po celinskih vodah, na podlagi katerih plovba in uporaba teh plovil zaradi trenutne tehnične neustreznosti ni dovoljena. Mestna občina bo kot odgovoren lastnik v naslednjem letu sprejela odločitev o obeh plovilih.

Pri vem tem je treba računati na srečno roko pri izbiri najprej vseh glavnih in vzporednih  vsebin  ter vsega kar je povedano z uspešnostjo, predstavitvenega učinka ter kako to resnično zgleda to in vse kar sodi zraven. Brez napak. Šola iz preteklosti je draga, zamujenega še več.  Menim, da je veliko teh ki delijo mnenje o zamujenem, prav tako pa tudi željo,  da Šmartinsko jezero predstavlja to kar mora in da obenem,  da se čim več nas  stremi k temu da je to naš »lac artificiel«, umetno jezero postane in ostane naravna potreba po obisku in doživetju. Šele na to bo vse načrtovano in sedaj obstoječe lahko tudi promoviramo in predstavimo z polnostjo in pestrostjo vsebin navzven.

Območje ponuja velik potencial za razvoj adrenalinskega turizma. Kot je že znano, bomo postavili dve skakalnici za akrobatske skoke v vodo, ki bosta namenjeni treningom ter državnim in meddržavnim tekmovanjem. Glede na to, da podobnih skakalnic v Sloveniji ni in da morajo člani športnih klubov letne treninge opravljati v tujini, smo prepričani, da bo projekt zaživel in da bo privabljal tako športnike kot tudi domače in tuje obiskovalce.

To in še česa drugega povezanega s tem, bodo občani, Celjani  spremljali pričakovali, želeli in vse našteto doživeli. Jasno da ob določeni meri potrpežljivosti, včasih tudi neučakanosti.  Upajmo da naša pričakovanja niso preveč optimistično naravnana.

Izkoristimo naravo, doživimo Šmartinsko jezero!

Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč