Nekategorizirano

Dr. Milan Zver: Mirovni inštitut in nekateri nevladniki zavajajo glede prostorov na Metelkovi 6

Evropski poslanec dr. Milan Zver je predsedujoči odbora za kulturo in izobraževanje v Evropskem parlamentu Sabine Verheyen, poslal pismo, v kateri se je odzval na zavajajoče in netočne navedbe Mirovnega inštituta in nekaterih nevladnih organizacij v zvezi z njihovimi očitki o napadih na civilno družbo in neodvisno kulturo v Sloveniji.


				<br data-lazy-src=

Mirovni Inštitut skupaj z nekaterimi nevladnimi organizacijami lažnivo obtožuje vladajočo stranko, da je oblikovala paralelni sistem medijev, ki je financiran s strani madžarskega kapitala. Kot poudarja dr. Zver, drži dejstvo, da imata dve medijski hiši madžarsko lastništvo, vendar pa avtorji pisma ob tem ne navedejo, da ta dva medija predstavljata manj kot 10% medijske krajine, ki je sicer v celoti dominirana s strani medijskih tajkunov, ki so povezani in aktivno sodelujejo z levimi strankami v Sloveniji.

“Tri največje tiskane medije v Sloveniji obvladujejo levo usmerjeni tajkuni, RTV Slovenija pa je politično nadzirana s strani Socialnih demokratov, medtem ko so njihovi novinarji v največji meri blizu levim strankam. Največja komercialna televizija POP TV pa je povezana z nekdanjim predsednikom vlade Marjanom Šarcem, ki je tudi prihajal iz vrst leve politične opcije, to povezavo pa dokazuje tudi dejstvo, da je na listi njegove stranke LMŠ za evropske volitve sodelovala novinarka, ki je bila nato tudi izvoljena v Evropski parlament,” je v pismu navedel dr. Zver.

Evropski poslanec je v pismu tudi opozoril, da Mirovni inštitut skupaj z 20 nevladnimi organizacijami (v Sloveniji sicer deluje preko 27.000 nevladnih organizacij) lažno navaja, da jih skuša ministrstvo za kulturo izseliti iz njihovih prostorov na Metelkovi 6. Dr. Milan Zver je v pismu predsedujoči odboru CULT opozoril, da omenjene nevladne organizacije vse od leta 1997 zasedajo prostore na lokaciji ministrstva, in to brez plačila najemnine, obenem pa omenjene organizacije, ki v tujini lažnivo blatijo ministrstvo za kulturo in slovensko vlado, od vlade prejemajo ogromna finančna sredstva za svoje delovanje.

V času koronavirusa je vlada s finančno pomočjo bogato podprla nevladne organizacije, kulturnike in umetnike, enako kot tudi gospodarstvo, ki je zaradi zaustavitve javnega življenja utrpelo precejšnjo finančno škodo. “Vsak samozaposleni v kulturi je bil upravičen do 1750 evrov sredstev za tri mesece, prav tako so vsem zaposlenim v kulturi bili odpisani davki ravno tako za obdobje treh mesecev, vlada je prav tako financirala programe in projekte nevladnih organizacij in projekte s področja kulture, ki zaradi koronavirusne krize niso mogli biti izvedeni. Še več, v proračunu za leto 2021 so sredstva povišana na 2,2% BDP, kar je največ doslej,” je poudaril dr. Milan Zver v pismu. Ob tem je še izpostavil, da so nevladne organizacije, ki so na mednarodno javnost naslovile svoje pismo, od države od leta 2003 prejele: Mirovni inštitut 4.9 milijona evrov, Vertigo 11.1 milijona evrov, Maska, 4.4 milijona evrov, Zavod SCCA 1.7 milijona evrov, En knap 2.3 milijona evrov, Društvo NSK 1 milijon in Vitkar 925.000 evrov. Evropski poslanec dr. Milan Zver je prav tako izpostavil, da omenjene nevladne organizacije, ki protestirajo zaradi izselitve iz prostorov ministrstva za kulturo, le-te že od leta 1997 uporabljajo brez najemnine.

“Na stotine nevladnih organizacij v Sloveniji je, ki ne uživajo tovrstnih privilegijev, torej, da dobivajo ogromna finančna sredstva s strani davkoplačevalcev in da lahko uporabljajo prostore ministrstva brez najemnine,” je poudaril dr. Zver in dodal, da je legitimna odločitev ministrstva za kulturo, da stavbo, katere lastnik je, uporablja za namene, kot so muzeji, galerije, knjižnice ipd.

Tudi leta 1997, ko so omenjene nevladne organizacije zasedle prostore ministrstva za kulturo, je bila ta rešitev mišljena kot začasna in nikoli ni bilo rečeno, da ne bo nastopil čas, ko bo ministrstvo za kulturo te prostore potrebovalo za izvajanje drugačne dejavnosti.

“Nepošteno je trditi, da ministrstvo za kulturo želi izseliti nevladne organizacije iz prostorov v času koronavirusne krize. Ministrstvo je namreč nevladnim organizacijam posredovalo predlog, da skupaj dosežejo dogovor glede izpraznitve prostorov, če pa do skupnega dogovora ne bi prišlo, pa imajo vse omenjene organizacije na voljo eno leto, da svoje prostore preselijo na drugo lokacijo. Ministrstvo namerava namreč dotrajani del stavbe, v kateri imajo prostore omenjene nevladne organizacije prenoviti in spremeniti njihovo namembnost. Dejstvo, da prostori v tem trenutku niso varni za kogarkoli, je bilo ugotovljeno v času pretekle, leve vlade;” je poudaril dr. Zver.

“Naj v zaključku poudarim, da ne gre za nobeno zaroto proti nevladnim organizacijam. Še več, trenutno vladajoča koalicija v Sloveniji ni zgolj desno-sredinska koalicija, temveč jo sestavljajo stranke tako iz desnega kot levega pola, ki  imajo do nevladnih organizacij pozitiven odnos,” je podaril dr. Zver. Trditev, da gre pri ravnanjih ministrstva za kulturo glede preselitve zgolj 20 nevladnih organizacij iz prostorov ministrstva za kulturo za napad na civilno družbo in neodvisno kulturo, z namenom preprečitve delovanja kritične javnosti, pa je treba pospremiti z ogorčenjem, saj niti najmanj ne ustrezajo resničnim dejstvom.

Evropski poslanec dr. Milan Zver je v pismu tudi poudaril, da je minister za kulturo dr. Vasko Simoniti odprt za kakršenkoli pogovor s katerimkoli visokim predstavnikom EU, ki bo pripravljen prisluhniti številkam in dejstvom v zvezi s stavbo na Metelkovi 6, ne pa “obrekovanju in orkestriranem ciklu laži, ki ga je v svojem dopisu pripravil Mirovni inštitut skupaj z nekaterimi nevladniki.”

Celotno pismo v angleškem jeziku je na voljo v priponki.

Mogoče vam bo všeč