Nekategorizirano

Dr. Milan Zver: Tajvan se je uspešno spopadel s COVID-19, zato bi svoje izkušnje lahko delil tudi z ostalimi državami

Evropski poslanec dr. Milan Zver je skupaj s preko 100 evropskih poslancev podpisal pismo, s katerim ministre za zdravje držav članic EU poziva, naj podprejo sodelovanje Tajvana na prihajajočem srečanju Svetovne zdravstvene organizacije.
Spopad z boleznijo COVID-19 bo namreč glavna tema srečanja, ki bo preko ministrske videokonference potekalo 18. in 19. maja 2020 v Ženevi.

Koronavirus ne pozna meja, nacionalnosti in ideologij, zato bi si morale biti države sveta sposobne deliti vse razpoložljive informacije in strokovne prakse, ki bi lahko pomagale v borbi z pandemijo. Prav zato dr. Zver tako kot mnogi drugi evropski poslanci, ki so podpisali omenjeno pismo, ministre za zdravje držav članic EU poziva, naj se Svetovna zdravstvena organizacija pri svojem delovanju vrne na delovanje po Protokolu, ki so ga že izvajali v času med 2009 -2016, ko so Tajvan že vabili kot državo s statusom opazovalke na različna ministrska srečanja.


							 

Dr. Zver skupaj z ostalimi evropski poslanci opozarja, da se je tajvanska vlada uspešno spopadla z koronavirusom in da je s svojimi sprejetimi ukrepi tudi uspešno pomaknila krivuljo obolelih navzdol, in to navkljub geografski bližini središča izbruha virusa.

Evropski poslanci v pismu obenem tudi opozarjajo, da so ZDA, Kanada, Avstralija in Nova Zelandija uradno že pritrdile temu, da bi v zvezi s statusom Tajvana Svetovna zdravstvena organizacija lahko vrnila k izvajanju protokola iz 2009- 2016.

Dr. Milan Zver tako skupaj s sopodpisniki, evropske ministre za zdravje naproša (poziva), da na videokonferenco ministrov kot opazovalca povabijo tajvanskega ministra za zdravje Chen Shih Chunga. Dr. Zver je prepričan, da bi tajvanski minister z ostalimi ministri zagotovo lahko delil njihovo zgodbo o uspehu z borbo proti koronavirusu.

Evropski poslanci v pismu zdravstvenim ministrom držav članic Evropske unije predlagajo, da naj Svetovna zdravstvena organizacija stori vse potrebno, da bodo lahko predstavniki iz Tajvana sodelovali pri srečanjih, pripravi ukrepov, aktivnosti in ostalih mehanizmov v boju proti koronavirusu.

Mogoče vam bo všeč