Nekategorizirano

Boris Kobal, kulturniški niče sui generis

Po skoraj dvotedenskem premoru, zatišju ali molku brez  razlage, je prišel na plano » zajc brez jajc«  v podobi Borisa Kobala, po novem z reputacijo »licenciranega« prepisovalca  ter se  opravičil za dejanje češ, da je to storil v veliki stiski, v kateri se je znašel ter v nadaljevanju izjavil, da je stopil v stik z nasledniki avtorskih pravic Alda Nicolaja ter se dogovoril za pravice, da to predstavo lahko še naprej igrajo. Zatrdil je še, da je sam tudi priznan kot prevajalec tega dela. Celjskemu gledališču je na podlagi dogovora ponudil, da mu “časti deset brezplačnih predstav”. Še ena gesta brez duše, iz njegove bleferske in votle notranje  nemoralnosti. To premorejo samo »veliki« kulturniški in siceršnji ničeti. Boris Kobal, kulturniški niče sui generis!

Na to nemoralno, bedno in plehko ponudbo so se hitro odzvali v SLG Celje. Kot so zapisali, so uredili vse obveznosti iz naslova avtorskih pravic z nosilci teh pravic ter poravnali obveznosti do teh iz naslova že odigranih prestav. Zaradi znanih okoliščin nadaljnje igranje predstave, ki se je izkazala za plagiat,ne more  in ne sme biti v interesu gledališča, zato je  tudi  dokončno umaknjena s sporeda. Zadevo bodo od sedaj dalje obravnavali pristojni organi in strokovne službe.

Delo kot takšno, »izvirno« in od domačega avtorja in ne od »prizadevnega«  prepisovalca,  je bilo uvrščeno na repertoar kot nova izvirna slovenska komedija, sicer zanj ne bi bilo programskega interesa. Gledališču je najmanj do tega da dela  promocijo in trži predstavo, obremenjeno z negativno javno podobo zaradi že znanih okoliščin. Zato, pravijo v SLG Celje, je komedijo Profesionalci espe dokončno umaknilo s sporeda.

Situacija glede njegovega, Kobalovega bivanja  in sobivanja z Šentjakobskem gledališču Ljubljana v vlogi direktorja in umetniškega vodje  gledališča, se izrisuje bolj jasna slika njihove oziroma njegove »skupne« prihodnosti. Te namreč ni, oziroma zelo kmalu je ne bo, če sodimo po današnjih svežih informacijah iz Šentjakobskega gledališča. 

V Šentjakobskem gledališču menijo da  je plagiranje absolutno nesprejemljiva praksa.  

Predsednik društva Šentjakobsko gledališče Janez Vlaj  je danes za Svet24.si izjavil: “četudi storjeno v njegovem lastnem imenu in za njegov račun, nujno in brez naše volje (proti njej), krni ugled in povzroča škodo tudi Šentjakobskemu gledališču. Gospod Kobal je kršil v civiliziranem svetu obče veljavne moralno-etične kodekse in standarde.”

Da bo temu po logiki in sosledju na dan prišlo do sprožitve postopka o izredni odpovedi pogodbe o zaposlitvi, je bržkone jasno vsakomur, ki zna sešteti ena plus ena.

Samemu sebi in cehu je naredil nepopravljivo škodo. Svojemu notranjemu, mentalnemu in kulturniškemu potencialu je  za vse veke amputiral ustvarjalne adute.  Zdravila za to je pojedel, preden je zvedel za diagnozo. Edino čemu se lahko prepusti, je zobu časa  in  počasnega in zanesljivega odhoda  v pozabo. Celo najboljše. V kolikor bo upošteval dobronamerne napotke!

Vane K. Tegov

Ps.

Borisu Kobalu so soglasno izrekli izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi in predčasni odpoklic z mesta direktorja Šentjakobskega gledališča.

Člani upravnega odbora Šentjakobskega gledališča so na današnjem nadaljevanju petkove seje Borisu Kobalu, ki mu je bilo dokazano plagiatorstvo, soglasno izrekli izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi in predčasni odpoklic z mesta direktorja, so sporočili iz gledališča.

Mogoče vam bo všeč