Nekategorizirano

Dr. Vinko Gorenak: Dejan Karba – škart teološke fakultete

Dejan Karba, ime in priimek, ki mnogim ne pove prav nič. Povprečnim poznavalcem naše politike pa veliko več, dobrim poznavalcem pa vse. Dejana Karbo sem, kot mladega in takrat plašnega novinarja, spoznal na hodnikih Državnega zbora konec leta 2008. Točneje v zunanjem prostoru na sredini poslopja Državnega zbora, kjer smo se takrat zbirali kadilci, ne glede na status posameznika, torej vsi, od snažilk, kuharic, vzdrževalcev, administrativnega osebja, poslancev, pa vse do novinarjev. V začetku sploh nisem vedel kdo je kdo, toda beseda je dala besedo in nekaj besed sva spregovorila tudi z Dejanom Karbo. Takrat sem že vedel, da je novinar, ki piše za Delo. Vprašal sem ga kdaj je končal FDV, mislil sem namreč, da je diplomiral novinarstvo. Nekoliko je zardel in mi odgovoril, da ni diplomiral na FDV iz novinarstva. Narobe sem ga razumel, mislil sem, da mu je nekoliko nerodno, ker sploh še ni diplomiral. A je nadaljeval, končal sem teologijo in še nekoliko bolj zardel. Presenečen sem bil, a moje presenečenje je bilo pozitivno, na široko sem se nasmehnil in ga vzpodbudil z besedami, da je to potem še toliko bolje. Rdečica na njegovem obrazu je izginila.
V času za tem sva se videvala na hodnikih Državnega zbora in to je vse. Tu in tam me je kaj vprašal ali je želel kakšno izjavo. Toda prišel je čas njegovega »raziskovanja« znamenite afere Patria. Časovno zadeve niti ne znam povsem natančno locirati, toda bilo je tam nekje leta 2009/2010, ko me je nekega dne ves vzhičen, klical Dejan Karba. Povedal mi je, da je v Avstriji in da se je sestal s Hansem Riedlom. Nadaljeval je nekako tako, da mu je popolnoma jasno, da Janez Janša in SDS nimata nič s to afero, da pa bi želel kontaktirati z Janezom Janšo, da bi mu to povedal. Številke Janeza Janše mu nisem dal, sem pa o klicu Dejana Karbe obvestil Janeza Janšo. Nekaj dni kasneje sem izvedel, da Janez Janša ni komuniciral z Dejanom Karbo. Še nekaj dni kasneje mi je bilo popolnoma jasno zakaj Janez Janša ni komuniciral z Dejanom Karbo. Delo je namreč objavilo članek Dejana Karbe, katerega osnovno sporočilo je bilo, da je »podkupnina« v zadevi Patria bila nakazana na račun SDS in ne na račun Janeza Janše.
Takrat mi je postalo jasno, da gre za hudo lažniv zapis Dejana Karbe. Tudi diploma Teološke fakultete, ni doprinesla k objektivnemu pisanju omenjenega novinarja, sem zaključil že takrat. Kasnejša obsodba Dela zaradi tega članka in prisojena odškodnina SDS, je bila jasen dokaz, nekorektnega in nepoštenega pisanja Dejana Karbe.
Novinarskih dosežkov Dejana Karbe v nadaljevanju njegove novinarske kariere, ne želim niti omenjati. Naj pa vas spomnim samo na njegovo novinarsko »odkritje« o tem, da ima kardinal dr. Franc Rode sina. Njegovo »odkritje« je dr. Franc Rode zlahka negiral z analizo DNK. In da ne omenjam aktualnega škofa Murske Sobote Petra Štrumpfa, ki je najnovejša tarča Dejana Karbe.
Danes pa »razodetje«, ki to sploh ni. Dejan Karba, bo županski kandidat SD v Ljutomeru. Vse lepo in prav. Dejan Karba ima vse pogoje za tako kandidaturo.
Toda pogosto sem se spraševal, kako lahko nekdo konča Teološko fakulteto in je skrajni levičar. Tudi v primeru Dejana Karbe se sprašujem, kako je mogoče, da je končal Teološko fakulteto in ostal skrajni levičar. Moj odgovor je več ali manj jasen. Dejan Karba je škart Teološke fakultete. Toda to ni kritika Teološke fakultete, škart se pojavlja povsod, a je v manjšini.

Dr. Vinko Gorenak

https://www.vinkogorenak.net

foto: Demokracija.si

Mogoče vam bo všeč