Nekategorizirano

Dejan Židan SD varuh zlatega rudnika rdečega omrežja socialnega podjetništva

To, kar bo lahko počel prvi med novodobnimi komunisti Dejan Židan v levičarski vladi Marjana Šarca, mu prav gotovo ne bi uspevalo v vladi, ki bi jo vodil Janez Janša. Zato ne preseneča njegova arogantna zavrnitev prijaznega vabila na pogovor z Janšo. Dejan Židan in njegova SD sta namreč varuha zlatega rudnika rdečega omrežja socialnega podjetništva v Pomurju. Rudnik seveda polnimo davkoplačevalci, vanj pa z veliko žlico, da ne uporabim drugačne prispodobe, s krampi in lopatami, posegajo le tisti s partijsko izkaznico SD v žepu. V kakor socialna podjetja, zavode, društva v Pomurju je v desetletju, kar so Socialni demokrati del vladajočih koalicij,  iz resorjev, ki so jih obvladovali, v te namene steklo milijone in milijone evrov, o čemer se lahko prepriča vsak, ko brska po spletni aplikaciji Erar – KPK.

S socialnim podjetništvom se je Pomurje srečalo po propadu Mure, Pomurke in drugih velikih gospodarskih sistemov, ko so na cesti ostali tisoči delavcev, Pahorjeva vlada pa jim je ob razvojnem zakonu ponudila rešilno bilko v obliki socialnega podjetništva. Zanimivo, da so imeli praktično vsi iniciatorji socialnega podjetništva v žepih članske izkaznice SD. In čeprav so Židanove SD polna usta o tem, kako želijo »ustvariti pogoje za rast in blaginjo vseh, da bo v Sloveniji od poštenega dela mogoče ne le dostojno, ampak tudi dobro živeti,« so se socialni podjetniki kaj hitro pokazali v pravi luči. Pod krinko čutečega odnosa do socialno ogroženih skupin ljudi so razvili zasebni dobičkonosni partijsko družinski biznis, poln  klientelizma,  korupcije in nepotizma, njihovi zaposleni pa mizerno plačana in izkoriščana delovna sila.

Družinski imperij Židanovega  socialno podjetniškega tajkuna Gorana Miloševiča

Krono rdečega družinskega socialno podjetniškega tajkuna Gorana Miloševiča predstavlja pred natanko mesecem dni odprto poslopje Medgeneracijskega središča Mensana, namenjeno sobivanju in soustvarjanju različnih generacij. Investitor puconski CERO, ki mu direktoruje dolgoletni župan Moravskih Toplic Franc Cipot, pri nekaj več kot 3 milijone evrov vredni naložbi pa je nemajhen zalogaj pripadel tudi Petričevem gradbincu Kolektor. Kaj ima Franc Cipot z Goranom Miloševičem, sicer v pomurskem prostoru pomembnim funkcionarjem Židanove SD. Goranov oče je upokojeni polkovnik SV Vladimir Miloševič, sicer tesen prijatelj Ladislava Lipiča in Milana Kučana. Sestra soproge  Franca Cipota je Marija Bačič, ki je zadnja štiri leta namesto Dejana Židana kot  poslanka SD preživela v DZ,  je tašča Gorana Miloševiča.

Vizionarstva Francu Cipotu ne gre odrekati. Socialno podjetje Mensana je ustanovil leta 2010,  še v času županovanja v Moravskih Toplicah,  v njem je imel 24% lastniški delež preko družinske firme Financ svetovanje d.o.o., z občinskega proračuna pa mu je kapnilo 138.981,32 eur. Leta 2010 Franc Cipot prevzame vodenje ene največjih ekoloških investicij, izgradnjo CERO v Puconcih. Pred dvema letoma, ko je že imel oblikovano idejo o izgradnji medgeneracijskega središča, sta  v lastništvo Mensane  s po 25%  vstopila Cerop  in Mozaik-društvo za socialno vključenost, socialno podjetje,  ustanovljeno pred 14. leti  je  prvi korak Gorana Miloševiča pri ustvarjanju omrežja socialnega podjetništva.  

Je bila z 220 tisoč evri leta 2014 “tlakovana” volilna zmaga Aleksandra Jevška?

