Nekategorizirano

Dr. Milan Zver: Ali je evropski instrument za okrevanje, Next Generation EU, res osredotočen na naslednjo generacijo?

Evropska komisija je v sredo, 27. maja, predstavila predlog za nov večletni proračun EU ter nov instrument z imenom Next Generation EU, ki je namenjen za okrevanje po krizi zaradi korona virusa.

Kljub temu, da predlagani komplet predstavlja solidarnost Evropske unije, kot je še nismo videli, in je prvi korak na poti k okrevanju evropskega gospodarstva, pa je Evropski parlament izjemno razočaran nad delom predloga, ki se nanaša na Erasmus+, to je krovni program, ki pokriva večino aktivnosti EU na področju šolstva, športa in mladine.

Evropska komisija je za večletni proračun predvidela 1100 milijard evrov, ta denar bodo tako kot vedno prispevale države članice EU, poleg tega pa naj bi si Unija na finančnih trgih izposodila še 750 milijard in tako napolnila sklad oz. instrument za okrevanje po krizi. Celoten komplet bo težek 1850 milijard evrov in naj bi pomagal pri okrevanju evropskim podjetjem, državam in državljanom.

Dr. Milan Zver je na prvi neformalni videokonferenci po objavi novega proračuna poudaril, da kot stalni poročevalec Parlamenta nikakor ne more biti zadovoljen s predlogom za Erasmus+, ki mu je Komisija od celotnega kompleta namenila komaj 24,6 milijard evrov*.

Leta 2018 je Evropska komisija namreč za ta program predlagala 26,4 milijard evrov, obenem pa je močno razširila vsebino programa in obljubila, da bo z dvakratnim povečanjem sredstev vključila trikrat več udeležencev. Evropski parlament je presodil, da je to neizvedljivo in da bi za doseganje ciljev, ki si jih je zadala Komisija, potrebovali vsaj 41,1 milijard evrov.

Znesek 24,6 milijard evrov, ki ga v najnovejšem predlogu Komisija namenja za Erasmus+, je po mnenju dr. Zvera “popolnoma nesprejemljiv, saj je veliko nižji od predloga Parlamenta in celo nižji od začetnega predloga Komisije.” Dr. Zver je bil kritičen, kajti “sama predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je ob nastopu svojega mandata javno podprla povišanje sredstev za Erasmus+ v skladu s tem, kar je predlagal Parlament. Čeprav je res, da je predsednik Sveta Charles Michel februarja letos za Erasmus+ predlagal še nižji znesek, so glede ne vse predhodno dogajanje, trditve Komisije, da gre v nedavnem predlogu za povišanje, enostavno zavajanje,” je dodal dr. Zver.

Glavni cilj Evropskega parlamenta je, da bi v novem desetletju Erasmus postal dostopen za več ljudi in bi bil bolj vključujoč. “Pri tako nizkem proračunu ne bomo mogli podpreti nobene od novih iniciativ, niti Evropskih univerz, niti Centrov poklicne odličnosti, niti pobude #OdkrijEU, če bomo hoteli vsaj malo izboljšati dostopnost in vključevalnost programa,” je poudaril evropski poslanec. “Erasmus+ je program z močno evropsko dodano vrednostjo, velika večina sredstev gre za mlade. Mlada generacija, ki letos končuje šole in univerze, pa vstopa v težko realnost, čaka jih majavo gospodarstvo in nestabilen trg dela,” je še dejal dr. Zver.

“Komisija je instrument za obnovo poimenovala “Next Generation EU”, z njim naj bi preprečili še eno izgubljeno, brezposelno generacijo, kot smo jo videli po finančni krizi iz 2008. In program Erasmus+ bi mladim lahko pomagal, da prebrodijo krizo. Ni mi všeč, da se ime novega instrumenta osredotoča na mlado generacijo, vsebina predloga pa v bistvu mlade Evropejce daje na stranski tir,” je zaključil dr. Zver.

 

*vsi zneski so za lažjo primerjavo prilagojeni na cene iz 2018  

Mogoče vam bo všeč