Nekategorizirano

Viktor Orban se je EU poslancu Milanu Zveru zahvalil za njegovo pokončno držo in podporo v EU parlamentu

Madžarski premier Viktor Orban se je v posebnem zahvalnem pismu, ki ga je poslal dr. Milanu Zveru, zahvalil za njegovo močno podporo pri obravnavi in nasprotovanju poročilu o Madžarski v EU parlamentu.

Evropski poslanci so v septembru na zasedanju v Strasbourgu razpravljali o poročilu glede kršitev temeljnih evropskih vrednot na Madžarskem, ki vključuje poziv k uporabi 7. člena pogodbe EU. Dr. Milan Zver je na zasedanju, pa tudi predhodno ob obravnavah omenjenega poročila na posameznih odborih Evropskega parlamenta, močno podprl madžarskega predsednika vlade Orbana in je glasoval proti omenjenemu poročilu. Dr. Milan Zver je glasoval tudi proti sprožitvi 7.člena pogodbe EU glede spoštovanja vladavine prava na Madžarskem.  Obenem je izrazil tudi skrb nad uveljavljanjem dvojnih meril, ki jih evropska levica vpeljuje predvsem, ko se osredotoča na delovanje desno-sredinskih vlad v posameznih državah članicah.

Viktor Orban v zahvalnem pismu evropskemu poslancu izpostavlja, da je dr. Zver s tem, ko je glasoval proti poročilu in sprožitvi 7. člena PEU proti Madžarski pravzaprav izrazil jasno pričakovanje, da bo obravnava politik posameznih držav članic v evropskih institucijah poštena, pravična in nepristranska. Orban je ob tem zapisal, da Madžarska v času trajanja postopka proti njej, ni bila obravnavana nepristransko, in to zgolj zato, ker je dvignila svoj glas pri nekaterih pomembnih temah, ki zadevajo prihodnost Evrope. »Verjamem, da ste sledili korakom očetov Evropske unije, ki so bili mnenja, da Evropska unija ne more obstajati brez subsidiarnosti. Države članice in institucije ne bi smele posegati v odgovornosti druga druge,« je zapisal madžarski premier.

Madžarski predsednik vlade se je evropskemu poslancu še posebej zahvalil, ker ga je podpiral tudi v času, ko Evropska ljudska stranka glede vprašanj v zvezi z Madžarsko ni bila povsem enotna. »Zagotavljam vam, da bo Madžarska ne glede na sramotne napade nanjo zaradi njene protimigrantske politike, sledila vrednotam Evropske unije in da bo branila meje Evrope ter Madžarske. Prav tako bomo še naprej skrbeli za dobrobit naših državljank in državljanov,« je v pismu še poudaril madžarski premier.

Mogoče vam bo všeč