Nekategorizirano

Dr. Jože Pučnik v srcu Evrope

Na pobudo evropskega poslanca dr. Milana Zvera je Evropski parlament eno izmed svojih vidnejših sob danes poimenoval po Slovencu, očetu slovenske države, dr. Jožetu Pučniku.

»Od danes naprej ena izmed dvoran Evropskega parlamenta nosi ime po Slovencu, po očetu slovenske države, dr. Jožetu Pučniku. To je zgodovinski trenutek, ki za Slovenijo pomeni posebno čast,« je ob odločitvi predsedstva Evropskega parlamenta, da eno izmed vidnejših dvoran v Evropskem parlamentu poimenuje po dr. Jožetu Pučniku, dejal vodja slovenske delegacije v Evropski ljudski stranki dr. Milan Zver.

Dr. Zver, ki je svojo željo, da bi del Evropskega parlamenta nosil ime slovenskega državnika prvič izrazil že pred petimi leti, je ob tem še dodal, da »pot od ideje do realizacije ni bila lahka, smo pa lahko ponosni, da je dr. Pučnik dobil mesto med velikani sodobne evropske zgodovine, katerih imena prav tako krasijo nekatere prostore Evropskega parlamenta.«

Soba, poimenovana po dr. Jožetu Pučniku, je ena izmed vidnejših sob v Evropskem parlamentu, kjer se predsedstvo Evropskega parlamenta srečuje na pripravljalnih sestankih in kjer potekajo redni sestanki treh nacionalnih delegacij, v njej pa zasedajo člani Evropske ljudske stranke iz kar šestih parlamentarnih odborov, med drugim tudi odbora za kulturo, katerega član je dr. Zver.

»Ponosen sem, da smo Pučnikov dom končno razširili tudi v Evropsko unijo, tako, da je dr. Pučnik zdaj postavljen ob bok največjim Evropejcem, kot so Konrad Adenauer, Winston Churchill, Paul-Henri Spaak in ostalim. Za to sem se posebej hvaležen predsedniku naše politične skupine, Manfredu Webru, direktorju Martinu Kampu in svojim strokovnim sodelavcem,« je zaključil dr. Zver.

Slavnostna inavguracija bo v Evropskem parlamentu predvidoma potekala konec junija.

Mogoče vam bo všeč