Nekategorizirano

Dr. Milan Zver: Kako močno je Kitajska posegla v poročilo EU o dezinformacijah glede koronavirusa?

Današnje izredno zasedanje odbora za zunanje zadeve (AFET) v Evropskem parlamentu, katerega član je tudi evropski poslanec dr. Milan Zver, je bilo posvečeno poročilu Evropske službe za zunanje delovanje (v nadaljevanju EEAS) o dezinformacijah glede epidemije koronavirusa.

Gre za poročilo, ki je v Evropskem parlamentu dvignilo kar nekaj prahu, saj je več svetovnih medijev (New York Times, BBC News, Politico Europe) pisalo o tem, da naj bi Kitajska izsiljevala EEAS. Služba, ki jo vodi visoki predstavnik EU Josep Borrell naj bi nato objavila omiljeno vsebino glede odgovornosti Kitajske za širjenje dezinformacij ter napačnih informacij glede koronavirusa.
Mnogi evropski poslanci, med njimi tudi dr. Zver, so od Borrella pisno že zahtevali natančna pojasnila o tem, kaj se je v resnici dogajalo z omenjenim poročilom. Namreč, kot so poročali tuji mediji, naj bi kitajski predstavniki v zvezi z vsebino poročila izvajali močan pritisk na Evropsko komisijo, kar je že samo po sebi močno zaskrbljujoče, na podlagi tega pritiska pa naj bi nato predstavniki EU tik pred objavo poročila pomembno spremenili njegovo vsebino. To naj bi bil tudi eden izmed razlogov, zakaj je prišlo do zamika pri objavi omenjenega poročila.

Visoki predstavnik za zunanjo politiko, Josep Borrell, je na razpravi v odboru AFET, ki je potekala preko video konference, sicer priznal, da so Kitajci izrazili nezadovoljstvo z vsebino poročila o dezinformacijah, vendar je poudaril, da EEAS ni podlegel zunanjemu pritisku. Kljub zagotovilom visokega predstavnika za zunanjo politiko, je poslanec dr. Zver mnenja, da se ni mogoče znebiti vtisa, da je bil vpliv Kitajske večji, kot ga priznava gospod Josep Borrell.

Evropski poslanec dr. Milan Zver je sicer zgrožen nad tem, da bi pod vplivom kitajskih diplomatov dejansko prišlo do vsebinskih sprememb poročila. Pretekla poročila, ki jih je EEAS objavljala o lažnih novicah, dezinformacijah, ipd., so za evropske poslance predstavljala pomemben in kredibilen vir informacij. “Evropski poslanci moramo imeti polno zaupanje, da so informacije s strani Evropske komisije in drugih evropskih institucij natančne in točne, ne pa falsificirane ali napisane z namenom prikrivanja oziroma zakrivanja dejanskega stanja,” je prepričan dr. Zver.

Evropski poslanec še meni, da je suverenost Evropske unije na preizkušnji, če dovolimo, da v osrčju evropske demokracije prihaja do takšnih nedopustnih ravnanj in vplivanja na evropske institucije. “Mislim, da bi gospod Borrell moral natančneje pojasniti, kaj se je dogajalo z omenjenim poročilom. V našem skupnem interesu bi moralo biti, da odpravimo morebitno negotovost v kredibilnost omenjenega poročila,” je še prepričan dr. Milan Zver.

Mogoče vam bo všeč