Spletni portal Erar KPK razkriva, da je društvo Mozaik od junija 2003 pa do danes od države prejelo  5.755.821,33 eur, zvečine po tem, ko so 2008 na oblast prišli Socialni demokrati. Avgusta 2007 Mozaik v Šalovcih na Goričkem  ustanovi Zavod Korenika za usposabljanje in zaposlovanje invalidnih oseb. Njegov direktor je še danes Goran Milošević. Podatek Erar KPK: do danes je Zavod Korenika od države prejel 1.963.522,07 eur.  Velik del denarja je šel za obnovo opuščene kmetije v Šalovcih, kjer se ukvarjajo z ekološko pridelavo in predelavo poljščin, zelišč, sadja in zelenjave. Leta 2012 se je v lastništvo Korenike vključilo invalidsko podjetje Pribinovina – proizvodno in storitveno podjetje d.o.o.. Njegov soustanovitelj leta 2006. direktor in  51% lastnik   je Goran Milošević, slabih 25% lastništva pa pripada Heleni Kodila, soprogi Janka Kodile družbe Kodila d.o.o., znane tudi po blagovni znamki Diši po Prekmurju. Danes je eko socialna kmetija Korenika v Šalovcih le še poslovna enota podjetja Pribinovina, katerega osnovna dejavnost je pakiranje. Po podatkih Erar KPK je bila Pribinovina  doslej deležna 980.012,55 eur proračunskega denarja.  Dobiček seveda ustvarja s trženjem pridelkov in izdelkov Korenike, ki zaposluje zvečine osebe s socialnega obrobja, invalide, trajno brezposelne,  temu primerno nizko je vrednoteno tudi njihovo delo. Goran Milošević je še lastnik PRO ACT svetovanje za razvoj Goran Milošević s.p., direktor pa je njegova soproga Lili Milošević, ki jo je  Goran pred dvema letoma zaposlil tudi v Zavodu Korenika. Goran Milošević je tudi polovični lastnik in direktor  Razvojne zadruge Granar z.o.o. socialno podjetje. Druga polovica je v lasti zakoncev Kodila, lastnikov družbe Kodila d.o.o in društva  Diši po Prekmurju. Prav pred enim letom je Granar prejel 25 tisoč evrov od Javnega sklada RS za podjetništvo, društvo Diši po Prekmurju, katerega edini lastnik in direktor je podjetnik Janez Kodila,  pa od leta 2003  do danes 1.513.106,78 eur. Kodila d.o.o. društvo Diši po Prekmurju, Pribinovina in društvo Mozaik so nosilci prestižne prireditve v Ljubljani Diši po Prekmurju, na zaprtih VIP predstavitvah pa je osrednji gost nekdanji predsednik Milan Kučan. Zanimivo, da je društvo Diši po Prekmurju septembra 2014, tik pred lokalnimi volitvami, iz državnega proračuna prejelo več kot 220 tisoč evrov, v mestni občini Murska Sobota pa je župan postal Židanov Aleksander Jevšek.

Policijske preiskave, nato vse tiho je bilo

Goran Milošević in njegova Pribinovina sta se  leta 2012 znašla sredi kriminalistične preiskave, povezane z organiziranim kriminalom in korupcijo pri implementaciji leta 2009 sprejetega razvojnega zakona o Pomurju. Takrat je s položaja  v kabinetu predsednika vlade Boruta Pahorja odletel njegov državni sekretar in strankarski kolega Andrej Horvat, ki se je v družbi rad pohvalil, da ga je Borut Pahor imenoval za »gubernatorja Pomurja!« V kriminalistični preiskavi so iskali dokaze o Horvatovem klientelizmu pri pridobivanju denarja za strankarske kolege in prijatelje skozi tri razpise SVLR v skupni vrednosti 1.7 milijona evrov. Vpletena podjetja Pribinovina z Goranom Miloševičem, Oikos Andreja Drapala in Pristop Uroša Hakla, ta je danes lastnik Večera in pomurskega Vestnika, naj bi kar sama oblikovala razpisne pogoje, napisane njim na kožo. Kriminalistična preiskava, ki jo je usmerjal NPU je sicer za seboj pustila tri kazenske ovadbe proti prej omenjenim osebam, menda je zadeva na mariborskem Okrožnem sodišču v fazi preiskave? Za oškodovanje države jim grozi od enega do osmih let zapora. To seveda ne moti soboške SD, ki je tudi na zadnjih lokalnih volitvah Gorana Miloševića uvrstila na kandidatno listo za svetnika MO Murska Sobota. Omenjeni seveda sedi v tem mandatu v svetniški klopi SD.

Vrnimo se k rdečemu družinskemu omrežju socialnega podjetništva v Prekmurju in investiciji javnega podjetja Cero Puconci v večgeneracijski center v Murski Soboti, kjer naj bi bilo na voljo tudi 16 stanovanj, vendar so zaradi velikega zanimanja socialnih podjetij dve stanovanji že predelali v pisarne. Objekt upravlja socialno podjetje Mensana d.o.o., v njem ima Franc Cipot tako ali drugače zagotovljeno 51% lastništva, Mozaik Gorana Miloševiča pa 25%. Vse dejavnosti, ki naj bi se odvijale v tem objektu bo vodil Zavod Mensana za usposabljanje in zaposlovanje invalidov, ustanovljen letošnjega februarja z osnovno dejavnostjo »saniranje okolja i drugo ravnanje z odpadki.« Da je njegov direktor Goran Miloševič, ni potrebno posebej poudarjati. Tako čez palec so prekmurska podjetja, zavodi in društva, ki so si nadela socialni predznak, lastniki pa vsi s članskimi izkaznicami Židanove SD v žepu,  od države prejele več kot 10 milijonov evrov. Tudi zato, ker je za njihov zlati rudnik skrbel in bedel Dejan Židan, in ker je le levičarska vlada tista, kjer bodo lahko še naprej ribarili v kalnem, je pogovor z Janezom Janšo tako energično zavrnil. Sicer se bo njegovim strankarskim socialno podjetniškim tajkunom  presušila zlata jama državnih nepovratnih sredstev. Pri Šarcu in v družbi Mesca v levi vladi se mu kaj takega ni bati!!!

Boris Cipot

Mogoče vam bo všeč