Nekategorizirano

Covid 19: Pripravljenost, nepripravljenost, nejevolja, jeza, veselje! Vse to privre na plano ob rahljanju ukrepov!

Kako so ljudje čudna  bitja. Na prostoru enega kvadratnega kilometra srečaš nekaj nemogoče mogočega. Včerajšnja sporočila in obvestila, kako bo, bi naj to bilo že jutri, se pravi danes, so bila pričakovaa da bo, drugače namreč. Ja, je in to še kako. Od pozivov in sklicevanja na razum, previdnost, zahvaljevanja, do jeze in negodovanja.

Navdušeni ali vsaj spodobno veseli so tisti, ki imajo nekoga, ki ga potrebujejo ali jih potrebuje, pa se bodo srečali, mogoče celo drug drugim pomagali in na koncu bodo zadovoljni.

Med prazniki bodo  lahko državljani šli v naravo, se posvetili  športu. Množično je še vedno prepovedano. Prepovedati se ne da druženje v stanovanjih, hišah, tu velja previdnost posameznikov, ki se  ne smejo spozabiti do te mere, da se povečajo možnosti okužb. Občutek, da se epidemija končuje, veselje je med nami. Življenje v prihodnje terja od nas, da se navadimo živeti na nov način in epidemijo držati pod nadzorom.

Tudi za prehode iz občino v občino ne bodo posebna navodila. Velja to opraviti če je le potreba, čeprav bo nekdo želel iti na sladoled v Maribor. Izognemo se lahko Bleda, Portoroža, če ni hudo močna potrebe. Spozabiti se ne smemo. Tako kot  je notranji minister v svoji izjavi povedal, da v »tekmi« s  COVID 19, poleg upoštevanja pravil, moramo biti vztrajni in v dobri kondiciji. »Prvi polčas smo odigrali izjemno, pred nami je drugi polčas, ki bo verjetno daljši, a upam z manj omejitvami,« je še povedal minister  Hojs.

Prenekateri od obrtnikov, proizvodnih in storitvenih dejavnosti je z veseljem dočakal omilitev. Danes sem tudi videl prenekaterega gostinca, da je vneto pripravljal svoj gostinski vrt, teraso.

Neprijetno smo presenečeni nad tistimi, ki jih štejemo v kulturno in duhovno sfero. Tu gre predvsem za muzealce, knjižnice, galeriste. V času trajanja omejitve in popolnega zaprtja taisti niso imeli absolutno prepoved, da se ne bi smeli približati muzeju, knjižnici in podobno. Po besedah državne sekretarke na Ministrstvu za kulturo, gospe Ignacije Fridl Jarc, je veliko teh direktorjev, ravnateljev v zadnjih 14 dneh klicali na ministrstvo in se zanimalo, kako in kaj ob morebitni omilitvi ukrepov in možnosti začetka delovanja zavodov. Včeraj se je v nekaterih medijih dalo zaslediti negovanje češ, da je ministrstvo kar če noč »zaukazalo« otvoritev in začetek dela zavodov brez da dobijo navodila za delo. To je klasično licemerje. Še večje je, da so svoje pomisleke in nestrinjanje s pričetkom le tega  »zaupali« kar posameznim novinarjem. Jasno je da so dobili obvestilo o tem da lahko začnejo z delom s 30. aprilom. Direktorji in ravnatelji muzejev in knjižnic so edini odgovorni  in avtonomni pri organizaciji dela in zadovoljevanju javnega interesa iz področja, ki ga pokrivajo. Prav gotovo je jasno, da bodo vnaprej morali uveljavljati in izvajati ukrepe kot jih drugi, ki že delajo. Gre predvsem za ohranjanje socialne distance, razkuževanje, nošenje mask. V tem delo so potrebne prilagoditve in ne odkrivanje tople vode. Nekatere knjižnice so si vzele avtonomijo tako liberalno, da celo napovedujejo da lahko obisk odložijo – odložimo tam nekje do 18. maja, če bodo na začetku imeli veliko dela s pripravo gradiva za izdajo in še več z razkuževanjem prejetega. Sprva naj bi celo tako potekalo da ne »pultno« delo.  V Mariboru so celo ljudje danes čakali za zaprtimi vrati pa nihče ni bil tam da bi vsaj sporočil kaj. Preseneča takšen odnos, posebej zato, ker so vsi ti zavodi dobili nadomestilo za čas koronakrize in še bodo in ni ga hudiča, da ne bi tudi za ta prejeti denar kaj že postorili.

Tudi v vseh ostalih segmentih ki jih je zajela omilitev ukrepov ali sprostitev, se še vedno pričakuje prilagojeno poslovanje razmeram, ki jih je povzročil virus. Virus bo še dolgo med nami. Ne smemo ga ignorirati. Če ga mi, on nas ne bo, se nas bo lotil močneje in še bolj uničevalno. Kot sem že nekje višje citiral ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa,  zdržimo še ta drugi polčas, taktično dobro,  četudi bo daljši, da ne izničimo dosedanji dober, kaj dober, odličen rezultat. Držimo se pravil igre in bomo na dobri poti do zmage, ki bo zmaga vseh nas zoper COVID 19.

Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč