Nekategorizirano

Dr. Vinko Gorenak: Muke in skušnjave Mateja Tonina

Naj tokrat zapišem nekaj stvari vezanih na Mateja Tonina, aktualnega predsednika DZ in NSI. Zanj sem slišal že v času, ko je obiskoval temno rdečo FDV. Eden od njegovih sošolcev mi ga je opisal kot izjemno pametnega, delovnega in ambicioznega človeka, ki nikoli ne skriva svoje politične usmerjenosti. In to na temnordeči FDV!?

Ko pa sem ga spoznal kot poslanca Državnega zbora, sem se pogosto vprašal, kako lahko na FDV preživi, in jo celo konča, nekdo s tako jasnimi desnimi političnimi stališči? Na FDV bi danes to verjetno komentirali kot dokaz njihove pluralnosti. Sam pa bi prej ocenil, da povsod nastaja tudi »škart« in tako se tudi na FDV ponesreči, da se lahko zgodi kaj takega, da nekdo s tako jasno izraženimi desnimi političnimi stališči pri njih diplomira ali celo magistrira. Dokazov, da na FDV veliki večini operejo možgane, do popolne leve politične usmerjenosti, je več kot dovolj. Matej Tonin, pa ne le on, je očitno izjema.

Toda Matej Tonin, s svojimi 35. leti, je sedaj predsednik DZ, formalno drugi človek države. Mnogi menijo, da je to funkcijo zasedel veliko premlad, sam pa se s tako oceno težko strinjam. Samo pomislimo koliko sta bila stara Igor Bavčar in Janez Janša ali še kdo v času, ko se je Slovenija osamosvajala. Janez Janša celo manj kot Matej Tonin danes.

Stvari pa danes prav tako niso enostavne. Temeljno vprašanje, ki je pred nami, je vprašanje ali bo nastala desna ali leva vlada in vsaj kar se tiče leve vlade ima »ključe« rešitve tega vprašanja prav Matej Tonin. Šarec je dejansko ravnal precej zvito, ko ga je predlagal za predsednika DZ. Zagotovo sedaj okoli Tonina hodijo najmočnejši lobisti v državi in mu marsikaj ponujajo in dopovedujejo kako nujno je njegovo sodelovanje v Šarčevi vladi ali kaki drugi levi vladi. Veliko prišepetovalcev, v tej smeri ima zagotovo tudi v svoji lastni stranki. Naj omenim visokega funkcionarja NSI dr. Janeza Pogorelca, javno zapriseženega sovražnika Janeza Janše. Tudi nekdanja predsednica NSI Ljudmila Novak očitno ne more preko osebnih zamer, videti koristi svoje lastne stranke in Slovenije. Res je, da je po izpadu NSI iz DZ, le to pripeljala nazaj v DZ, za kar ji kaže čestitati, res pa je tudi, da sedaj ne le sebe ampak tudi NSI potiska v nesrečo. Tako kažejo njene izjave, ker pa je do dejanj še nekaj časa, bomo ocenjevali njena dejanja in ne besede preteklega tedna.

Matej Tonin ima zato le dve možnosti. Prva je zelo mamljiva. To je vstop v Šarčevo ali kako drugo levo koalicijo. To za Mateja Tonina pomeni, da bi podlegel  skušnjavi in bi ravnal kratkoročno in nepremišljeno. V tem primeru bi Matej Tonin pač prodal svoja načela in načela svoje stranke za tak ali drugačen udoben položaj, morda kar za sedanjega. Tak razplet dogodkov je seveda v velikem interesu celotne leve politične opcije, ki bi tako vlado razglasila za uravnoteženo in veliko levo desno koalicijo, ki to seveda ne bi bila. Tudi v svetu bi mnogi tak razplet dogodkov razumeli tako. Tak razplet dogodkov pa bi Mateja Tonina in njegovo NSI na naslednjih volitvah poslal na smetišče zgodovine. Upam, da se tega zaveda. Zadnja podpora NSI možni vladi Janeza Janše in ne podpora Šarčevi koaliciji, vendarle kaže na to, da Matej Tonin le ne bo podlegel skušnjavam.

Druga možnost Mateja Tonina pa je možnost državotvornega in odgovornega ravnanja, ki lahko sodelovanje v kakršnikoli levi obliki vlade zavrne. Odpovedati pa bi se moral kakšnemu udobnemu položaju, a zvest bi tako ostal svoji stranki in njenim vrednotam, glede na njegova leta pa je pred njim še veliko priložnosti za take ali drugačne položaje.

Bi pa moral Matej Tonin v tem trenutku natančno proučiti politično zgodovino samostojne Slovenije in znotraj tega posledice sodelovanja desnih političnih strank v levih vladah. Zgodovina je dejansko jasna, kakršnokoli sodelovanje katerekoli desne politične stranke v katerikoli levi vladi, je bilo za tako stranko v celoti usodno, da ne rečem smrtonosno. Samo pomislimo na sodelovanje Janeza Janše in Lojzeta Petrleta v Drnovškovi vladi 1992, ali pa na sodelovanje Marjana Podobnika v Drnovškovi vladi 1996, ali Franca Zagožna leta 2000. Celo Gregor Virant je po sodelovanju v levi vladi leta 2013 gladko pogorel.

Dr. Vinko Gorenak

Izvirno objavljeno: https://www.vinkogorenak.net

Mogoče vam bo všeč