Nekategorizirano

Po izvolitvi Janeza Janše za predsednika 14. Vlade RS: Srečanje z boljšo in odgovornejšo prihodnostjo!

Včeraj je bil poseben dan. Najprej v Celju, od koder sem se odpravil v Ljubljano, v hram demokracije, hram strnjene pameti in odgovornosti, tu in tam pa prepotencirane plitvoumnosti pripadnikov pentagrama. Vsem v veselje in za pričakovati je bilo da bo prvi del imel prednosti pred drugim, na trenutke preveč teatralnem pa tudi  strupenim besedam.

Pa je šlo. Sape je zmanjkovalo tistim, ki so bruhali ogenj, umirjeni in argumentirano zbrani in natančni pri naštevanju prednosti in nuje koalicije, ki bo nastopila prav kmalu. Potrebe prav tako. Če bi že bila včeraj, bi bilo že pravočasno. Kot je navedel sedaj že Predsednik vlade – mandatar, Janez Janša, če bi imeli postopek tako, kot ga imajo nekatere Evropske države, ko se imenovanje opravi naenkrat brez faznosti in efektivnega dela, takoj naslednji dan po potrditvi za premiera. Pa kljub temu. Poti se dajo skrajšati. Tek na zahtevne poti vladanja se začne tudi po krajši poti, če si v dobri kondiciji.  Za odgovorno in vsebinsko vladanje z partnerji s katerimi si se uskladil, seveda ne z lahkoto, ampak z zavezo o odgovornosti in učinkovitosti na področjih, kjer bi moralo biti že zdavnaj kaj postorjenega, pa ni.

Janez Janša je kot temeljno izhodišče programskih smernic nove vlade izpostavil, da Slovenija zmore več od tega, kar trenutno izkazuje. Napredek je po njegovih besedah mogoče doseči z ukrepi, ki ne zahtevajo dodatnih finančnih sredstev, drugi pa bodo terjali tudi določene višje prispevne stopnje. Prav tako je Janša pojasnil usmeritev nove vlade in dejal, da stranke prihodnje vladne koalicije v ospredje postavljajo tisto, kar jih združuje in povezuje. Med programski cilji je izpostavil debirokratizacijo, decentralizacijo in ustanovitev demografskega sklada. Po njegovih besedah je splošno spoznanje prihodnje koalicije, da je staranje prebivalstva strateška težava. Prav tako je napovedal ustvarjanje okolja za gospodarski razcvet. K temu morajo prispevati vsi.  Tudi zaradi tega ker je to  vlada oziroma bo zelo kmalu vlada ki jo podpira  416.591 volivcev, od tega dobrih 200 tisoč volivcev SDS!

Tisti, ki so skakali v prazen bazen in to na glavo, so imeli premalo časa, da se ukvarjajo z državo, naj sedaj zdravijo poškodbe in komplekse vladanja nedoraslih oseb. Vlada Janeza Janše s koalicijskimi partnerji vred pa ima resno, odgovorno in vsebinsko veliko dela v času, ki ne dopušča odstopanj, časovno in vsebinsko, posebej v trenutku, ki se mu lahko reče kritičen.

Po dolgih in na trenutke neumestnih, in kot pravijo v prispodobah do svojih še včerajšnjih partnerjev in do bodočega premierja in vseh 416 tisoč volivcev, ki jih bo predstavljala bodoča koalicija, pripombah, da se bodo SMC in DeSUS poročili z hudičem, za kar so dobili opozorilo, se je približal trenutek ki je bil pričakovan.
Na tajnem  glasovanju je bil izglasovan nov predsednik Vlade Republike Slovenije: Janez janša.

Rezultat pa 52 ZA, 31 PROTI, Neveljavna 1, od 84 dvignjenih glasovnicah.

Janez Janša je prisegel kot predsednik 14. vlade Republike Slovenije za preostanek mandata do leta 2022.

Pomembno je, da se ni nobeden med koalicijskimi  partnerji ni odrekel ničemur, še najmanj svoji programski in ideološki usmerjenosti, ampak se bodo zavzeli za realizacijo tistega, kar je ta trenutek najbolj pomembno, Slovenijo vrniti na tirnice, po katerih je nekoč vozila, pa vmes ni mogla zaradi neznanja  in nezmožnosti dogovora o tem,« kaj bodo vozili in kdo bo vozil, prav tako smer vožnje«.  

Vlada, ki bo nastopila, ne bo samo Vlada transferjev, bo vlada, ki bo spodbujala gospodarstvo in ustvarjala pogoje za še bolj uspešno in prodorno gospodarstvo in bo na podlagi ustvarjenega pravičneje  porazdelila ljudem,  ki to nujno potrebujemo. Socialna vlada je vsaka ki ima možnosti da to počne na podlagi ustvarjenega, socialistična, ki ji ni mesto pri nas, pa je tista, ki deli reden dobi v malho dovolj ustvarjenega. To drugo ne rabimo in je ne bo.

Vlada pod vodstvom Janeza Janše bo vlada ki bo vladala po najboljših močeh v prid vseh Slovencev, vlada ki bo državljanom  vrnilo dostojanstvo, Vlada in predsednik, ki bosta prepoznavna  tudi izven naših  meja po dobrem in boljšem  kot  do sedanja, temeljila bo na znanju in izkušnjah, ki so državniške in že potrjene. Njen predsednik bo tisti, ki ga že pozna Evropa in ga ceni. S tem bo tudi Slovenija bolj cenjena in upoštevana.

Parlament je bil včeraj središče prihodnosti Slovenije – tudi  po zaslugi vseh, ki jim je mar za Slovenijo.

Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč